Dana Kuchtová trvá na tom, že je stále ve Straně zelených, odkud ji vyloučili. Na brněnský sjezd přijela pomoci opozici ve straně.

Dana Kuchtová trvá na tom, že je stále ve Straně zelených, odkud ji vyloučili. Na brněnský sjezd přijela pomoci opozici ve straně. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Kuchtová hlídala s ortézou stranu, z níž ji vyhodili. Stropnický odpískal maso

  • 84
Ani ortéza na noze, kterou si zlomila, když spadla ze schodů, nezabránila Daně Kuchtové, aby se v sobotu vydala na sjezd Strany zelených. I když jí ze strany vyloučili, dál trvá na tom, že je její součástí. V jednacím sále si dokonce našla místo poblíž volební komise.

Bývalý šéf zelených Martin Bursík, který v té chvíli seděl na tribunce haly Morenda, kde sjezd probíhá, nad tím jen nevěřícně kroutil hlavou.

"Není zvykem, aby například Vlastimil Tlustý byl zván na kongres ODS. Ale vidíte, že z toho neděláme žádné drama, protože jsme otevření a velkorysí," řekl k tomu předseda zelených Ondřej Liška.

"Na sjezd jsem přijela proto, že se stále cítím být součástí Strany zelených," prohlásila Kuchtová. Ze strany exministryni školství vyloučili, ale bývalá "jihočeská matka" protestující proti Temelínu si podala přihlášku k zeleným znovu - v domovském Českém Krumlově.

Do čela zelených byl zvolen Liška

Chce bojovat proti korupci

Vedení zelených přihlášku ale už několik měsíců nepotvrdilo, a tak Kuchtová zůstává poněkud ve vzduchoprázdnu.

Paul McCartney a já, Matěj

Přítomnost Kuchtové přímo mezi delegáty nebyla jediná pozoruhodná událost sjezdu. Matěj Stropnický, neúspěšný protikandidát Ondřeje Lišky v boji o předsedu, na sebe strhl pozornost slibem, že na výzvu Paula McCartneyho přestane jíst maso. Zatím jen v pátek, prý aby propojil ekologii a křesťanskou tradici.

"Je to můj příspěvek k tomu, jak má vypadat uvědomělá skromnost," uvedl pro iDNES.cz Stropnický, který o sobě také říká, že pije jen vodu z vodovodu a nenakupuje v supermarketu.

Zajímavé bylo sledovat i delegáta sjezdu, malíře Vladimira Zubova, který ostražitě hlídal, aby někdo u řečnického pultu nekritizoval jeho ženu Olgu Zubovou. Ta byla ze strany vyloučena a teď je na kandidátce ČSSD. Jakmile jedna z kandidátek kriticky zmínila Zubovou, začal hlasitě protestovat. "Uráží mou ženu," zlobil se Zubov, až ho musela moderátorka sjezdu zklidňovat.

Liška u řečnického pultíku dokonce varoval delegáty, že existuje scénář pečlivě vypracovaný v Lidovém domě, aby to vypadalo tak, že strana je rozhádaná. Sociální demokraté se tomu vysmáli.

Kuchtovou mohlo potěšit snad jen to, že ji od řečnického pultíku Liška v jednu chvíli pochválil. "Myslím, že Dana Kuchtová i já jsme na ministerstvu školství odvedli dobrou práci," řekl. Když přitom na podzim 2007 odcházela pod tlakem tehdejšího premiéra Mirka Topolánka z vlády, vedení zelených ji ani trochu nepodrželo.

Na sjezdu se odehrál i malý krůček ke smíření. Lidé, na jejichž počínání na sjezdu přijela Kuchtová "dohlédnout", zrušili stranickou frakci Demokratická výzva. Liška se ale brání říci, že teď má Kuchtová cestu zpět otevřenou. "Ty úvahy jsou předčasné, zatím jsem od ní neslyšel žádnou kritickou reflexi," řekl iDNES.cz.

Kuchtová je nyní řadovou zastupitelkou v Českém Krumlově a vede dětský domov v pražských Klánovicích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video