Jaroslav Kubera v pořadu Rozstřel (1. listopadu 2016). | foto: Dan Materna, MAFRA

Kubera vzdal ambice být prezident, říká, že Zeman vyhraje a později odstoupí

  • 334
Senátor Jaroslav Kubera z ODS nebude nakonec kandidovat na post prezidenta. Řekl to předseda občanských demokratů Petr Fiala. Kubera se nakonec podle něj volby nezúčastní z rodinných důvodů, ač nasbíral potřebné podpisy senátorů. Prezident Miloš Zeman to má dle Kubery též dobře promyšlené. Čeká, že odstoupí v průběhu druhého volebního období.

„Bavili jsme se o tom, pan senátor Kubera jistě sám vysvětlí, proč nebude kandidovat. Ty důvody spočívají v tom, že nemá podporu v rodině, ale zeptejte se pana senátora,“ řekl iDNES.cz Fiala po dopoledním jednání s Piráty.

„Ty rodinné důvody jsou opravdu hlavní, ale ne jediné. Příští rok v září budeme mít padesát let od svatby, takže zlatou svatbu a já to myslím s tou prorodinnou politikou na rozdíl od jiných vážně,“ řekl iDNES.cz Kubera, který má dvě děti a dvě vnoučata.

Nejde ale jen o rodinu. „Prezident Zeman to má velmi dobře spočítané. Od toho, že oddálil ustavující jednání Sněmovny, přes to, že jeho voličský elektorát je podobný s voliči Andreje Babiše. Já ale očekávám, že až vyhraje, tak někdy v průběhu těch druhých pěti let odstoupí, protože bude mít splněno. Měl dva cíle, zničit Sobotku, který mu to velmi ulehčil, a pak také dokázat, že je znovu volitelný,“ uvedl ve středu Kubera.

Narážel na to, že v roce 2003 sociální demokraté potopili při volbě prezidenta svého bývalého předsedu a premiéra, který to ČSSD nikdy neodpustil, a pociťovali to všichni následující předsedové strany, naposledy Sobotka.

ODS ale bude usilovat o to, aby Zeman v lednu 2018 prohrál. „Náš záměr, který jsme ohlásili už před velmi dlouhou dobou, je, aby Miloš Zeman nepokračoval ve funkci prezidenta po volbách,“ řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Potřebné podpisy pro kandidaturu od více než 50 tisíc občanů sehnali Zeman, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Podpisy od dostatečného počtu senátorů má bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Díky 22 poslaneckým podpisům se může o Hrad ucházet prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek.

Kubera byl v květnu hostem pořadu Rozstřel. Mluvilo se i o kouření:

30. května 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video