Orlické vraždy i tělo v popelnici. Velké případy plukovníka Mareše

  • 6
Pražskou mordpartu po devětadvaceti letech ve službě opouští jeden z nejznámějších českých kriminalistů plukovník Josef Mareš. Ze své pozice odejde tento elitní policista na konci listopadu tohoto roku. Jako vyšetřovatel se podílel na vyřešení mnoha známých kauz. Podívejte se, které to byly.

Orlické vraždy

Kauza tzv. orlických vražd byla jedním z nejzávažnějších kriminálních případů polistopadového Česka. Média  tak začala tento případ vraždy pěti lidí  nazývat kvůli specifickému způsobu, jakým se pachatelé zbavovali těl obětí. Ukryli je do sudů a shodili z mostu do orlické přehrady. 

Policejní potápěči vytahují sud s lidským tělem ze dna Orlické přehrady.

Pachatelů bylo celkem pět – čtyři muži a jedna žena. Jejich motivem byl hlavně zisk. Tři oběti byly převážně podnikatelé, se kterými se členové skupiny účastnili nezákonných obchodních transakcí a chtěli se zmocnit jejich majetku. Další dvě oběti byly příbuzní vrahů.

Jako prvního gang zastřelil v roce 1991 podnikatele Aleše Klatovského, pátrání po vrazích začalo až o dva roky později. Objasňování případu bylo ve své době označováno jako technicky nejnáročnější vyšetřování v historii české kriminalistiky. Policisté byli velmi skeptičtí k tomu, zda budou těla zavražděných lidí nalezena.

Orličtí vrazi Karel Kopáč (zleva), Vladimír Kuna a Petr Chodounský před jednáním Vrchního soudu v Praze.

Až v polovině července 1995 zavedla výpověď jednoho z podezřelých kriminalisty na Orlickou přehradu. Potápěči pátrali v hloubce přes 50 metrů. Celá akce byla přísně utajovaná.

Jako prvního nalezli tělo albánského podnikatele Leorenta Lipoveciho, které na dně přehrady leželo více než tři roky. Díky tomu mohli policisté vrahy zatknout a později dohledali těla dalších obětí –pozůstatky těl podnikatele Klatovského zabalené v pletivu a Vlastimila Hodry v sudu.

Rozsudky v kauze padly v roce 1997. Hlavní aktéři gangu byli tři: Karel Kopáč, Vladimír Kuna a Ludvík Černý. Jako mozek gangu je označován Kropáč, který byl někdejší člen policejní zásahové jednotky. Dostal 21 let vězení, v roce 2004 se však ve vězení oběsil.

Černý, který byl vykonavatelem vražd, dostal doživotí, Kuna nakonec dostal 25 let. Další dva členové skupiny Petr Chodounský dostal 14 let a Irena Meierová 10 za podíl na jedné z vražd.

Vražda Ludviky Jonákové

Jednou z nejsledovanějších kauz 90. let byl také případ vraždy Ludviky Jonákové. Vyšetřování ukázalo, že její smrt si objednal její manžel Ivan Jonák, kontroverzní podnikatel a spolumajitel klubu v pražské Libni Discoland Sylvie. V jeho podniku se scházely známé osobnosti a prominenti tehdejšího Česka.

Ivan Jonák zemřel ve věku 59 let

Díky tomuto nočnímu podniku se i Jonák stal známou osobností. Ukázalo, se že kvůli němu nechal zavraždit svojí manželku Ludviku. Ta byla nalezena v roce 1994 zastřelená ve svém zeleninovém stánku na pražském sídlišti v Petrovicích.

Jonák si její smrt objednal proto, že byla držitelkou licence na provoz Discolandu a podle některých svědectví ho chtěla opustit a klub zavřít. Jonák se ještě pokoušel vinu shodit na svého obchodního partnera z Německa někdejšího provozního ředitele Discolandu, soud je však oba osvobodil.

Jonák strávil ve vazbě několik let a v roce 2002 mu byl definitivně vyměřen trest osmnáct let. Během svého pobytu ve vězení se neúspěšně pokoušel o obnovení procesu. Propuštěn byl v roce 2014, dva roky po propuštění však zemřel.

