Zeman a dalších šest klíčníků vyzvedli české korunovační klenoty

  • 1301
Klíčníci v pondělí odemkli v katedrále sv. Víta Korunovační komnatu, odkud vyzvedli korunovační klenoty. Pro veřejnost budou zdarma vystaveny ve Vladislavském sále Pražského hradu od 16. do 23. ledna.

Společně s klenoty si budou moct lidé prohlédnout i například svatováclavskou zbroj. Výstava se uskuteční v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. výročí založení České republiky.

Vstupní dveře ke korunovačním klenotům jsou opatřeny sedmi zámky. S klíčem v ruce k nim postupně přistoupili prezident republiky Miloš Zeman, předseda vlády Andrej Babiš, pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda Senátu Milan Štěch, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Ondřej Pávek a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Oproti předchozím letům byly tentokrát pro klíčníky připraveny židle, na kterých seděli, dokud nebylo odemčeno všech sedm zámků. Poté společně vkročili do komnaty, kde jsou klenoty uložené. Po jejich vyzvednutí se klíčníci opět usadili do křesel a postupně se přicházeli korunovačním klenotům uklonit a zblízka si je na pár vteřin prohlédnout.

Veřejnost se na korunovační klenoty, které budou vystaveny mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby, bude moct podívat v nové bezpečnostní vitríně.

Oproti minulosti je tak uvidí ze všech stran. Ve vitríně, která byla používána doposud a kterou v době takzvané první republiky vytvořil architekt Josef Gočár, budou umístěny památky spojené se sv. Václavem.

Klenoty jsou k vidění už potřetí za éry Zemana

Korunovační klenoty jsou vystavovány pouze při výjimečných příležitostech, naposledy v květnu 2016 u příležitosti 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Poprvé byly během mandátu prezidenta Zemana vyzvednuty v roce 2013, několik měsíců po zvolení hlavou státu. Při ceremoniálu vyzdvihování klenotů byl tehdy Zeman viditelně indisponován. Podle oficiálních vyjádření trpěl virózou, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Naposledy klíčníci otevírali korunovační klenoty v roce 2016:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video