Kubice: Politici nás praštili klackem po hlavě

  11:55
Třináct let pronásledoval Jan Kubice nejnebezpečnější zločince v zemi. V prvním obsáhlém rozhovoru od svého odchodu od policie prohlašuje: vyšetřování vraždy kmotra Mrázka provázely silné politické tlaky. "Bylo jasné, že moje lidi chtějí zavřít," řekl MF DNES bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Bývalý šéf ÚOOZ Jan Kubice | foto: Michal Šula, MF DNES

Tvrdíte, že si žádný policista nedovolí poslat návrh na trestní stíhání, když má jen trochu pocit, že stíhaný je krytý mocnými. To je smutný pohled na policii.
Policista je jenom člověk. Uvedu příklad: Útvar, kterému jsem šéfoval, se zabýval násilím v organizovaném zločinu, obchodem se zbraněmi, obchodem s lidmi, terorismem, paděláním, ten vějíř organizovaného zločinu byl veliký. A pro policistu je pohodlnější vyšetřovat přepadení benzinové pumpy než případ, kde běhají stamiliony, miliardy a jsou tam politici. Proč by měl policista strkat nos někam, kde přes něj dostane.

Vedení policie by mělo své muže podporovat, aby se nebáli vyšetřovat kohokoliv. Vy chcete říct, že policisté mají strach, že přijdou o práci, když budou vyšetřovat vlivné lidi?
Samozřejmě že ano. V situaci, kdy necítí podporu vyšetřování této trestné činnosti, tak se do toho nehrnou. Ta neochota osobního nasazení u policie byla jasná a dennodenní.

Když byl v lednu 2006 zastřelen šéf českého podsvětí František Mrázek, vyšetřování dostal na starosti váš útvar. Mrázek měl úzké vazby s řadou mocných politiků.
Tlak na nás šel ze všech stran, ze všech orgánů činných v trestním řízení. Jeden z náměstků policejního prezidenta mi dokonce udělil přátelskou radu: kdybych se prý věnoval jen čistě mordům a nepletl se do ekonomických souvislostí, mohl jsem mít svatý klid. Od vedení policie vznikal čím dál vyšší tlak na to, abychom vraždy spáchané na bossech podsvětí vyšetřovali odděleně od ekonomické trestné činnosti. Tedy bez souvislostí, které k tomu patří. Ale bez nich se to prostě nedá vyšetřit! (Mrázkovy pochybné obchody měl na starosti jiný útvar, protikorupční policie – pozn. red.)

Můžete konkrétně popsat, jak vám vedení policie házelo při vyšetřování vraždy Mrázka klacky pod nohy?
Na vyšetřování Mrázkovy vraždy jsem založil tým jménem Pokr, který vedl mladý a schopný policista Jaroslav Hruška. Tým začal pracovat a případ Mrázek se postupně propojil s dalšími 35 vraždami v organizovaném zločinu. Začala nám do toho padat jména, o případ se začala zajímat média a postupně začalo docházet k různým konfliktům mezi týmem Pokr, státním zastupitelstvím, policejním prezidiem i ministerstvem vnitra. Na jednotlivé případy dohlížel státní zástupce Martin Omelka. Atmosféra byla poměrně dost zjitřená, blížily se parlamentní volby a náhle přišel zákaz, aby naše mluvčí vystupovala do televize.

A pak na vás Inspekce ministra vnitra, která kontroluje práci policie, udělala "zátah" a zabavili vám počítače.
To bylo velmi nekonvenční, podivné. Ta prohlídka se týkala právě pana Hrušky, který velel Pokru. Věci vyvrcholily tím, že tehdejší ministr vnitra František Bublan přišel s otevřeným prohlášením, že moji lidé jsou v podezření, že padělali cestovní příkazy. Ten dokument měl přitom hodnotu šedesát korun. Postupně ty věci houstly a pan Bublan přišel s tím, že jsou mí lidé podezřelí dokonce ze zvlášť závažné trestné činnosti. Do toho vystoupil – a to byl pro mě naprostý šok – státní zástupce Martin Omelka a sdělil do televize, že může potvrdit, že ti lidé jsou prověřováni. Tentýž Omelka, který dozoroval vyšetřování vražd okolo Mrázka. To byl okamžik, kdy mně bylo jasné, že moje lidi chtějí zavřít.

