Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krajské i senátní volby jsou tu. Kroužkujte s rozmyslem a hlavně správně

  16:23aktualizováno  2. října 6:37
Dnes začínají volby do krajských zastupitelstev a jedné třetiny Senátu. V předstihu mohli odvolit jen voliči v karanténě na drive-in stanovištích a u zvláštních okrskových komisí. Ta hlavní část hlasování ale na občany čeká 2. a 3. října. Zatímco u krajských voleb mohou voliči rozdávat preferenční hlasy, pro Senát volí jen jediného kandidáta. Čtěte, na co si dát pozor, aby váš hlas nepropadl.

Ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

1 Kdy a kde se volí?

Již od středy mohli lidé začít volit do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Tato možnost se ale vztahovala jen na občany v karanténě kvůli nemoci covid-19. Ve čtvrtek a v pátek pak mobilní komise s urnami objedou domy pro seniory a další pečovatelská zařízení v karanténě. Další lidé v karanténě, kteří si o to telefonicky požádají, navštíví komise v pátek a v sobotu. 

Hlasování pro většinu oprávněných voličů startuje v pátek 2. října, kdy se ve 14:00 otevřou volební místnosti napříč republikou a zavřou se ve 22:00. V sobotu mohou lidé přijít volit od 8 do 14 hodin.

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

Hlasovací lístky pro volby krajských zastupitelů jsou šedé barvy. Tam, kde se volby konají společně se senátními, si voliči musí dát pozor a vložit hlasovací lístky do správných obálek podle toho, o jakou volbu se jedná.

Volby do Senátu jsou na rozdíl od krajských voleb dvoukolové. V prvním kole, které se koná společně s krajskými volbami, mají hlasovací lístky do Senátu žlutou barvu. Stejné barvy je i úřední obálka, do níž se vybraný hlasovací lístek vkládá. 

Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, a nebude tak zvolen žádný z kandidátů, bude se konat druhé kolo voleb. To se uskuteční ve dnech 9. a 10. října.

Kde se volí do Senátu (číslo volebního obvodu):
Cheb (3), Louny (6) Plzeň-město (9), Strakonice (12), Pelhřimov (15), Příbram (18), Praha 5 (21), Praha 9 (24), Praha 1 (27), Kladno (30), Děčín (33), Česká Lípa (36), Trutnov (39), Kolín (42), Hradec Králové (45), Rychnov nad Kněžnou (48), Žďár nad Sázavou (51), Znojmo (54), Vyškov (57), Brno-město (60), Přerov (63), Olomouc (66), Frýdek-Místek (69), Ostrava-město (72), Karviná (75), Zlín (78), Uherské Hradiště (81) 

2 Kdo smí volit?

Voličem je státní občan České republiky, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl věku 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje, kde se volby konají. Občan České republiky, který není přihlášen k trvalému pobytu na území České republiky, nesplňuje podmínky práva volit do zastupitelstev územních samosprávných celků. Tyto podmínky jsou společné pro krajské i senátní volby.

Lidé považují volbu prezidenta za důležitější než do Sněmovny, říká průzkum

Volič, který nebude v době voleb ve svém volebním okrsku či obvodu, může úřady požádat o vydání voličského průkazu. V případě krajských voleb se průkaz vydává pouze voličům zapsaným ve stálém seznamu voličů v územním obvodu kraje, kde jsou volby vyhlášeny. 

Opravňuje ho poté volit i v jiné obci, než kde má trvalé bydliště, zároveň se ale musí jednat o stejný kraj. V jiném hlasovat nemůže. 

U voleb do Senátu pak může volič hlasovat pouze v rámci volebního obvodu, kde jsou volby do třetiny Senátu vyhlášeny a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu.

3 Jak hlasovat v krajských volbách?

Hlasovací lístky pro volby do zastupitelstev krajů mají šedou barvu a jsou vytištěny pro každou politickou stranu, politické hnutí nebo koalici samostatně. Na každém lístku je uvedeno číslo určené losem, přičemž dodané hlasovací lístky nemusí tvořit úplnou číselnou řadu, neboť většina kandidujících stran, hnutí a koalic nekandiduje ve všech krajích. 

Lístky jsou distribuovány voličům nejpozději tři dny přede dnem voleb. Pokud jsou poškozené, ztratí se nebo volič zjistí, že nemá k dispozici všechny hlasovací lístky, je možné požádat ve volební místnosti o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků.

Aby mohl volič hlasovat, musí po příchodu do volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky. Po splnění této podmínky obdrží úřední obálku šedé barvy a vstoupí do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků, tedy za připravenou plentu. Jinde hlasovat nemůže. 

Zde pak vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek (stejné šedé barvy jako úřední obálka) pro politickou stranu, hnutí či koalici, pro kterou se rozhodl. 

