Marek Semerád svůj odchod z Bruselu popírá.

Marek Semerád svůj odchod z Bruselu popírá. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Vyslanci středních Čech se z Bruselu nechce, smlouva je nevypověditelná

  • 257
Vedení kraje se rozhodlo vylepšit svůj obraz. Chce vypovědět smlouvu se zástupcem kraje v Bruselu Markem Semerádem. Snesla se na něj kritika, že bere devadesát tisíc a nikdo údajně pořádně neví, co v Bruselu dělá. Sám Semerád o svém odchodu prý neví a popírá jej.

"Politicky se do toho vložila ČSSD a pan předseda krajského výkonného výboru Miloš Petera má předběžnou dohodu s panem Semerádem, že to bude k 31. srpnu," řekl mluvčí kraje Milan Smutný. Petera se pro MF DNES vyjádřil před dvěma dny stejně.

Kraj nemá jinou možnost než se se Semerádem dohodnout, právníci podle Smutného považují smlouvu platnou do konce roku 2013 za nevypověditelnou.

Jenže Semerád konec své bruselské kariéry popírá. "Nemám žádné signály od kraje, že by chtěl se mnou rozvázat spolupráci. Já se chovám tak, že smlouva platí, a momentálně intenzivně připravuji výjezd paní hejtmanky do Bruselu," uvedl Semerád. Hejtmanka Zuzana Moravčíková navštíví zastoupení kraje v EU příští týden.

Semerád říká, že s hejtmankou o svém působení v Bruselu mluvil pouze koncem června před krajskou konferencí ČSSD, která sestavovala novou kandidátku.

Tam mi nabídla tykání a řekla, že podle ní je smlouva platná," uvedl. Semerád, na nové kandidátce ČSSD desátý, je silným hráčem uvnitř ČSSD. Před konferencí hlasitě říkal, že novým kandidátem na hejtmana má být a bude Josef Řihák, starosta Příbrami. Tak se také stalo. Moravčíková neuspěla.

ODS: Je to obyčejný švarcsystém

A Řihák se Semeráda zastává. "Poslanci Evropského parlamentu mají také vyšší peníze než poslanci českého parlamentu, ono se to těžko porovnává," řekl Řihák.

Podle něj není protizákonné či ve střetu zájmu to, že zastupitel kraje Semerád pracuje v Bruselu jako podnikatel. Naopak opoziční ODS to považuje za švarcsystém, kdy běžnou zaměstnaneckou činnost vykonávají podnikatelé.

ODS tvrdí, že rada kraje schválila mandátní smlouvu, aniž ji někdo z radních viděl, dokazuje to prý zápis z jednání rady, který neuvádí smlouvu jako přílohu podkladů pro jednání.

Smlouvu se Semerádem podepsal přímo David Rath. Zatímco Semerádův předchůdce v Bruselu Petr Hnízdo získal stejnou pozici po výběrovém řízení, Semerád nic takového podstoupit nemusel.

Čím si to zasloužil? Semerád byl Rathovi nápomocný třeba v roce 2010, když hejtman kandidoval do parlamentu. Ač bydlí na Praze-západ, kandidoval za ČSSD na Kolínsku. A tamní buňku vede právě Semerád.

"To je nesmyl. Já jsem se stal zastupitelem v Bruselu už po krajských volbách v roce 2008, když se nevědělo, že bude pan hejtman Rath kandidovat do Sněmovny, a vůbec se nevědělo, že za Kolín. To jsou spekulace mých nepřátel," řekl Semerád.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video