Předseda KSČM Vojtěch Filip v pražském volebním štábu strany. (3. října 2020)

Předseda KSČM Vojtěch Filip v pražském volebním štábu strany. (3. října 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Komunisté zrušili sjezd, nové vedení mohou zvolit i tak už v dubnu

  • 58
Komunisté zrušili volební sjezd, který se měl uskutečnit 27. a 28. března. Nové vedení si i tak mohou zvolit již 10. dubna při jednání širšího vedení, ústředního výboru. iDNES.cz to sdělili první místopředseda KSČM Petr Šimůnek a mluvčí strany Helena Grofová. „Mám požadavky ze šesti krajů na převolbu vedení již při jednání ÚV KSČM,“ řekl Šimůnek.

V první polovině dubna, při jednání ústředního výboru, by tak měl definitivně skončit v čele komunistů Vojtěch Filip, který již dříve oznámil, že už nebude o obhajobu funkce usilovat.

KSČM musela sjezd v Brnu již potřetí zrušit kvůli špatné epidemiologické situaci. Další termín je na na podzim, na konci listopadu. Šimůnek iDNES.cz řekl, že je ještě teoretická možnost, kdyby se situace ohledně šíření koronaviru výrazně zlepšila, že by se sjezd mohl konat ještě do letních prázdnin. V každém případě chtějí jít komunisté do podzimních voleb s novým vedením.

Filip po debaklu komunistů v loňských říjnových volbách do krajských zastupitelstev oznámil, že už se o nejvyšší stranickou funkci nebude ucházet. Později řekl, že měl v plánu odejít už po infarktu, který prodělal. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video