Farář, který památník vymyslel, sám pohřbil mnoho obětí dálnice. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Kříže u Pávova připomenou oběti dálnice D1

  • 11
Všechny oběti dálnice D1 mezi Prahou a Vyškovem bude připomínat prostý, asi tři metry vysoký dřevěný kříž a les dalších menších křížků. Co kříž, to rok trvání dálnice. Na jednom rameni kříže vyrytý letopočet, na druhém číslo, které udává počet mrtvých v daném roce.

Za myšlenkou památníku této dopravní tepny stojí římskokatolická farnost u svatého Jakuba v Jihlavě. Především její farář Metoděj Zdeněk Kozubík.

Kozubík s dalšími farníky založil obecně prospěšnou společnost Památník D1. "Pan farář přišel s myšlenkou udělat pietní místo pro připomenutí památky zesnulých na dálnici D1. Právě těchto obětí je poměrně dost," vysvětluje Jiří Vohralík, farník a člen správní rady společnosti.

Farář Kozubík připomíná, že mezi oběťmi jsou bohužel i ti lidé, kteří nehody nezavinili. "Určitou bolestí památníků je to, že připomínají oběti i jejich oběti. Nevím, jestli památník lidi ovlivní, asi budou jezdit stejně hulvátsky. Ale jde o to, aby si člověk uvědomil, že na dálnici zahynulo tolik lidí a mezi nimi i nevinní," říká farář.

Za pět let, co působí v Jihlavě, sám několik obětí dálnice pohřbil. A jak říká, hodně těch, kteří na D1 našli smrt, byli mladí lidé.

"Když stojíte u rakve, říkáte si proč. Pomníčků u silnic přibylo, s památníkem obětí jsem se nesetkal," vysvětluje Kozubík. Když na mrtvé upomínají symbolické hřbitůvky na horách či u moře, proč neudělat dálniční památník?

Bezmála dva roky trvalo iniciátorům, než věc vyřídili s úřady. Památník vyroste na odpočívadle u Pávova, ve směru na Brno. Prostor se nabízí v nevyužitém parčíku, který už brigádníci upravili a vyčistili, aby bylo místo dostatečně důstojné.

Plochu si na pět let pronajali, díky vstřícnosti ředitelství dálnic a silnic, za symbolickou korunu ročně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video