Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Airbnb v domě rušilo sousedy, tak ho zakázali. Soud jim dal za pravdu

Hluční nájemci v bytech pronajímaných přes Airbnb patří k největším strastem sdružení vlastníků. V jednom domě v centru Prahy si tak nespokojení majitelé stanovili, že s krátkodobým pronájmem musí souhlasit všichni. A následně uspěli poté, co je dotčený pronajímatel žaloval, informoval v úterý portál iRozhlas.cz. Podle soudu mají na omezení právo, pokud klienti Airbnb ruší klidné bydlení.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to na velkou diskuzi, ale řešení je jednoduché, když si to svj tak přeje a odhlasuje, nechť si povinně každý z majitelů nemovitosti na svoji nemovitost vloží do KN věcné břemeno omezení vlastnictví v rozsahu práva pronajímat. To je čistý právní postup, samozřejmě musí všichni majitelé počítat s tím, že toto rozhodnutí snižuje tržní cenu jejich nemovitosti cca o 40%. Jsem zastáncem zdravého selského rozumu, takže airbb jednoznačně ano a to za podmínek - DPH, Hlášení cizinců, daně, rekr. poplatek. Zodpovědná osoba pro řešení problémů. Jiná omezení jsou nesmysl.

0 0
možnosti
VB

To co popisujete je právně nereálné. SVJ nemůže stanovami (a hlasováním už vůbec ne) nařídit omezení vlastnického práva vlastníků jednotek. SVJ teoreticky může odhlasovat věcné břemeno na majetek SVJ, ale nikoli nutit zřizovat věcné břemeno někoho dalšího (byť je to člen SVJ). Samozřejmě odhlasovat si může SVJ cokoli, ale z právního hlediska by takové nařízení bylo nevymahatelné.

Navíc upřímně nevím, zda by takové VB zřídit vůbec šlo.Věcné břemeno totiž slouží ke zřízení služebnosti na vrub majitelových práv, zde se ale nejedná o služebnost, pouze o omezení práv. Taky nevím kdo by byl z takového VB oprávněný? - SVJ? Jak by se to formulovalo?

0 0
možnosti
KN

V Nemecku jsou taky problemy s AirBnB a snazi se to omezit. V Mnichove jsem kupoval byt (2013) a musel jsem predem nahlasit, jestli chci bydlet, dlouhodobe pronajimat nebo kratkodobe pronajimat. Pouze urcite procento bytu z domu smi jit do kratkodobych pronajmu.

Vzhledem k problemum s turisty ze 2 bytu na AirBnB jsme jako spolecenstvi vlastniku odhlasovali specialni poplatek za kazde stehovani do fondu oprav :-) To se majiteli tech bytu moc nelibilo,ale nakonec jsme se s nim dohodli na pasualnim rocnim poplatku, ktery do fondu oprav odvede. Navic je to spolehlivy clovek a vim, ze uz nekolikrat prijel na zavolani i v noci v doprovdu policie sjednat poradek a v jednom pripade i turisty vyhodil v noci na ulici. Takze ono se to da udelat, pokud je majitel rozumny.

1 1
možnosti
GK

No jo, ale když rozumný není? A pokud bydlí kdesi, na výzvy nereaguje, maximálně odkáže na svého právníka, co potom? Pak máte velký problém. Můžete podnikat různé právní kroky, soudit se, roky plynou...

0 0
možnosti
MZ

Docela me desi ta nenavist a zast zdejsich diskutujicich jak k poskytovatelum tak k tem, kteri sluzby Airbnb vyuzivaji. Chapu, ze nekteri turiste ci hoste mohou svym chovanim zpusobovat problemy, ale ty se preci daji resit existujicimi pravnimi nastroji. To, ze to v nekterych pripadech urady nebo policie nevyuzivaji vsechny zakonne prostredky je jina otazka.

Je uz evergreenem zdejsich diskuzi, ze nejvice pro ruzna omezeni nebo regulaci horuji ti, kteri maji plna usta o svobode.

1 4
možnosti
MS

No vidíte a mě zase fascinuje to - do očí bijící - pokrytectví zastánců majetkových práv se kterým se staví do role ukřivděných chudáčků.

