Kremlík si jako ministr pořídil byt za 14 milionů, polovinu zaplatil ze svého

  • 1160
Exministr dopravy Vladimír Kremlík si krátce před tím, než opustil ministerský post, pořídil byt v lukrativní části Prahy. Zaplatil za něj přes 14 milionů. Zhruba půlku splatil ze svého, na zbytek si vzal hypotéku. Právník a kariérní úředník musí vedle toho splácet další dvě starší hypotéky.

Strahov. Jedno z nejlukrativnějších míst v Praze. Pláň vysoko nad Vltavou, s náramnými výhledy na město, je tradičně spojena se sportem. Stojí tu kolosální strahovský stadion, za ním se zvedají tribuny chřadnoucího stadionu Evžena Rošického a posledním větším sportovištěm v řadě je menší stadion Přátelství, s moderním atletickým oválem a fotbalovým hřištěm.

Ke stadionu přiléhá luxusní bytový dům lemovaný pavlačemi a terasami. Tady si koncem loňského listopadu koupil dvoupatrový byt Vladimír Kremlík, ještě donedávna ministr dopravy.

Z katastru nemovitostí vyplývá, že ho vyšel na 14,4 milionu korun. Půl milionu zaplatil koncem října jako rezervační zálohu. „Další část kupní ceny ve výši 6,8 milionu, kterou kupující hradí ze svých prostředků, se zavazuje složit do pěti pracovních dnů od podpisu této smlouvy,“ píše se v listině.

Zbytek ceny, tedy 7,1 milionu, zaplatil kariérní úředník a exministr z úvěru, který si vzal u Hypoteční banky. Krom bytu v 1. a 2. podlaží získal i sklepní kóji, parkovací stání ve vnitrobloku a také v podzemních garážích.

Vladimír Kremlík nechtěl MF DNES konkretizovat, jak koupi bytu financoval, a odvolával se na to, že má prověrku Národního bezpečnostního úřadu. „O mě se teď každý zajímá. Takže já teď nechci dávat žádné rozhovory k ničemu. Mám prověrku NBÚ a zbytek je v katastru,“ uvedl.

V katastru – kde se zápis o převodu objevil až koncem ledna – je uveden jen způsob, jak za byt zaplatí. „V mém zájmu je nemluvit. Víte, co se kolem mojí osoby děje? Já jsem se stal středem mediálního světa v danou chvíli, a pokud jde o informace uvedené v médiích, já je nechci komentovat. Znovu říkám, pořídil jsem si byt, příjmy, všechny další věci, mám prověrku NBÚ několik let,“ řekl Kremlík s tím, že nic už komentovat nechce.

Kremlík: Nechci nic komentovat

Odstupující ministr dopravy Vladimír Kremlík

Podle katastru nemovitostí jste si na konci loňského roku pořídil byt za čtrnáct milionů a necelou polovinu této částky jste zaplatil rovnou. Jak jste ten nákup financoval?
Je to uvedeno v kupní smlouvě. Všechno je uvedeno v kupní smlouvě a já mám prověrku NBÚ.

Já jsem chtěl vědět, odkud pochází ta část peněz, kterou jste zaplatil rovnou...
Víte co? O mě se teď každý zajímá, však to víte. Takže já teď nechci dávat žádné rozhovory k ničemu. Mám prověrku NBÚ a zbytek je v katastru.

Ale v katastru je uvedeno jenom to, že polovina té částky byla hrazena z advokátní úschovy a větší polovina hypotékou.
To je přece standardní mechanismus. Kupní cena se uvolňuje, když je v katastru zapsaná změna. Každý se teď o mě zajímá. Já mám v katastru zapsaných těch věcí víc. Tak si najděte kupní smlouvu.

Tu mám, ale tam není napsané, co je to za peníze. Jestli šlo o vaše úspory, nebo něco podobného?
Už nejsem ministr dopravy.

A není ve vašem zájmu to vysvětlit?
Co má být v mém zájmu? V mém zájmu je nemluvit. Víte, co se kolem mé osoby děje? Já jsem se stal středem mediálního světa v danou chvíli, a pokud jde o informace uvedené v médiích, já je nechci komentovat. Znovu říkám, pořídil jsem si byt, příjmy, všechny další věci, mám prověrku NBÚ několik let. Jestli má někdo pochybnosti, ať si dá trestní oznámení.

Nestačilo by jen vysvětlit, z jakých prostředků jste ten nákup financoval?
Každý se mě teď na něco ptá. Já už nechci nic komentovat. Děkuji, na shledanou.

