Primářka Zdena Crkvenjaš s popálenou Natálkou a její maminkou.

Primářka Zdena Crkvenjaš s popálenou Natálkou a její maminkou. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Křížky poslaly na radnici lékařku Natálky i zámeckého zahradníka

  • 19
Stejně jako při volebním kroužkování i křížky vynesly do zastupitelstev kandidáty, kteří by bez nich neuspěli. Například tělocvikář Ivo Cihlář se v Roztokách dostal na radnici z dvacátého místa kandidátky.

Do českokrumlovského zastupitelstva se překvapivě dostal zámecký zahradník Jiří Olšan - jako jeden ze dvou lidovců. Páté místo přitom sám považoval za nevolitelné.

"Chtěl jsem pomoci kandidátce, tak jsem nabídl svůj obličej,“ říká. V Praze 1 se ze dvanáctého místa kandidátky VV dostal do zastupitelstva Martin Jan Stránský, dříve kandidát na ministra zdravotnictví.

Utekla před válkou

Příběh primářky ostravského popáleninového centra

Zastupitelkou Ostravy za TOP 09 se stala lékařka Zdenka Crkvenjaš, zachránkyně popálené Natálky - původně sedmá, ale postoupila jako třetí ze čtyř úspěšných.

Podle politologa Tomáše Lebedy i tyto komunální volby potvrdily odklon lidí od pevně stanovených kandidátek a jejich zájem vybírat politiky sami.

O nynějším systému je ale podle Lebedy těžké říci, zda je spravedlivý. Kromě kandidátů, kteří obdrželi opravdu mimořádný počet křížků, se z výsledků voleb nedá obecně vyčíst, komu voliči dávali individuální křížky a kdo se jen svezl s celou úspěšnou stranou.

Lidem v čele kandidátky se "preferenční hlasy" počítaly automaticky vždy, když někdo zaškrtl celou stranu. Pokud byl někdo za nimi a dostal na rozdíl od nich individuální křížky od voličů, kteří škrtali kandidáty napříč stranami, nemuselo mu to stačit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video