ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Díky zákazu mentolových cigaret dospívající nezačnou kouřit, míní odborníci

  • 148
Cigarety s mentolovou příchutí byly podle odborníků na závislosti oblíbené hlavně dětmi a mladistvými. Zákaz jejich prodeje v EU od 20. května tak podle nich může pomoci tomu, aby mladí kouřit vůbec nezačali. Říká to Centrum pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle studie Eurobarometr z roku 2017 užívalo cigarety s mentolovou příchutí osm procent dospělých kuřáků v rámci zemí EU. Podle zahraničních studií je preferují zejména ženy.

„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky,“ řekl vedoucí centra Adam Kulhánek. Díky mentolové příchuti je kouř z ochucených cigaret pro kuřáka méně dráždivý, proto ho podle Kulhánka může vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství.

„Regulace tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi je správným krokem, který napomáhá předcházet kouření u dětí a dospívajících, ale také u příležitostných kuřáků,“ dodal.

Přestaňte kouřit, ušetříte místo na jednotce intenzivní péče, řekli lékaři

Zákaz prodeje mentolových cigaret včetně druhů s mentolovými kapslemi a tabáku s mentolovou příchutí k ručnímu balení cigaret je součástí evropské směrnice o tabákových výrobcích. Nevztahuje se na zahřívaný tabák a elektronické cigarety.

Česká republika je podle projektu Česko v datech ve spotřebě cigaret sedmá na světě, na každého staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2400 za rok. Nejvíc kouří senioři.

Kouření cigaret se připisuje podle odhadů téměř pětina úmrtí v ČR. Náklady pro systém veřejného zdravotního pojištění jsou podle odhadů kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue