Někteří komunisté se ale obávají, že by to znamenalo pasivní volbu Václava Klause. Ilustrační foto

Někteří komunisté se ale obávají, že by to znamenalo pasivní volbu Václava Klause. Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MF DNES

KSČM zvažuje, zda ve volbě prezidenta odevzdá bílé lístky

  • 196
Výkonný výbor KSČM diskutoval o návrhu, zda mají komunisté při volbě prezidenta odevzdávat jen bílé lístky. Stranické vedení zatím nepřijalo žádné stanovisko. Jeho členové se rozešli s tím, že budou takovou možnost zvažovat. Rozhodnout by se mohlo na další schůzi.

Podle některých účastníků schůze by ale šlo o alibismus a "pasivní volbu" Václava Klause, který bude prezidentské křeslo obhajovat. - více zde

Zatím jediným prezidentským kandidátem je právě Klaus, kterého nominovala ODS, jíž je čestným předsedou. Zelení a sociální demokraté prosazují jako druhého prezidentského kandidáta profesora ekonomie Jana Švejnara. Ten navštěvuje parlamentní frakce, diskutuje se zákonodárci a kandidaturu zvažuje. - více zde

Kdyby v KSČM převládl názor, že by neměli komunisté volit ani jednoho z těchto kandidátů, a komunističtí poslanci a senátoři uposlechli doporučení své strany, pak by s největší pravděpodobností Klaus postoupil do druhého kola prezidentské volby jako jediný kandidát.

Podle úvah některých komunistů by se také mohlo stát, že by Švejnar na volbu rezignoval a Klaus by mohl dostat nadpoloviční většinu všech zákonodárců a být zvolen už v prvním kole.

Jak se volí prezident
Výběr prezidenta České republiky má totiž jasně stanovená pravidla. K tomu, aby některý z uchazečů o prezidentské křeslo zvítězil už v prvním kole, musí získat nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i senátorů.

Jestliže se tak nestane, koná se do čtrnácti dnů druhé kolo. Do něj postupují kandidáti, kteří dostali prostou většinu hlasů poslanců i senátorů. V obou komorách může ale dostat takovou většinu jediný kandidát, a pak postupuje do druhého kola sám.

Získat hlasy většiny nikoli všech, ale jen přítomných zákonodárců je pro něj snazší, než kdyby měl protikandidáta. Kdyby se mu to nepodařilo, pak by měl ještě větší šanci v kole třetím, ve kterém se už sčítají hlasy všech zákonodárců společně.

K platnosti volby je nutná přítomnost alespoň třetiny poslanců a třetiny senátorů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video