Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání výkonného výboru komunistické strany,...

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání výkonného výboru komunistické strany, který se rozhodl skoncovat s podporou KSČM pro nouzový stav kvůli tomu, že vláda nedodržela sliby komunistům dovolit návrat žáků prvního stupně do škol a otevřít skiareály | foto: Michal Šula, MAFRA

Drtivá většina vedení KSČM hlasovala pro konec tolerance Babišovy vlády

  • 256
Většina členů ÚV KSČM, což je širší vedení komunistů, je pro ukončení tolerance vlády Andreje Babiše. „Drtivá většina se rozhodla,“ řekl iDNES.cz místopředseda strany Petr Šimůnek. Předseda Vojtěch Filip, který dohodu s Babišem uzavíral, už také přiznal, že podle většiny vedení KSČM neplní ANO dohodu o toleranci a má tak skončit.

Ve středu ráno se zástupci ANO a KSČM sejdou na Úřadu vlády.

Vedení KSČM a ANO se ve středu odpoledne na Úřadu vlády. „Máme mandát na to, abychom jednali o nesplněných věcech. Pokud nebudou splněny, tak to dohodovací řízení skončí vypovězením,“ řekl Filip.

Komunisté hlasovali od minulého týdne o větě: „Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě.“

Jen díky dohodě o toleranci, kterou v roce 2018 uzavřelo ANO s komunisty, menšinová vláda ANO a ČSSD tolerovaná komunistickou stranou, vznikla. V poslední době, ale rozpory mezi vládou a komunisty začaly narůstat.

Filip minulý týden se souhlasem výkonného výboru zahájil dohodovací řízení s ANO, což je krok předcházející vypovězení dohody o toleranci.

Komunistům vadí, že Babišova vláda neplní některé jejich podmínky.

Smysl tolerančního patentu byl zkonzumován, řekl Dolejš

“Smysl taktiky tolerančního patentu KSČM a ANO byl zjevně zkonzumován a už nic pozitivního ani nepřinese, kromě předrozvodového hašteření. Je čas jít dal,“ předvídal už minulý týden konec tolerance vlády komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Komunisté přitom balancují podle průzkumů veřejného mínění těsně nad hranicí pěti procent, jejíž překročení je nutné pro zvolení do Sněmovny, a emancipace vůči vládě je pro ně jednou z možností, jak se může pokusit udržet voliče.

Již příští týden, v sobotu 17. dubna bude na zasedání Ústředního výboru KSČM v Nymburku hlasovat i o změnách ve vedení strany. Předseda Vojtěch Filip již dříve oznámil, že v čele strany končí.

Příští týden boj o nového předsedu KSČM

Šimůnek chtěl původně kandidovat na předsedu, ale vzdal se této ambice. Pokusí se udržet si funkci prvního místopředsedy.

Stejně tak se už podle informací iDNES.cz o funkci šéfa strany nechce ucházet současný místopředseda Stanislav Grospič. I tak ale zůstává ve hře o šéfa strany osm lidí. Mezi nimi europoslankyně Kateřina Konečná či zastánce tvrdší linie, poslanec Zdeněk Ondráček. Zájem má i poslanec Leo Luzar.

Komunistům se nelíbí, že ANO podle nich neplní část z bodů toleranční dohody, na se komunisté s ANO dohodli před třemi lety. 

„Nemáme stále sloučené pojišťovny, nemáme banku v rukou státu a peníze z vládní rozpočtové rezervy se přesunuly armádě, nikoliv na boj s covidem, což považuji za velmi diskutabilní,“ vyjmenoval Filip před pár dny, co hnutí ANO vytýká.

Komunisté pomohli vládě schválit rozpočet na letošní rok, ale jejich podmínkou bylo, že z rozpočtu armády bude odebráno 10 miliard korun. Babiš na to komunistům kývl a rozpočet byl podle přání KSČM schválen. Jenže pak kvůli tomu ministr obrany Lubomír Metnar pohrozil demisí a vláda nadvakrát peníze armádě vrátila. Pět miliard minulý týden.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video