Ani jeden z těch zastánců dosud nenapsal, které právo (právo na užívání bytu, právo na klidné bydlení) má větší právní váhu, ale už se ostrakizují diskutéři s jiným názorem a podsouvá se, že nejvíc po omezeních volají ti, kteří mají plná ústa o svobodě. Víte ani Listina základních práv, ani ústava ČR nezajišťuje rovnost všech práv, protože by nefungovala. Jak by se řešila práva, která jsou v kolizi? Což jste sám napsal mimo řádky: Pokud ti problémoví majitelé bytů, nebo problémoví nájemníci omezí práva ostatních uživatelů, tak to je pro vás jiná otázka aplikace právních nástrojů. Vy jste totiž přesvědčený - stejně jako ostatní obhájci - že přijede policie a problém je vyřešen. Takhle to opravdu nefunguje. Sousedský spor není sprinterský běh, ale maraton, kde se dokazuje a dokazuje. Už z příspěvků nevěřících obhájců zde je vidět jak je to dokazování těžké a komplikované. Myslíte, že u policie a správního řízení (popřípadě soudu) bude lehčí?

Já nevím kdo z vás pronajímá, ale já sám pronajímám a nejsem ten, který by přehazoval zodpovědnost za ubytování na nájemníka a SVJ. Už charakter NOZ a nájemní smlouvy deklaruje částečnou zodpovědnost majitele bytu za toho, koho ubytuje. Opravdu to nefunguje tak, že v rámci ústavních práv na užívání majetku ubytuju každého - jenom ať platí nájem.

6 1
možnosti
JM

Problém je už v tom,že zdejší společenství vlastníků nerozhoduje o tom kdo se může nebo nemůže stát společníkem.

0 2
možnosti
JS

J78i68ř63í 23S74e44i71d28l

26. 5. 2020 23:43

Pokud by hluk a znečišťování společných prostor způsoboval vlastník, který neprovozuje krátkodobé pronájmy, zakáže mu SVJ užívání bytu?

3 1
možnosti
MS

Mě by zajímalo co si všichni představujete pod pojmem " užívání. bytu "? Můžu si do svého bytu nainstalovat cirkulárku, nebo provozovat hampejz s escortem? Právo na užívání bytu je ohraničeno právem ostatních uživatelů na klidné bydlení. Možná by jste s panem Pakem mohli provést test proporcionality. Které právo má větší právní váhu? Právo na užívání bytu, nebo právo na klidné bydlení?

3 0
možnosti
Foto

Obávám se vzniku precedentu - nutnosti hlásit výboru SVJ každou návštěvu. Protože jak rozlišit, kdo do bytu, který je mým vlastnictvím, přijde? Na rušení klidu nebo jiné porušování osobních práv ostatních uživatelů bytů jsou přece už teď jiné nástroje.

1 4
možnosti
TP

T56o38m33á69š 96P14a52k

26. 5. 2020 22:57

návštěvu hlásit musíte po třech měsících, jinak máte samozřejmě pravdu

2 0
možnosti
AN

A25l39e73š 88N27o31v24á43k

26. 5. 2020 22:23

Rozsudek není pravomocný.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
6 1
možnosti
MZ

Mě by docela zajímalo, kdyby s ejim majitel toho bytu na nějaké odhlasované stanovy vybodl a Airbnb by tam provozoval i nadále.

Byt mu sebrat nemůžou, je v cizině, tak ho budou težko nahánět a ....prostě mu mohou všichni leda tak něco políbit:-P

3 6
možnosti
TP

T31o65m43á63š 31P34a57k

26. 5. 2020 22:02

přesně to jsem psal, je to právně nevymahatelné, pouze dotčení sousedé se mohou domáhat náhrady škody jež prokáží.

1 3
možnosti
JN

dobré, hotel je hotel a bytový dům je bytový dům...snad rozsudek nabude právní moci

6 2
možnosti
TP

T65o73m69á57š 16P23a93k

26. 5. 2020 22:02

to musí ale případně určit zákon, ne spolek.

3 5
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...