Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Děti potřebují i volný čas. Kroužky je zahlcují, kárá školky inspekce

Flétna, keramika, angličtina nebo třeba tancování. Mateřské školky dětem nabízejí řadu různých kroužků. Jako zájmové aktivity ovšem nejsou součástí oficiálního vzdělávacího programu a České školní inspekci se nelíbí, že některé z nich zasahují například do doby, kdy mají děti trávit čas venku nebo spát.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, tak jsem z diskuze dozvěděl to, co už dávno vím. Rodiče samotní jsou rozmazlenými dětmi, kteří už ani nevědí, co vlastně chtějí. Státní školky jsou socialistický přežitek, kteří se snaží využívat pravičáci, kteří pro samé honění prašulí nemají čas na vlastní děti. Napadá mne, což kdybychom zavedli "Půjčovnu dětí". Rodiče by si mohli půjčit jakékoliv dítě, v jakémkoli množství, a v čase, a na takovou dobu, jak by jim to vyhovovalo... stejně jsme všichni příbuzní...:-)

1 2
možnosti

Zrušit kroužky, děti nemají čas chodit do kostela ;-D

0 0
možnosti

J13a72n 53J73i86r28k16a

9. 1. 2014 13:37

Reakce a pár odpovědí na můj příspěvek ohledně školek ve Švýcarsku:

- školky nejsou státní ale obecní a chodí do nich (alespoň u nás v kantonu Schwyz) drtivá většina dětí (ať rodilých Švýcarů či dětí cizinců). Do placených jeslí chodí málokdo, a pokud, tak jen na jednotlivé dny. Čili žádné moc rozhodování a dilemata jestli do obecní nebo do soukromé tady ani neprobíhá. Možná v určitých VIP obcích v okolí Curychu, kde je klientela lidí, kteří dávají děti zcela do soukromých prestižních institutů (paradoxně z velké části cizinci: USA, UK, Rusko, Čína)

- národnostní složení je bizarní. První dcera měla ve školce převahu Švýcarů, druhá dcera naopak (z 21 dětí je 9 Švýcarů) a dítě jedné známé (Švýcarka) bylo letos přiděleno do školky, kde je bez legrace oněch zmíněných asi 70% cizinců. A jediným důvodem je to, že je blízko nové sídliště, kam se logicky nastěhovali hlavně nově přišedší

- neomluvené absence se řeší úplně stejně jako ve škole. V nejhorším případě by to asi znamenalo vyloučení ze školy. Možná by tam mohlo být nějaké přestupkové řízení s rodiči ohledně zanedbávání péče

- prakticky celé je to nastavené na to, aby ženy byla doma. Vše ostatní je organizačně velmi komplikované (babičky, tety, au pair, známé atd.). Jelikož my toto zázemí nemáme, zůstává manželka v domácnosti.

3 0
možnosti

J54a16n 94J78i75r84k46a

9. 1. 2014 14:54

Jo a ještě ohledně absencí: výslovně se nedoporučuje pokoušet se děti "hodit marod", abyste si vyjeli na lyže, nebo tak. Oni se ptají... A děti moc lhát neumí...

0 0
možnosti

Unifikovat, unifikovat a ještě jednou unifikovat! A protože se musí brát ohled na toho nejhloupějšího, daří se vytvořit národ unifikovaných blbců. Výsledky se již dostavují. Lze si je ověřit na plynule klesající úrovni středoškoláků.

5 1
možnosti

S tou tkanickou je to blbost. 90% deti ma boty na suchy zip. Dcera se naucila zavazovat masli na botech az pred zapisem do skoly. Nemyslim, ze by byla tkanicka dulezita.

Nechapu proc by za predskolni pripravu mely byt zodpovedne skolky na 100%. Drzet tuzku jsem ucila dceru asi rok. Ona ji tvrdohlave drzela uple blbe, protoze na to byla zvykla. Je nesmysl vybodnout se a dite, nesledovat, jestli je pripraveno a pak nadavat na skolku...tomu diteti to nepomuze, kdyz se bude celou 1.tridu trapit.

0 1
možnosti

V článku se nepsalo, v kterém školkovém věku se mají děti naučit zavázat tkaničku - Vy sama jste to naučila dítě také ještě ve školce. :-)

Pokud je něco blbost, tak to, že inspekce vytýká školkám, že se děti neumějí obléct a zavázat si tkaničku, to je jasná povinnost rodičů. Už jsem k tomu psal, že by za chvíli mohlo být nějaké školce vytýkáno, že se tam jedno dítě počurává a má dudlík - a že to je údajně selhání školky.

1 1
možnosti

Možmá by si pokárání zasloužli především ambiciozní rodiče,kteřří ty kroužky vyžadují, protože se domnívají, že čím dřív  začnou děti  s různými aktivitami, tím lepší předpoklady budou mít ve školním období.Dřív jsme začínali s jazyky a hudebkou až při škole, a kdo měl nadání vynikl i bez "začátků" ve školce.!!