Mezi ragbisty a fotbalisty

Kremlík byt koupil od Tatiany K. z Karlových Varů. Její manžel je správce ze svěřenského fondu DTMV Family Property, kterému část bytového domu patří.

„Bydlení v blízkosti Pražského hradu, v jedné z nejzelenějších pražských městských částí, v nádherné lokalitě Břevnova, kde se nachází kromě klidu a image diplomatické čtvrti také bohaté možnosti kulturního a sportovního vyžití,“ představuje polyfunkční dům postavený před patnácti lety developer.

Stavba stojí uprostřed zeleně. Na jedné straně se rozkládá areál pro fotbal a atletiku, na druhé pro ragbisty či lukostřelce. O kousek dál stojí nové sídlo fotbalové asociace.

Zmiňovaných sedm milionů není jediná půjčka, kterou musí exministr, odvolaný letos 20. ledna po necelých devíti měsících v čele resortu dopravy, splácet. V oznámení o majetku při svém loňském nástupu na ministerstvo uváděl, že má dvě hypotéky v celkové výši přesahující 4,5 milionu korun a vlastní padesátiprocentní podíl ve společnosti Základní element. 

Tento podíl ovšem, stejně jako jeho manželka, v loňském roce převedl na nového majitele. Podle obchodního rejstříku Kremlíkův podíl odpovídal základnímu vkladu ve výši 100 tisíc korun. Kolik na transakci získal, ale není jisté. Z účetní závěrky z rohu 2018 se lze jen dočíst, že společnost Základní element skončila ve zmíněném roce ve ztrátě 5 246 korun.

Dle přiznání Vladimír Kremlík neoplýval žádným závratným nemovitým majetkem. V oznámení sice přiznal dvě hypotéky, ale sám na sebe žádnou nemovitost napsanou neměl. V roce 2008 si s manželkou sice pořídil byt v dnes asi patnáct let starém věžáku na okraji panelového sídliště v pražských Stodůlkách, nicméně při vypořádání společného majetku v roce 2017 jej nechal manželce.

Z veřejných zdrojů je patrné, že první hypotéku splácí Vladimír Kremlík napůl se svojí manželkou. Jestli je to tak i ve druhém případě, dohledat nelze.

Ve službách státu

Vladimír Kremlík svůj profesní život zasvětil převážně práci ve státní sféře. Před nástupem na ministerstvo pracoval jako náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde se staral o právní služby a hospodaření s majetkem. V letech 1999 až 2002 šéfoval sekci strategických privatizací ve Fondu národního majetku. Je považován za zkušeného advokáta, mezitím provozoval vlastní praxi.

Za ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) vedl v roce 2007 na ministerstvu právní úsek. Mimochodem v té době úřad vypsal kontroverzní tendr za několik set milionů korun pro vybrané velké a vlivné advokátní kanceláře.

Právní služby resortu poskytovala i kancelář Volopich, Tomšíček & spol., do níž Kremlík po odchodu z ministerstva v roce 2008 nastoupil coby koncipient a manažer pražské pobočky. Partner této kanceláře Daniel Volopich je švagrem poradce prezidenta Martina Nejedlého.

Vladimír Kremlík pro portál Seznam.zpravy uvedl, že ho krátce před loňským Štědrým dnem navštívil Martin Janoušek, právník advokátní kanceláře zastupující firmu CGI a nabídl mu 1,5 milionu za to, když firmě podrží zakázku týkající se kontroly mýtného systému. Janoušek to ale v pondělí kategoricky odmítl a sdělil, že podá trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

S dopravní tematikou přišel Kremlík do kontaktu v letech 2007 až 2008 ve státních společnostech Letiště Praha, Řízení letového provozu či ČD Cargo, v nichž působil jako člen dozorčí a správní rady.

Pozdější ministr dopravy v těchto pozicích působil v době, kdy státem řízené podniky běžně vyplácely odměny v řádu stovek tisíc.

V roce 2008 se ale manažeři Letiště Praha svých odměn vzdali kvůli ekonomické krizi. Nicméně rok nato, kdy už tam Kremlík nebyl, na odměnách v průměru pobírali 330 tisíc korun měsíčně. ČD Cargo zase za Kremlíkova působení v roce 2008 rozdělilo mezi své vedení v průměru asi 300 tisíc korun ročně.

V minulosti měl Kremlík blízko k sociálním demokratům. Působil třeba v sekretariátu ministra zdravotnictví Ivana Davida. Následně jako zástupce ředitele odboru poradců premiéra Vladimíra Špidly.

Líbí se vám tento dům na Strahově?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 11. února 2020. Anketa je uzavřena.

NE
NE 3880
ANO
ANO 738
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue