Václav Havel při první prezidentské inauguraci na Pražském hradě (29. prosince...

Václav Havel při první prezidentské inauguraci na Pražském hradě (29. prosince 1989) | foto: Herbert Slavík, MF DNES

Vyhrňme si 18. prosince kalhoty, vyzývá iniciativa. Chce tak uctít Havla

  • 362
Symbol první porevoluční inaugurace prezidenta, pověstné Havlovy krátké kalhoty, se staly ústředním motivem iniciativy k uctění památky posledního prezidenta Československa Václava Havla. V den prvního výročí jeho smrti by si lidé měli ikonu svobodného státu připomenout tím, že si vyhrnou kalhoty. Z akce by Havlovi příznivci rádi vytvořili tradici.

Iniciativa nazvaná Krátké kalhoty pro Václava Havla vznikla na sociální síti Facebook. "V Den pro Václava Havla 18.12. 2012 si jako projev vzpomínky ohrňte výrazně nohavice u svých kalhot," vyzývá na webu Denvaclavahavla.cz.

"Myslíme si, že Václav Havel je jednoznačně jeden z největších Čechů, že patří mezi Karla IV. a T. G. Masaryka a že je potřeba, aby na jeho odkaz nebylo zapomenuto," řekl iDNES.cz Oldřich Neuberger, jeden z osmi lidí, které netradiční způsob uctění prvního polistopadového prezidenta napadl. 

Zemřel V. Havel

Podle svých slov hledali výrazné gesto, které "bude české, lehce satirické, nenáročné a pro každého jednoduše realizovatelné i havlovsky úsměvné." Proto vybrali jeden z nejvýraznějších momentů Havlovy historie, kterým byly právě krátké kalhoty při první porevoluční inauguraci československého prezidenta.

Havel tehdy 29. prosince 1989 vyšel na nádvoří Pražského hradu v nápadně krátkých kalhotách. Dal tím vzniknout řadě spekulací na téma Kterak prezident v krátkých kalhotách na inauguraci přišel. Později tuto situaci několikrát vysvětloval a sám se nad ní často pousmál.

"Musím říct, že se z toho víceméně raduji. Říkám si, že je to docela něžný způsob posměchu vůči mojí osobě,” okomentoval netradiční situaci Havel. Několikrát přitom on i jeho spolupracovníci vyloučili, že měl skutečně krátké kalhoty.

V jednom z rozhovorů například Havel uvedl, že se jej na to lidé po celém světě neustále ptají. "Marně pořád vysvětluji, že jsem tehdy neměl kalhoty krátké, ale kalhoty povytažené. Každý chlap ví, že si kalhoty občas povytáhne a pak nějaký čas trvá, než se opět usadí na původní místo," vysvětloval prezident.

"Tak nějak to bylo i tehdy na Hradě. A protože se vojenská přehlídka konala v minutě čtvrté místo minuty páté, tak od té doby patří k národní mytologii, že jsem měl při inauguraci krátké kalhoty," doplnil Havel.

Mimořádné vydání MF DNES: Slzy pro Václava Havla

Autoři iniciativy proto vyzývají, aby si v den prvního výročí jeho smrti, tedy 18. prosince 2011, lidé kalhoty povytáhli. A rádi by z akce, k níž je inspiroval i ručníkový den, který slaví příznivci spisovatele Douglase Adamse, učinili každoroční tradici.

"Počítáme s tím, že se ten den aktivit objeví spousta, že se lidé budou scházet na Václavském náměstí a nosit svíčky. My jsme hledali gesto, které by tady mohlo zůstat na dlouho a které by lehce cimrmanovským způsobem Václava Havla připomnělo," uvedl Neuberger, který pracuje jako internetový podnikatel.

Tvůrci se snaží získat i podporu lidí, kteří měli k bývalému prezidentovi blízko. "Například Ladislav Špaček nám vyjádřil sympatie. Gesto se mu velice líbilo, přijde mu vtipné, ale napsal nám, že od něj jakožto ctihodného kmeta nemůžeme očekávat, že si bude ohrnovat kalhoty," doplnil jednatřicetiletý Neuberger.

První polistopadový prezident Václav Havel zesnul po dlouhé a těžké nemoci loni v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Ve smutečním průvodu, při vojenském ceremoniálu a při pohřbu se s ním loučily desítky tisíc lidí.

Podpoříte iniciativu a vytáhnete si 18. prosince kalhoty?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 3. prosince 2012. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2290
ANO
ANO 1434
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video