Budova Kliniky chátrala od roku 2009. Sociální centrum v ní funguje už rok (18....

Budova Kliniky chátrala od roku 2009. Sociální centrum v ní funguje už rok (18. 2. 2016). | foto: Michal Šula, MAFRA

Na Klinice podle policie k žádnému znásilnění nedošlo. Případ je odložen

  • 12
Pražská policie odložila případ údajného dvojnásobného znásilnění v žižkovském autonomním sociálním centru Klinika. Podle jejich zjištění se nestalo. Původně se přitom hovořilo o tom, že transgender aktivistka Marie Feryna tam měla znásilnit dvě ženy.

Se zjištěním přišel server Lidovky.cz. „Kriminalisté zjištěné skutečnosti a shromážděné podklady posoudili samostatně i v jejich souhrnu. Přičemž nebylo zjištěno, že by byly v daném případě naplněny znaky skutkové podstaty některého z trestných činů. Celá věc tak byla uložena ‚Ad acta‘,“ řekl iDNES.cz mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Případ přitom doprovázely bouřlivé reakce, které se objevily ve chvíli, kdy na případ upozornily členky kolektivu SdruŽeny a Prázdné trůny. V otevřeném dopise tvrdily, že členku jejich organizace znásilnila jejich kamarádka transgender aktivistka Marie Feryna (více zde).

Feryna poté oznámila, že byla pod vlivem alkoholu a trpěla psychickými problémy, proto si celou věc nepamatuje. Následně nastoupila do psychiatrické péče.

Celá kauze se pak začala šířit po sociálních sítích, kde si jí všiml i místostarosta Prahy 3 Alexandr Bellu (ODS), který dlouhodobě proti Klinice brojí. Policie podal trestní oznámení, aby se celá věc prošetřila.

Na základě jeho podání od počátku června policisté případ řešili. Dokonce vyzývaly znásilněné ženy, aby se na policii dostavily podat svědeckou výpověď. Podle zjištění policie ale nakonec nedošlo k žádnému skutku, který poškozené v otevřeném dopise popsaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video