V krajských volbách mohou voliči navíc kroužkovat pořadová čísla až čtyř kandidátů na témže hlasovacím lístku, kterým dávají přednost. Lístek s více zakroužkovanými kandidáty je platný, k preferenčním hlasům se však nepřihlíží; takový hlasovací lístek se počítá ve prospěch politické strany, politického hnutí nebo koalice jako celku. Jiné písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na posuzování hlasovacího lístku vliv.

Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Za neplatný hlas bude počítán i ten, který nebude vložen ve správné úřední obálce (pro krajské volby šedá barva). Neplatný je i v případě, kdy je v úřední obálce vloženo několik hlasovacích lístků.

Po opuštění prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků vloží volič úřední obálku s hlasovacím lístkem před volební komisí do volební schránky.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže pro tělesnou vadu vybrat a případně upravit zvolený hlasovací lístek anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho upravit a vložit do úřední obálky, a popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

4 Jak hlasovat v senátních volbách?

Hlasovací lístky pro volby do Senátu jsou vytištěny pro každého kandidáta samostatně. Na každém hlasovacím lístku je uvedeno číslo určené losem. Dodané hlasovací lístky nemusí tvořit úplnou číselnou řadu, a to v případech, kdy přihláška kandidáta k registraci nebyla zaregistrována ani na základě přezkoumání soudem. 

Lístky voliči obdrží nejpozději tři dny přede dnem voleb. Pokud jsou poškozené, ztratily se nebo volič zjistí, že nemá k dispozici všechny hlasovací lístky, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků.

Všechny články o krajských volbách 2020 najdete ZDE

Ve druhém kole voliči vybírají mezi dvěmi kandidáty, kteří se v prvním kole umístili na prvních dvou místech. Hlasovací lístky pro druhé kolo voleb již voliči nebudou dodány předem, ale obdrží je přímo ve volební místnosti ve dnech voleb. Hlasovací lístek a úřední obálka pro II. kolo voleb do Senátu jsou barvy šedé.

Druhé kolo senátních voleb se nekoná, pokud některý z kandidátů získal v prvním kole většinu hlasů

Po příchodu do volební místnosti se volič musí prokázat platným občanským průkazem či cestovním, služebním nebo diplomatickým pasem České republiky. V případě neprokázání své totožnosti a státního občanství České republiky nebude moci hlasovat.

Po obdržení úřední obálky, případně hlasovacích lístků, vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků, tedy za plentu. Do úřední obálky žluté barvy vloží jeden hlasovací lístek žluté barvy pro kandidáta, pro kterého se rozhodl. Hlasovací lístek se nijak neupravuje. Jinde než za plentou toto není možné.

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, jsou přetržené či nejsou vloženy do příslušné úřední obálky. Hlas voliče je neplatný i tehdy, pokud do obálky vloží několik hlasovacích lístků.

Po opuštění prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků vloží volič úřední obálku s hlasovacím lístkem před okrskovou komisí do volební schránky.

PŘEHLEDNĚ: Koronavirové volby jsou tu. Podívejte se, jak na to

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže pro tělesnou vadu vybrat zvolený hlasovací lístek anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něj vložit do úřední obálky, a popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

Pokud se volič nachází ve dnech voleb z jakéhokoliv důvodu na území jiného volebního obvodu nebo v zahraničí (například kvůli hospitalizaci či služební cesty), jedná se o faktickou překážku ve výkonu volebního práva. 

Volit tedy nemůže. Voliči zapsaní na zvláštních seznamech voličů, tedy zejména ti s dlouhodobým pobytem v zahraničí, mohou požádat o vystavení voličského průkazu a odvolit v příslušné volební místnosti v ČR.

5 K čemu slouží voličský průkaz a jak o něj žádat?

Voličský průkaz má v případě krajských a senátních voleb jen velmi malý vliv. Zatímco u parlamentních voleb jeho vystavení znamená, že může člověk odvolit kdekoli v republice, tedy nejen v místě příslušném dle jeho trvalého bydliště, u krajských a senátních voleb je možnost přesunu voliče omezeno maximálně na jiný okrsek v témže kraji, respektive volebním obvodu.

V případě senátních voleb slouží voličský průkaz také lidem, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí. Ti však musí přijet odvolit do České republiky, volba „na dálku“ na zastupitelských úřadech není v případě senátních voleb možná. Tito lidé o voličský průkaz žádají na příslušném úřadu dle svého trvalého bydliště, v případě, že trvalý pobyt v ČR nemají a chtějí se voleb zúčastnit, sami si volí obvod, v němž chtějí hlasovat. V případě druhé kola senátní volby se vystavuje nový voličský průkaz.

Hlasování ze zahraničí není v krajských volbách možné, zájemci o volby do Senátu pak může být voličský průkaz vystaven za předpokladu, že je zaregistrován ve zvláštním volebním seznamu, který spravuje český zastupitelský úřad v zemi, kde žije. 

Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen po prokázání totožnosti a státního občanství tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi. Ta jej přiloží dle typu voleb do příslušného výpisu voličů a volič obdrží prázdnou úřední obálku opatřenou úředním razítkem a hlasovací lístky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...