Poslanec a bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš přichází na první zasedání...

Poslanec a bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš přichází na první zasedání širšího vedení strany po komunálních a senátních volbách. | foto: ČTK

Komunisté k ještě vyšším platům učitelům nepomohou. Kvůli jiným prioritám

  • 5
KSČM nepodpoří návrh části poslanců ČSSD navýšit v rozpočtu na příští rok sumu na platy učitelů o tři miliardy korun. I když komunisté chtějí, aby učitelé měli ke konci volebního období průměrný plat 45 000 korun, jak slíbila vláda, šlo by to na úkor jiných priorit, řekl v úterý novinářům poslanec Jiří Dolejš.

Místopředsedkyně klubu komunistů Hana Aulická Jírovcová dodala, že komunisté jsou připraveni v březnu příštího roku o dalším navýšení platů pedagogů vyjednávat s ministerstvem financí.

S návrhem přidat na platy učitelů přišli ve Sněmovně sociální demokraté Kateřina Valachová a Václav Votava. Podle Dolejše je škoda, že se na vyšší sumě pro učitele nedohodli s koaličními partnery dříve. „Nemůžeme souhlasit s tím, aby se to hasilo tímto způsobem,“ uvedl s tím, že by v případě změny bylo nutné vzít peníze v jiné už dohodnuté kapitole rozpočtu. Zmínil také, že zvýšit platy chtějí nejen učitelé.

Návrh exministryně školství a rozpočtového experta ČSSD odmítl i premiér a předseda ANO Andrej Babiš. V neděli uvedl, že neočekává podporu iniciativy z řad ČSSD. Ubezpečil ho o tom podle jeho slov předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Valachová a Votava chtějí vzít peníze z peněz na obsluhu státního dluhu. Dolejš to považuje v současné ekonomické situaci za nevhodné.

ODS ukázala, kde by ušetřila 46 miliard. A přidat učitelům chce i ČSSD

Kromě Valachové a Votavy chtějí na platy učitelů přidat i opoziční strany. Rozpočet předpokládá desetiprocentní růst platů učitelů, tedy zhruba o 11 miliard korun.

Kabinet schválil zvýšení tarifního základu platů učitelů o osm procent, což představuje osm miliard korun. Zbytek má jít na odměny a příplatky. Odbory žádaly růst tarifů o deset procent, na začátku listopadu kvůli tomu zorganizovaly stávku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video