Nikdo z policistů vašeho útvaru nebyl dodnes za nic trestně stíhán. Máte vysvětlení, proč ministr přišel s tak tvrdým obviněním?
Když pan Hruška letos požádal Inspekci ministra vnitra a policii, jestli může vidět, co na něj mají, odpověděly, že nemůže, protože nikdy nebyl z ničeho podezřelý. Mně to celé velmi připomínalo způsob, jakým byli zdiskreditováni a pozavíráni mí lidé, kteří vedli zásah U Holubů. Mělo to naprosto stejné znaky. (V roce 1995 udělal ÚOOZ razii v restauraci U Holubů, kde pozatýkal špičky ruskojazyčné mafie. Velitel zásahu, policista Zdeněk Macháček, skončil v roce 1999 na tři měsíce ve vazbě za údajné vydírání celníka. Když se případ dostal k soudu, soudce prohlásil, že obvinění je zcela vykonstruované, tedy že šlo o mstu – pozn. red.)

Určitě máte svou teorii o tom, proč ten tlak ze strany vlády a státního zastupitelství byl.
Mám, ale říkat ji nebudu. Dostali jsme se prostě příliš blízko a přímo do středu všech velmi závažných kauz posledních patnácti let. Těch pětatřicet mordů nebylo spácháno proto, že by se Pepík nelíbil Frantovi, všechny byly spáchány kvůli prachům. Organizovaný zločin je prostředím zadavatelů, objednavatelů a vykonavatelů vraždy, v těch případech jednou ten člověk dodává kradená auta, podruhé telefony, potřetí vraždí, počtvrté převáží živou oběť, popáté mrtvou. To vyšetřování bylo nebezpečné pro všechny aktéry, kteří se dotkli těch 35 vražd.

Včetně politiků?
Pro všechny aktéry. Já teď nechci být bubák Kubice, který pobíhá po ulici a řve: politici jsou zlí lidé. O prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater politiky bylo jasno už okolo roku 2000, když za velice podivných okolností odvolali šéfa protikorupční policie Evžena Šírka. Já jsem byl druhý na řadě, o mé odvolání usiloval Miloš Zeman. Tenkrát se mě zastal prezident Václav Havel a fakticky prodloužil můj pobyt u policie o osm let.

Vražda Františka Mrázka je dodnes neobjasněná. Proč?
Relativně brzy jsme dospěli k několika verzím činu. K ekonomické verzi, která vycházela ze sporů uvnitř organizovaného zločinu, a k verzi politické, případně k propojení všech těchto důvodů. Vznikl spis Vabank, který se snažil vyšetřit těch pětatřicet vražd, které se staly v posledních patnácti letech v organizovaném zločinu. Ale tým Pokr skončil a my jsme odešli od policie.

Spis Krakatice, který vedla protikorupční policie, detailně mapuje Mrázkovy kontakty. Jeho klíčovými lobbisty v politice byli, možná nevědomky, dnešní ministr vnitra Ivan Langer a poslanec Vlastimil Tlustý.
O tom jsme nevěděli, protože nám protikorupční policie vytrvale odmítala Krakatici zpřístupnit. Měli jsme podrobně zmapované dny, hodiny a minuty před Mrázkovou vraždou, ale ne jeho ekonomické věci.

Co říkáte na Langerův a Tlustého lobbing ve prospěch Mrázkových zájmů?
Pokud je politik tak naivní, že neví, že spolupracuje s Mrázkem, tak je to možná ještě větší riziko, než kdyby s ním vědomě spolupracoval. Jestli máme v nejvyšších politických kruzích infantilní děti, přijde mi to jako veliké riziko.

Policisté z protikorupční policie, kteří spis Krakatice vedli, tvrdí, že byli pod obrovským politickým tlakem.
Zcela určitě. Jakmile na Mrázkových kontaktech pracovali nějakých pět let, tak ten tlak musel být tak enormní, že si to nikdo nedokážeme představit. Možná já.