Vražda devítileté Anny Janatkové

Mimořádnou pozornost médií vyvolal případ teprve devítileté Anny Janatkové. Ta se 13. října 2010 odpoledne po cestě domů rozloučila v pražské Tróji se spolužačkami, domů už ale nedorazila. Rodiče požádali policii o pomoc a rozjelo se velmi rozsáhlé pátrání.

Svíčku za Aničku

Policii se začaly ozývat stovky lidí, kteří tvrdili, že ji někde spatřili. Tyto stopy však nikam nevedly. Začala se prohledávat okolí místa, kde byla naposledy spatřena a kde se často zdržují uživatelé drog nebo bezdomovci.

Policejní pes nalezl pouze její batoh a láhev s pitím. Vyšetřovatelé pracovali i s možností, že dívku někdo unesl. Její otec poté veřejně nabízel případnému únosci 3 a půl milionu korun. Na tuto výzvu zareagovali pouze falešní pachatelé, kteří chtěli z rodiny vylákat peníze.

Do vyšetřování se zapojilo mimořádné množství policistů, přijeli jim na pomoc i kolegové ze Slovenska. 

Stopou, která nakonec vedla k dopadení pachatele, byla DNA na její školní tašce. Díky ní zadrželi recidivistu Otakara T. Policie ho obvinila, sám se však nepřiznal a kvůli nedostatku dalších důkazů byl vyšetřován na svobodě.

Tělo zavražděné dívky policie nalezla až po víc než pěti měsících v březnu 2011. Objevili ho v Troji nedaleko místa, kde se našel její batoh a kde původně párání začalo. Po nálezu těla policie zadržela již dříve podezřelého muže. Ten však odmítal vypovídat. Ve vězení se následně pokusil o sebevraždu na jejíž následky zemřel.

Vrah taxikářů

V roce 2014 řešili pražští kriminalisté vraždu tří taxikářů. Později usvědčený pachatel David Virgulák si v centru Prahy vzal taxi a nechal se odvézt asi 40 km do obce Luka pod Medníkem nedaleko Jílového u Prahy. Tam řidiče zastřelil, vzal si jeho peněženku, mobil i dva tablety a s autem odjel do pražské Lužické ulice. Tam vůz i s tělem odstavil.

David V. obžalovaný z vražd pražských taxikářů u soudu

O dva měsíce později spáchal dvě další podobné vraždy, které se staly v rozmezí několika hodin. Postupoval stejně jako během té první. Objednal si taxi, nechal se někam odvést a tam taxikáře zastřelil.

Pachatele usvědčily pachové stopy uvnitř aut, ve kterých vraždil. Všechny činy také byly spáchány stejnou zbraní, tu však policisté nikdy nenašli. Virgulák měl v té době již dvacet záznamů v trestním rejstříku včetně násilných trestných činů. U soudu nejdříve tvrdil, že je nevinný a často svou výpověď měnil.

Soudu však stačily i nepřímé důkazy o jeho vinně a v roce 2016 dostal doživotí. Soud mu také uložil zaplatit 800 tisíc korun odškodnění rodinám zavražděných mužů. Soudkyně však tehdy u soudu poznamenala že „jakým způsobem by to mohl stát vymoci, je ve hvězdách“.

Rozřezané tělo v popelnici

Serhyi Misko u soudu

V roce 2014 objevili pracovníci dvou pražských třídíren odpadků mezi odpadky ostatky zavražděné ženy. V Praze 10 se objevilo torzo bez hlavy a nohou a v Praze 9 našli dvě nohy a hlavu.

Ukázalo se, že patří pětatřicetileté Ukrajince, kterou zabil její krajan a spolubydlící Serhyi Misko v bytě na Žižkově. U soudu se ukázalo, že mezi nimi došlo k hádce a Misko ženu pobodal. Podle soudních lékařů jí bodl dvacetkrát. Na následky zranění v bytě zemřela.

Misko pak ženu rozřezal a postupně odnosil do kontejneru. Soud ho poslal do vězení na 15 do vězení s nejpřísnějším režimem. Poté, co si trest odsedí, ho čeká vyhoštění ze České republiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video