(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Kuřárny v hospodách mají velkou šanci, návrh by mohl uspět i u senátorů

  • 1646
Kuřáci by si opět mohli zapálit v hospodách. Zákon připravený poslancem Markem Bendou (ODS) chce povolit kuřárny v restauracích a malým barům do 80 metrů čtverečních umožnit, aby se mohly úplně prohlásit za kuřácké. Pod Bendův návrh se podepsalo celkem 86 poslanců a další dali najevo, že ho podpoří. MF DNES nyní zjišťovala také postoj senátorů.

Schvalování ve Sněmovně, která návrh začala projednávat, tak bude nejspíš jen formalita. Klíčový je Senát. MF DNES nyní zjistila, že kuřárny by mohly projít i v horní komoře parlamentu.

Redakce oslovila téměř všechny z 81 senátorů. Ukázalo se, že zákonodárci z horní komory jsou v názoru na kouření rozděleni, ale kuřárny mají poměrně dost zastánců. 

Odpovědělo 59 senátorů, z nich bylo 26 pro zákon, 24 proti a 9 se ještě nerozhodlo.

Kuřárnám fandí třeba senátorka Milada Emmerová (ČSSD), přestože je původní profesí lékařka. „Nejsem pro přehnané zákazy, bývá to kontraproduktivní,“ odpověděla Emmerová. 

Mnozí „nerozhodnutí“ se přitom přiklánějí spíše k tomu, že zvednou ruku pro než proti. „Byl bych nakloněn tomu, aby se to nějak zmírnilo, ale aby pořád zdraví zůstalo na prvním místě,“ reagoval komunistický senátor Václav Homolka

Odpůrcům se nelíbí, že zákon se má měnit po příliš krátkém čase. „Ten zákon neplatí zase tak dlouho,“ připomněl senátor Petr Holeček (STAN). Problém ještě je, že restauratéři se drahých investic do kuřáren obávají. Mají strach, že pak zase někdo změní zákon potřetí a odvětraná kuřárna jim bude k ničemu.

Autora návrhu Marka Bendu výsledek ankety potěšil. „Stejně jsem počítal, že potřebuji ve Sněmovně 101 hlasů, ale tohle prosazení urychlí. Nesmím jen připustit nějaké rozpliznutí uceleného návrhu,“ uvedl v úterý Benda.

Zákaz kouření v hospodách je nyní bezkonkurenčně nejsledovanějším a nejdiskutovanějším zákonem. Voliče vyprovokoval k peticím, politiky k ústavním stížnostem.

Podívejte se na únorové prohlášení autora návrhu Marka Bendy:

13. února 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video