Česko zdravotníky ze zahraničí potřebuje, přesto se potýkají s problémy

  20:56
Boj s předsudky, nedůvěra pacientů, atestace v češtině a do budoucna přísnější podmínky jejího získání. I s tím občas stále bojují zdravotníci původem ze zahraničí, především ti z východních zemí. V Česku jich jsou stovky a nepostradatelní nejsou jen v době epidemie. Stárnoucí české zdravotnictví je bude potřebovat i do budoucna.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan MaternaMAFRA

Imigrace do cizí země, získání pracovního povolení, studium cizího jazyka, aprobační zkoušky. Tím vším si musí projít zdravotníci-cizinci, kteří v zahraničí získali patřičné vzdělání a chtějí pracovat v Česku. I poté ale musí čelit třeba předsudkům některých pacientů.

„Myslím, že je na mé češtině poznat, že nejsem z Česka. Nikdy jsem nezažila, že by pacient reagoval vyloženě špatně, že by něco řekl. Ale asi mi pak někteří tolik nevěří,“ popsala zdravotní sestra, která pracuje v jedné z nemocnic v Olomouckém kraji. Původem je z Ruska, jméno uvádět nechtěla.

Její pocity nejsou ojedinělé. Většina nemocnic potvrzuje, že se s negativními reakcemi na zdravotníky, kteří nejsou původem z Česka, setkaly.

„Občas se stávalo, že pacient reagoval podrážděně na ‚lámanou‘ češtinu, ale když zjistil, že je zdravotník skvěle pečující a erudovaný, byl v klidu a mnohdy se i omluvil. Myslím si, že už si pacienti zvykli a neřeší to,“ řekla třeba mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. 

Lipovská dodala, že když se pacientovi něco nelíbí, řekne to nyní již většinou úplně stejně zdravotníkovi jak původem z Česka, tak i ze zahraničí. 

„Jedná se zejména o jazykovou bariéru, když měli pacienti například pocit, že jim tento personál dobře nerozumí. Pacientům, zejména těm starším, to vadí, mají pocit, že nemohou sestře zcela vyložit, co je trápí, a tudíž jim nemůže správně pomoci,“ popsala prezidentka Asociace zdravotních sester Martina Šochmanová.

„Víme o případech, kdy někteří pacienti, zejména dříve narození, měli se sestrami z Ruska problém. Máme v nemocnici ale i sestry tmavé pleti a tam žádné předsudky nezaznamenávám,“ uvedla zase náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Dita Svobodová.

Naopak si ale zdravotníci pochvalují přístup českých kolegů. „Práce (na jednotce intenzivní a metabolické péče, pozn. red.) pro mě byla úplně nová. Díky hodným a vstřícným kolegům jsem adaptační proces zvládla,“ pochválila si třeba liberecká všeobecná sestra Irina Kuznetsova, která je původem z Ruska.

Pro nemocnice nedocenitelní

Zdravotníků původem ze zahraničí jsou přitom v České republice tisíce. Většinu tvoří Slováci, početné jsou ale i skupiny zaměstnanců z Ukrajiny či Ruska. Třeba ve Fakultní nemocnici Brno je takových zaměstnanců dvaatřicet, ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze jedenatřicet ve Fakultní nemocnici u svaté Anny dvanáct.

„Cizinek a cizinců je mezi nelékařskými zdravotnickými profesemi hodně a pracují na různých pozicích. Cesta k jejich umístění a zapracovaní je poměrně dlouhá a složitá, ať se to týká srovnání vzdělání, zkoušek a podobně,“ míní Šochmanová.

Pro nemocnice jsou nepostradatelní, a to nejen při současné koronavirové krizi, ale i jindy. „Každý zaměstnanec pro nás má velkou hodnotu, v době covidu o to více,“ řekla Lipovská.

Nemocnice zase čelí náporu covidu, na odděleních pomáhají medici a vojáci

Aby zdravotník, který získal vzdělání mimo některou ze zemí Evropské unie, mohl v české nemocnici pomáhat, musí složit aprobační zkoušku. Z ní má část ústní formu a obsahuje odborné lékařské pojmy v češtině. 

Jen co se týče posledních pěti let, složilo ji v Česku na 500 zdravotních sester či bratrů. Složit všechny části zkoušky přitom může trvat i měsíce.

„Pro ministerstvo zdravotnictví je prioritou, aby byl proces co nejkratší a děláme pro to maximum,“ ujistil mluvčí resortu Martin Novotný.

Přesto se v budoucnu, alespoň podle novely zákona o specializačním vzdělávání, kterou schválila vláda, podmínky naopak zpřísní. Změna se bude týkat povinné praxe pod vedením atestovaného lékaře, kdy nyní budou muset být obě osoby na pracovišti vždy ve stejnou dobu. 

Resort tak reagoval na kritiku České lékařské komory a České stomatologické komory. A zpřísní se i požadavky na zdravotnická zařízení, kde mohou zahraniční lékaři praxi vykonávat.

Pro české stárnoucí zdravotnictví přitom můžou být do budoucna právě zdravotníci ze zahraničí klíčoví. Řada českých absolventů těchto oborů odchází do Německa a dalších západních zemí, průměrný věk zdravotníků se tak zvyšuje. 

Jen mezi roky 2000 a 2015 se třeba podíl praktických lékařů starších 55 let zvýšil z dvaceti procent na sedmatřicet a patří tak k nejvyšším ze členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). 

Podle analýzy stejné organizace je přitom Česko jedna z členských zemí, které mají největší potíže s přilákáním zahraničních zdravotníků. A vysoký věk českých lékařů se ukázal i během covidové krize. Jak upozornil třeba šéf praktiků Petr Šonka, řada lékařů sama spadá do rizikové kategorie onemocnění covid-19.

„Na českém pracovním trhu si přetížené sestry čím dál častěji hledají zaměstnání v méně náročných oborech mimo zdravotnictví. Uvážíme-li, že populace stárne a v budoucnu bude potřebovat stále více péče, jedná se o velmi nebezpečný trend,“ uvedla zase Veronika Di Cara z prezidia České asociace sester.

Látání během krize

Třeba v dubnu přišel tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s návrhem, že po dobu epidemie, kdy nemocnice bojují s nedostatkem personálu ještě více než jindy, by mohla být pravidla méně přísná: během nouzového stavu a tři měsíce po jeho skončení mohli tito zdravotníci v nemocnicích pomáhat i bez složené aprobace. Avšak pouze pod dohledem. Návrh ale Sněmovna neschválila.

Během podzimních měsíců pak zase šéf lékařské komory Milan Kubek apeloval na české zdravotníky, aby se vrátili ze zahraničí a pomohli. Ti ale většinou výzvu nevyslyšeli. „Žádný odchod českých kolegů z naší kliniky dosud nenastal,“ řekla třeba v listopadu ČTK mluvčí nemocnice v bavorském Freyungu Anna Sophia Boxleitnerová. A těch několik, kteří byli ochotní vypomoct, se podle serveru Seznam zprávy setkali s nezájmem.

Zato do Česka mimořádně přijeli američtí, britští a němečtí vojenští zdravotníci, a to na několik týdnů, během kterých pomáhali a radili v nemocnicích. 

Zdravotníků, kteří se aktuálně léčí s covidem-19, je nyní 6 405, z nich 1 306 lékařů a 2 796 sester. Asi 3 800 z nakažených zdravotníků pracuje v akutní péči v nemocnicích. Celkově pracuje ve zdravotnictví téměř 270 tisíc lidí. Podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50 tisíc lékařů a přes 117 tisíc zdravotníků bez lékařského vzdělání.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...