Vaše jméno je veřejně známé hlavně kvůli takzvané Kubiceho zprávě, která pojednávala o prorůstání mafie do politiky. Mnozí vám dodnes vyčítají, že jste s ní přišel těsně před volbami 2006 a mohl tak ovlivnit jejich průběh.
Ten okamžik jsem si nevybral já. Vybrali si ho ti, kteří proti nám rozjeli ta obvinění. Moji podřízení byli naprosto cíleně kriminalizovaní. Stojím si za tím, tohle byla krajní situace a já jsem se choval jako velitel, já jsem se nemohl chovat jinak.

Věřil jste, že vám poslanci pomohou?
Vzhledem k tomu, že šlo o citlivé informace, dali jsme to do režimu D-důvěrné. Doufali jsme, že vznikne prostředí ochotné vyšetřovat souvislosti. Ale dva poslanci ten materiál postupně vynesli z Poslanecké sněmovny a ta zpráva se objevila na internetu. Nedovedu si představit, že by policista vynesl něco v režimu důvěrné. Politici to udělali.

Co bylo poslední kapkou pro to, že jste odešel od policie?
To nechci rozvádět. Postupně začali odcházet vyšetřovatelé, došlo jim, že o jejich práci není zájem.

Tento postoj se nezměnil ani s nástupem nového ministra vnitra Langera a nového policejního prezidenta Martinů?
Ne, naopak. Mým přímým nadřízeným se stal plukovník Houba, a on byl tou poslední kapkou, proč jsem odešel. Věděl jsem, že naše práce nebude mít podporu, Houba se navíc neorientoval ani v zásadních případech, na kterých jsme pracovali.

Společně s vámi z ÚOOZ odešly desítky velezkušených policistů a útvar je silně oslabený.
Bude trvat léta, než se ÚOOZ po této vlně odchodů dostane do nějaké podoby. Některé věci jsou nevratné, s odchodem starých lidí ztratil ÚOOZ paměť, lidé, kteří sledovali souvislosti organizovaného zločinu od 90. let, u policie skončili. To znamená, že jedna etapa organizovaného zločinu končí nevyšetřena. Ty znalosti nemohou nováčci zpětně dohnat. Pokud jde o vrchol českého organizovaného zločinu, tam to vidím velice černě, téměř nemožně.

Jste asi spokojený, že už u policie nejste.
Velmi, velmi spokojený.

Co děláte teď?
S bývalým kolegou Hynkem Vlasem máme poradenskou agenturu o věcech bezpečnosti. Práce máme dost.

Jste na tom líp?
Asi o milion procent, ve všech směrech. Samozřejmě z nás spadl stres.

U policie jste byl celkem sedmnáct let. Mělo to celé smysl?
Filozoficky řečeno ano. Ale z pohledu člověka, který má jen jeden, a ne sedm životů, je ta otázka těžká. My jsme zvedli klobouk z věšáku, protože společnost, politici a stát neměli o naši práci zájem. Politici vzali klacek a praštili nás po hlavě.

Kubiceho zpráva

Zprávu o prorůstání mafie do nejvyšší politiky přinesl tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice do parlamentu jen několik dní před parlamentními volbami v roce 2006.

Ve zprávě byly mimo jiné papíry s blíže neprověřenými skandálními informacemi, které policie zabavila v domě zavražděné hlavy podsvětí Františka Mrázka. Výbušná zpráva byla označena jako "důvěrná" a měla zůstat jen mezi poslanci výboru pro obranu a bezpečnost. Vedení "protimafiánské" policie si od ní slibovalo, že poslanci útvaru pomohou od politických tlaků, kterým podle Kubiceho čelilo.

Zákonodárci však zprávu zpřístupnili médiím a text se brzy objevil na internetu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil Kubiceho a jeho zprávu za jedny z hlavních viníků prohraných voleb. Kubice letos spolu s desítkami dalších policistů opustil ÚOOZ.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...