Poté, co se Kraus dozvěděl,  že ČT odmítá znovu vysílat díl s Kateřinou Jacques, pohrozil, že kdyby se to mělo opakovat, okamžitě z veřejnoprávní televize odejde. Ilustrační foto.

Poté, co se Kraus dozvěděl, že ČT odmítá znovu vysílat díl s Kateřinou Jacques, pohrozil, že kdyby se to mělo opakovat, okamžitě z veřejnoprávní televize odejde. Ilustrační foto. | foto: iDNES.cz

Kraus nesmí reprízovat ani Řápkovou, ČT přirovnal k bolševickému plátku

  • 427
Poté, co Česká televize odmítla reprízovat pořad Uvolněte se, prosím s Kateřinou Jacques, nechává v archivu další díl. Tentokrát s primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou. "S dramaturgyní o tom nikdo podrobněji nejednal. Takhle nějak si to opravdu představuji v bolševickém tiskovém plátku - před lety," reagoval moderátor show Jan Kraus.

Řápková na sebe upozornila tím, že poslala na neplatiče pokut a poplatků exekutory. Ti pak ihned po výplatě sociálních dávek dlužníkům peníze zabavovali.

"Ptal jsem se Simony Matáskové (dramaturgyně pořadu - pozn. red.), jak to proběhlo. A od té jsem se dozvěděl, že nejprve přišel požadavek ČT na stažení pořadu s paní Řápkovou, a týden na to i na další díl. A když jsem se ptal, kdo ty požadavky dává, tak mi řekla, že jí volala paní, kterou ani sama moc nezná. Prý je to rozhodnutí ředitelství programu," zlobil se Kraus ve vysílání rádia Frekvence 1.

vyjádření Jana Krause pro idnes.cz

Jan KrausČT se mnou nijak nekomunikuje. To by mě nevzrušovalo, kdyby změny ve vysílání archivních dílů byly včas a koncepčně diskutovány s dramaturgyní pořadu Uvolněte se, prosím.

ČT si právě u ní objednala, jako každý rok, výběr archivních dílů, jejichž seznam obdržela 28. dubna. Zůstal bez odezvy i připomínek.

Pár týdnů před vysíláním je ale na základě "rozhodnutí ředitelství programu" požádána, aby vyměnila jeden díl. Za týden další díl. To mě znervózňuje hodně. Zejména v souvislosti s tím, že v obou dílech byly ženy političky, že s dramaturgyní o tom nikdo podrobněji nejednal.

Takhle nějak si to opravdu představuji v bolševickém tiskovém plátku - před lety. Arogance i způsoby na hony vzdálené televizi veřejné služby.

Česká televize podle slov své programové ředitelky Kateřiny Fričové má "výsostné právo vysílat reprízy dle svého uvážení."

"Chybou bylo, že návrhem nasazení repríz pořadu Uvolněte se, prosím, byla pověřena externí dramaturgyně Simona Matásková. Kdyby došlo k nasazení repríz tak jako u všech dalších pořadů (t.j. interním dramaturgem), k této mediální bublině by nikdy nedošlo," uvedla pro iDNES.cz Fričová.

S Krausem se osobně podle jeho slov o zrušení obou dílů nikdo nebavil. "O nasazení repríz Česká televize moderátory neinformuje, při kvantitě našich pořadů by to ani nebylo možné," vysvětlila Fričová.

Poté, co se Kraus dozvěděl, že ČT odmítá opakovat díl s Kateřinou Jacques a biomasou, moderátor pohrozil, že kdyby se to mělo opakovat, okamžitě z veřejnoprávní televize odejde.

"Anebo bude muset odejít vedení, které porušuje zákony. Protože důvod k tomu, aby se nevysílala Kateřina Jacques, je mi neznámý," dodal. S televizí má uzavřenou smlouvu do konce roku.

Reakce ředitelky programu Čt Kateřiny Fričové na prohlášení Jana Krause

Kateřina FričováJe výsostné právo České televize vysílat reprízy dle svého uvážení. Chybou bylo, že návrhem nasazení repríz pořadu Uvolněte se, prosím, byla pověřena externí dramaturgyně Simona Matásková. Kdyby došlo k nasazení repríz tak jako u všech dalších pořadů (t.j. interním dramaturgem), k této mediální bublině by nikdy nedošlo.

Interní dramaturg je zvyklý, že jeho návrh je podroben diskusi na programové poradě, kde se buď jeho návrh přijme, nebo je požádán, aby nabídl jinou variantu. Programové porady se účastní šéfdramaturgové, vedoucí výzkumu a další pracovníci České televize.

Na programové radě České televize bylo konstatováno, že sledovanost repríz pořadu není taková, jak by se dalo čekat. Vzhledem k časovým termínům (korektura vysílacích plánů je s ohledem na uzávěrky časopisů v čtyřtýdenním předstihu) se bohužel nemohlo udělat změn víc.

I po poradě s Oddělením výzkumu programu a auditoria jsme zjistili, že je poněkud absurdní reprízovat pořady z letošního roku, obzvláště ty, které měly vysokou internetovou návštěvnost.

Jsme přesvědčeni, že diváci více ocení reprízy starších pořadů, aby si je mohli osvěžit v paměti. A to je ta souvislost se sledovaností, nad kterou se pozastavuje Jan Kraus.

Celá tato mediální bublina na mě dělá dojem, že i pan Kraus podlehl okurkové sezoně, a za každou cenu si musí vymyslet kauzu. Mluvit o politických tlacích je o to absurdnější, když se Kateřina Jacques stáhla z politiky.

Rozhodnutí o změně repríz na návrh programové porady učinila ředitelka programu Kateřina Fričová, která za něj bere i zodpovědnost.

Generální ředitel Jiří Janeček o změně repríz nebyl informován, stejně jako o mnoha dalších změnách, které jsou běžnou pracovní náplní programových pracovníků. Generální ředitel je informován pouze o významných skutečnostech, jako je například zrušení pořadu, nasazení nového cyklu apod.

O nasazení repríz Česká televize moderátory neinformuje, při kvantitě našich pořadů by to ani nebylo možné.

Nejsem typ, který se nechá zastrašovat vyhrožováním, ani od pana Krause, ani od nikoho jiného. Strefovat se do České televize je jistě velmi zábavné, o to zábavnější, když jsou tvrzení opřena o neznalost fungování systému týdenních plánů.

Kateřina Fričová
Ředitelka programu České televize


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video