Zámek Křinec nedaleko Nymburka

Zámek Křinec nedaleko Nymburka | foto: Radek Cihla, MAFRA

Stát by měl zanedbané památky vyvlastňovat, míní Křeček

  • 140
Pokud majitelé nemají peníze na údržbu chráněných památek, stát by je měl vyvlastnit. Novinářům to řekl zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček s tím, že větší péče o památky by měla být zakotvena v nyní připravované novele památkového zákona.

„Udělování pokut majitelům památek za to, že se o ně řádně nestarají, není řešením. Současný památkový zákon je v této oblasti bezzubý. Je nutné, aby stát mnohem aktivněji chránil památky,“ zdůraznil Křeček. O návrhu na přísnější postih majitelů památek již jednal s ministerstvem kultury.

V Česku je nyní evidováno 40 302 nemovitých památek. Za uplynulý rok do tohoto seznamu přibylo 87 objektů a naopak z něj bylo vyňato 67 staveb. Důvodem k vynětí ze seznamu bylo to, že ztratily svoji mimořádnou uměleckou nebo architektonickou hodnotu, a to většinou kvůli nedbalé údržbě objektu.

V republice je celkem 742 nemovitostí na seznamu nejvíce ohrožených památek. „To, že na tento seznam zapíšeme další památku, nijak nezajistí její ochranu,“ doplnil Křeček.

Měl by stát vyvlastnit památky, o které se majitel nestará?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 24. srpna 2014. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 713
Ne
Ne 476

Podle něj by měl stát vytvořit fond, z něhož se bude platit opravu nejvíce ohrožených památek v zemi. Kolik peněz by do něj měl vložit, to ale zástupce ombudsmanky zatím netuší. Systém financování této tzv. náhradní opravy památky by měl být podle Křečka vytvořen tak, aby nezatěžoval rozpočty obcí a měst.

O podobě novely zákona o památkové péči se sice zatím pouze jedná, již nyní je ale jasné, že by vyvlastňování nejvíce ohrožených budov přinášelo nemalé potíže. Například vedení Národního památkového ústavu (NPÚ) již prohlásilo, že zabavené památky nechce mít ve své péči. Měl by se o ně podle památkářů starat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který by po vyvlastnění také hledal nové využití, popřípadě nového majitele pro objekt.

„Je jasné, že vytvoření vhodného systému bude složité, stát ale již nesmí být v této věci pasivní,“ dodal Křeček.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video