Jiří X. Doležal blokoval vstup do Agrární komory v Chrudimi jako odvetu za blokádu silnic. (3.6.2009)

Jiří X. Doležal blokoval vstup do Agrární komory v Chrudimi jako odvetu za blokádu silnic. (3.6.2009) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Koukejte vypadnout! Připoutaný JXD vracel zemědělcům blokádu silnic

  • 424
Neobvyklé přivítání čekalo ráno na zaměstnance Agrární komory v Chrudimi. Odvetnou akci proti protestům zemědělců tady přichystal reportér Jiří X. Doležal. Zablokoval vstup do budovy, v němž sídlí organizátor pondělních protestů zemědělců, jako odvetu za blokádu silnic.

"Dobrý den, jste z Agrární komory?" Kdo odpověděl, že není, tomu potetovaný muž, připoutaný policejními želízky ke dveřím budovy, úslužně otevřel dveře.

"Já tady blokuju dveře na protest proti zemědělcům, nelíbí se mi, že si berou nevinný lidi za rukojmí," dostalo se odpovědi těm ostatním.

Reagoval tak na blokování hlavních silničních tahů zemědělci, kteří se tak tento týden snažili dosáhnout vyšších výkupních cen mléka na několika místech v republice. - čtěte Zemědělci ucpali silnice kvůli mléku a mluví o blokádě velkých měst

Jiří X. Doležal se připoutal ke dveřím budovy krátce po osmé hodině ráno. "Přijel jsem proto, že tady má kancelář organizátor zemědělských protestů. Chci mu ukázat, jaké to je, když se nevinní lidé berou jako rukojmí a omezuje se jejich svoboda," řekl.

Šéf Agrární komory v Chrudimi Jaroslav Kopista, kvůli kterému Doležal přijel, však s jeho chováním nesouhlasil. "Zemědělství je v opravdu vážném stavu. Ten problém se týká naprosto všech, takže tady nejsou žádní nevinní lidé," řekl Kopista. Jednat s Doležalem ale odmítl. "Je to jenom provokace, co bych tam dělal?" dodal.

Kontroverzní novinář se za chvíli stal terčem zvědavců. V budově Agrární komory sídlí mimo jiné i ministerstvo zemědělství nebo Zemědělská agentura, a tak si mohl Doležal zároveň vyzkoušet, jaké jsou reakce lidí na jeho počínání. Mnoho pochopení u nich nenašel.

"Koukejte vypadnout, tady nemáte co dělat," byla typická reakce lidí, kteří vcházeli do budovy.

Na místo se šel podívat i rozzlobený ředitel Zemědělské agentury Josef Klimeš. Když zjistil, že se protest netýká agentury, kterou vede, nasadil hned smířlivější tón. "Vaše články se mi moc líbí," řekl, když se loučil s Doležalem.

Přestože se novináři původní záměr, tedy zabránit vedení Agrární komory odejít z budovy, nepodařil, byl spokojený. "Už to, že se báli sejít dolů, je pro celou akci úspěch," řekl k akci, kterou po dvou hodinách ukončil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video