(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek)

Za kouření v autě s dětmi je v Rakousku pokuta, bude těžké ji vymáhat

  • 58
Už osm evropských zemí zakázalo kouření v autě, ve kterém cestují děti a mladiství do 18 let. Nově se totiž k opatření přidalo i sousední Rakousko. Podle odborníků je ale tamní předpis nedotažený a pokuty bude velmi obtížné vymáhat. Peněžní trest čeká řidiče i ve Francii, Anglii, Walesu, Skotsku, Irsku, Řecku a na Kypru.

Nejčerstvější zákaz schválila rakouská Národní rada, začal platit 1. května. Stejným dnem vstupuje v platnost již v roce 2015 schválený zákaz kouření v komerčně využívaných autobusech a vozech taxi.

Člověka, který si cigaretu zapálí ve voze s neplnoletými pasažéry, čeká u našich jižních sousedů pokuta 100 eur. Pokud by byl přistižen opakovaně, hrozí mu sankce dokonce až desetkrát vyšší, tedy 1 000 eur.

Vajgl vyhozený z okna může stát řidiče až 30 000 korun

Ač zatím není jasné, jak bude opatření ve skutečnosti vymáháno, jde podle Igora Siroty z českého Ústředního automotoklubu o krok správným směrem. Jednak z očividného důvodu, že pasivní kouření škodí dětem, které si často ani nemohou vybrat, zda s kuřákem do vozu nastoupí, či nikoliv, a také z bezpečnostních důvodů. 

„Při kouření, hledání a vybírání cigarety z krabičky, jejím zapalování a dalších krocích s tím spojených řidič nevěnuje dostatečnou pozornost řízení. Při dálniční rychlosti tak může ujet i stovky metrů, aniž sleduje, co se děje před ním,“ dodává Sirota.

Odborníci i policisté upozorňují na nedostatky zákona

Také odborníci z rakouského auto-moto klubu ÖAMTC zákon z pohledu ochrany dětí v dopravních prostředcích v zásadě vítají. Ve stávající podobě podle nich bude ovšem těžko vymahatelný, a to především z hlediska ochrany osobních údajů.

„Problematická situace nastane v případě, kdy bude ve voze kouřit jiná osoba než řidič. Data spolujezdců se totiž v případě silniční kontroly nemusejí uvádět. Prakticky nemožné bude uplatnění zákona v případě, kdy se v autě bude nacházet skupina mladistvých a jediným kuřákem bude osoba mladší 18 let,“ vysvětluje hlavní právník ÖAMTC Martin Hoffer.

Na problematickou vymahatelnost nového předpisu si podle zjištění iDNES.cz stěžují i rakouští policisté.

Pokutování bude možné pouze v případě, kdy policista zastaví vozidlo a je svědkem situace, že řidič ve voze kouří. Nebude možné postupovat podle systému, který se dnes v dopravním právu uplatňuje například při kontrole používání bezpečnostních pásů či zákazu používání mobilu. „Zkrátka se ukazuje, že i zákon, který je při vytváření míněn dobře, tak nemusí vždycky dopadnout. Rozhodně by byl lepší dobře propracovaný návrh zákona než takováto nedostatečně připravená překotná iniciativa,“ kritizuje právník ÖAMTC.

Diskuse o zavedení podobných opatřeních probíhají i v Polsku. Český protikuřácký zákon, který začal platit na konci loňského května, cigarety za volantem nijak neomezil. 

Nejvyšší sankce si řidiči kuřáci mohou vykoledovat v Řecku

Zákaz kouřit v autě s osobami mladších osmnácti let už dříve uzákonilo dalších sedm evropských zemí. V každé ale hrozí za jeho porušení trochu jiné pokuty.

Ve Francii je porušení zákazu pokutováno 68 eury

Anglii a Walesu hrozí trest 50 liber, platí zde však výjimka pro kabriolety s otevřenou horní částí střechy. 

Za cigaretu za volantem hrozí v zahraničí mnohatisícové pokuty

Naproti tomu v sousedním Skotsku se ani řidiči kabrioletů pokutě nevyhnou, navíc jim hrozí dvojnásobná sankce, tedy 100 liber

Stejný trest zákon ukládá i v Irsku, kde podobně jako v Rakousku čeká řidiče při jeho opakovaném porušení desetinásobná pokuta 1 000 eur

Nejdéle platí zákaz kouření v Řecku, vztahuje se však jen na děti mladší 12 let. Pokuta tam nicméně může dosáhnout výše až 1 500 eur, v případě MHD dokonce až 3 000 eur, a pro řidiče i zákaz řízení na jeden měsíc. 

Na Kypru se nesmí v automobilu kouřit ve voze s lidmi mladšími 16 let, za porušení nařízení hrozí pokuta až 85 eur.

Mimo Evropu platí zákaz kouření v autě za přítomnosti dětí mimo jiné v jednotlivých amerických státech, v kanadských provinciích, v Austrálii, JAR a v některých zemích a městech Jižní Ameriky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video