10 0
možnosti

S tím naprosto souhlasím. Samozřejmě je to věcí rodičů...

1 0
možnosti

J72a54n 34J84i41r65k57a

9. 1. 2014 10:22

Já bych vám přál školku (a školu) švýcarskou:

- školka je pouze pro děti 2 ročníků (pro předškoláky a pro ty o rok mladší)

- školní kuchyně neexistujou (ani ve školce, ani ve škole)

- na oběd se chodí domu (pokud máma pracuje, tak si prostě musí zařídit jak chce)

- mladší děti mají ve školce jen půl den (tzn. buď 3h dopoledne, 8:30-11.30, anebo 1:30 odpoledne, 13:00-14:30)

- ven se prakticky nechodí (ani na to nemaj čas, když jsou v tý školce tak krátkou dobu) - ve školce se většinou sejde 75% dětí cizinců, které nemluví německy a zbytek švýcarských dětí na ně (chca / nechca), musí vzít ohled - do školky je dítě "přiděleno", změnit školku lze jen výjimečně a pouze ze závažného důvodu - školka je povinná (pro předškoláky), za rok máte nárok na 1 (jeden!!!) "Jokertag", kdy lze dítě bez důvodu ze školky uvolnit (tj. dovolená v termínu, kdy to vyhovuje VÁM nepřipadá v úvahu - pouze o prázdninách) - předchozí nařízení platí i pro mladší děti - pro ty školky sice povinná není, ovšem když už v ní jsou, tak musí docházet každý den (opět 1 Jokertag)

3 0
možnosti

J82a95n 29J74i35r70k67a

9. 1. 2014 10:23

Existuje i možnostumístit dítě do zařízení, které se podobá české školce (celý den, se stravou).Tomu se tady ale říká "jesle" (a je jedno pro jak staré děti) a jsoupouze privátní. Za pobyt platí rodič v průměru 110 CHF denně (přes 2´400Kč!) a v rodinném rozpočtu to činí ve většině rodin více než 30% (!!!). Pokudje matka samoživitelka, dá za jesle většinu svého příjmu.

Je mi jasné, že se mi tu okamžitě bude oponovat výší příjmův ČR a v CH. Pravda je ovšem taková, že spoustě CH rodin zůstane po zaplacenívšech životních nákladů na kontě úplně stejná NULA, jaká tam zůstane v mnoharodinách českých. S tím, že mnoha požitků v ČR normálních (např. oběd vrestauraci čas od času), si CH rodina za celý měsíc ani jednou nedopřeje.

Chtěl říct bych tedy říct, že síť a úroveň předškolníchzařízení v ČR a způsob jejich organizace je OHROMNÝ LUXUS, kterého se českýmrodinám dopřává, a trochu mne mrzí, že si to tak málo rodin uvědomuje a dokážeto ocenit.

9 0
možnosti

Díte by k samostatnosti měli vést rodiče a ne školka.

3 0
možnosti

Rodič nikdy dítě k samostatnosti nedovede. Tam je stále pod jeho dohledem a dítě se něj spoléhá (i když se třebas zrovna na něj nekouká). Právě a jedině ve větším kolektivu se naučí samostastnosti a interakci s okolím. Tak tomu bylo odjakživa.

3 4
možnosti

Myslím že má pravdu, dětem nezbývá dostatek času na internet a TV

0 1
možnosti

Neviděl bych to tak dramaticky:

1) školky jsou chronicky přeplněné, málokterá má volné místnosti, takže kroužky mohou být jen odpoledne, kdy se třídy spojují - tím pádem děti zase tak moc kroužků mít nemohou

2) nevím jak si představujete "kroužky" v MŠ, ale tam skutečně nějde o nějakou drezůru, spíše o možnost levně a jednoduše "oťukat", co by ho tak mohlo bavit, až se budou řešit kroužky "doopravdy", na ZŠ.

3) hodně sporná je ta AJ. Pokud nejde o hardcore bilingvní školku s anglickýma učitelkama, tak kroužek 45 min. týdně je IMHO skutečně kontraproduktivní a leda tak komplikuje, aby se to dítě naučilo hezky vyslovovat česky

4) vzhledem k chronickému podfinancování učitelek na MŠ jsou kroužky vlastně takové spoluúčast, kdy rodiče zaplatí na pár hodin další učitelku a tím ulehčí ředitelkám rébus, jak nasazovat učitelkám úvazky, aby vyšly s rozpočtem, tak buďme tolerantní :-)

2 0
možnosti

souhlas - až na tu angličtinu, která ani ve školce nemusí být kontraproduktivní. Nevím jak jinde,  ale u nás ve školce se děti učí třeba anglické říkanky či písničky, ze kterých se "vyzobne" nějaké to slovíčko - a mylsím, že na seznámení s jazykem, udědomění si, že všichn i lidé nemluví stejně, na to, aby děti pochopily, že nějaká věc se dá říct různými slovy, je to úplně ideální

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...