Usměvavá Markétka rozdává dobrou náladu všem kolem sebe.

Usměvavá Markétka rozdává dobrou náladu všem kolem sebe. | foto: Archiv Markéty Pavlíkové

Aukce: Zhoubný nádor kosti připravil roční děvčátko o nohu

  • 65
Markétka chvíli neposedí, často se směje. V roce a půl ale ještě nechodí, první krůčky ji teprve čekají. Po amputaci nohy si teprve začne zvykat na protézu, která jí pomůže při učení chůze. Markétka je jedním z dětí, kterým pomohou peníze ze společné charitativní aukce iDNES.cz, kapely Kryštof a Nadace Agrofert.

Do deseti měsíců byla modrooká Markétka Pavlíková z jihomoravského Šanova zdravě se vyvíjející dítě. V říjnu loňského roku jí ale bolestivě otekla pravá nožička. „Myslela jsem, že si ji zastrčila mezi šprušle v postýlce,“ říká Markéta Pavlíková, maminka holčičky. S dcerkou jela na pohotovost, kde lékaři řekli, že to vypadá na poškozené vazy.

Charitativní aukce Kryštof pro děti

Ve čtvrtek 18. června se na iDNES.cz uskuteční charitativní aukce o lístky na koncert Kryštof spojený se křtem nového klipu Ty a já. S deseti výherci půjde kapela po koncertě na pivo. Hlavní cenou je soukromý akustický koncert.

Otok splaskl, ale za tři týdny nožka otekla znovu a ještě víc. Tentokrát už malou pacientku ve Znojmě hospitalizovali a následující den poslali na dětskou onkologii v Brně. „Byl to šok, že jsme se sem vůbec dostali, byli jsme z toho mimo,“ vzpomíná matka.

Začal měsíční pobyt na brněnské klinice a série vyšetření včetně odběru vzorku holenní kosti či kostní dřeně. Na jejím konci byla diagnóza: Ewingův sarkom, zhoubný nádor kostí a měkkých tkání postihující hlavně děti a dospívající.

Začátkem prosince začala Markétce chemoterapie. Tříměsíční léčba měla zmenšit a ohraničit nádor. „Markétka zvládá chemoterapii velmi dobře, je pořád veselá, živá. Člověk by ani neřekl, že nějakou podstupuje,“ chválí Markétku maminka. Chybějící vlásky, obočí a řasy ale vážnou diagnózu prozrazují.

Markéta Pavlíková si hned na začátku zakázala myšlenky typu: proč zrovna my? První týden po vyřčení diagnózy prožívala těžce, ale na Markétce viděla, že jí to nedělá dobře.

„Začala jsem fungovat, abych ji nestresovala,“ vzpomíná žena. Motorem je pro ni i sama malá pacientka. „Lépe to snáším, když vidím, že se Markétka směje,“ říká Markéta.

Její rodina se víc semkla, vztahy jim fungují lépe než před nemocí. Těžké to bylo nejen pro dospělé členy, ale i pro čtyřletého brášku Markétky, který začal žárlit a upozorňovat na sebe. Vzdor ale zmizel a teď je ochráncem své nemocné sestry.

Jediné řešení: amputace

Letos dubnu lékaři přistoupili k radikálnímu řešení - amputaci nožky v kolenním kloubu. Při odstranění končetiny je vyšší procento úspěšnosti léčby, navíc nádor byl u růstové chrupavky. Ozařování by ji poškodilo a noha by přestala růst. „Bylo to jediné řešení, nebylo se o čem rozhodovat. Šlo nám o záchranu Markétčina života a ne nožičky,“ říká matka.

Komu pomohou peníze z aukce

Kateřina (12 měsíců) je neslyšící, musí nosit sluchadla. Žije s matkou (samoživitelka) a třemi bratry (čtyřletá dvojčata a 15letý chlapec), otec o děti nejeví zájem.

Žaneta (4,5 roku) má dětskou mozkovou obrnu, svalovou hypotonii a vývojovou vadu mozku s rozvojem spastické kvadruparesy. Žije s rodiči, chodí do školky, kde ohromně prospívá, ostatní děti jí táhnou hodně dopředu. Potřebuje osobního asistenta, kterého hradí z větší části rodina.

Jakub (13,5 roku) trpí těžkou formou dětské mozkové obrny, žije jen s maminkou.

Kateřina (18 let) má cystickou fibrózu s postižením dýchacích cest. Nemůže žít bez inhalátoru, navíc má celiakii. Žije s rodiči.

Barbora (22 let) má závažnou formu dětské mozkové obrny. Omezená pohyblivost se ještě víc snížila ve 12 letech po těžké operaci páteře. Třetím rokem studuje na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, žije s rodiči. Může se pohybovat jen na vozíku a prakticky ke všem každodenním aktivitám potřebuje asistenci.

Malá bojovnice začala už osmý den po rehabilitaci lézt, doma si našla svůj způsob pohybu. Venku je zatím závislá na dospělých, kteří ji musí nosit. Rodiče teď její nožičku bandážují, aby se správně vytvarovala a šlo na ni nasadit pouzdro pro protézku.

Markétka nyní podstupuje v Brně další chemoterapii, která potrvá až do září. Teprve potom čeká dívku intenzivní rehabilitace (teprve budou hledat vhodné středisko v republice pro tak malé dítě) a zvykání na první protézku. Zpočátku jí bude stačit standardní, hrazená pojišťovnou. Později, jak poroste, by jí ale rodina ráda pořídila nadstandardní protézy, které už z pojištění hrazené nejsou.

Rodině se brzy zvýší náklady i s pořizováním rehabilitačních pomůcek, speciální kosmetiky a přípravků na ošetření nožky i lůžka pro protézu. Rodina nyní finančně nestrádá, ale peníze z charitativní aukce jí pomohou v blízké i vzdálenější budoucnosti, kdy budou nároky spojené s postižením dcerky stoupat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video