Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotníků s koronavirem je 1700. Odbory vyzvaly k omezení péče

  10:57aktualizováno  11:33
Zdravotníků aktuálně nakažených covidem-19 je podle dat zveřejněných na webu České lékařské komory už skoro 1 700, lékařů téměř 400, sester 700 a ostatních pracovníků 600. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.
V Nemocnici Na Bulovce dnes po důkladné dekontaminaci po pacientech s...

V Nemocnici Na Bulovce dnes po důkladné dekontaminaci po pacientech s onemocněním covid-19 došlo k obnovení běžného provozu oddělení ARO. Poslední pacient byl převezen na běžné odděleni JIP. (29. dubna 2020) | foto: David NeffMAFRA

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková a předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel vyzvali veřejnost, aby lidé dodržovali rozestupy, myli si ruce a nosili roušky.

Odbory také kritizují, že návrh úhradové vyhlášky, podle níž se budou rozdělovat peníze na zdravotní péči v roce 2021, nepočítá s navýšením odměn pro zdravotníky. Pokud učitelům mají platy růst o devět procent a zaměstnancům v sociálních službách o 10 procent, adekvátní by odborům přišel patnáctiprocentní růst.

Pohled do nemocnic

„Zdravotníci dostali na jaře obrovské přísliby od pana premiéra,“ řekl Engel. Podle něj pracovali celé jaro naplno a teď se musí potýkat s další vlnou epidemie. Setkat s ministrem zdravotnictví kvůli platům se mají zítra odpoledne. „Zdravotníci jsou připravení udělat všechno pro to, aby se situace zvládla. Dokonce neprotestují, že v případě kontaktu s nakaženým musí dál zůstat v práci a nenastupují karanténu jako ostatní občané,“ dodala Žitníková.

Za jarní měsíce ministerstvo zdravotnictví schválilo na odměny zdravotníků v nemocnicích 11,5 miliardy korun. Původně ministerstvo nařídilo odměnit zaměstnance státních nemocnic, kteří pečovali přímo o nemocné s covidem-19. Odbory požadovaly odměny pro všechny zdravotníky v nemocnicích, po dalších jednáních se jim to podařilo prosadit. Zdravotníci mají dostat až 75 tisíc korun, nezdravotníci 30 tisíc korun.

Profesor Prymula povoluje. Sex ano, ale jen s prověřeným partnerem

Odměna bude podle ministerstva vyměřena na základě počtu odpracovaných hodin, týkat se bude lidí pracujících na hlavní pracovní poměr, tak pracujících na dohodu. Nárok mají i ti, kteří už ve zdravotnickém zařízení nepracují.

Nemocnice by měly podle odborů aktualizovat své pandemické plány, rozdělit provozy na infekční a neinfekční část a omezit stejně jako na jaře plánované neakutní operace, dlouhodobá vyšetření a další zbytnou péči. Odbory také varovaly před využíváním práce poučených laiků, o kterém mluvil i ministr zdravotnictví Roman Prymula. Oslovit by se podle něj mohli dobrovolníci Českého červeného kříže.

Námitky proti nouzovému stavu nejsou

V úterý se videokonferenčně sešla vládní rada pro zdravotní rizika, která neměla připomínky k návrhu, aby vláda ve středu projednala vyhlášení nouzového stavu. Hejtman Vysočiny pověřený vedením Asociace krajů Jiří Běhounek zdůraznil, že vyhlášení nouzového stavu je v rukou kabinetu, vládní rada je pouze poradním orgánem. O možnosti znovu zavést kvůli epidemii koronaviru nouzový stav bude vláda jednat ve středu ráno.

„Rada vzhledem k vyčerpaným možnostem ministerstva zdravotnictví postupovat podle zákonných norem a po zkušenostech z jara, kdy bylo rozhodnutí ministerstva soudem zrušeno, neměla k myšlence jednání vlády o vyhlášení nouzového stavu připomínek,“ uvedl Běhounek.

Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl postupně prodlužován, skončil 17. května. Opozice záměr znovu vyhlásit nouzový stav nepodpořila.

Prymula chce omezit shromažďování, možná se zruší tělocvik a hudebka

O potřebě znovuzavedení nouzového stavu vládní představitelé začali mluvit zhruba od poloviny září. Prymula ještě jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví před týdnem řekl, že je na místě zvažovat jeho vyhlášení. Následně v úterý po svém uvedení do úřadu ministra médiím řekl, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné.

Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny. Nyní Prymula podle Respektu.cz žádá vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví. Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

V první linii: příjem pacienta nakaženého koronavirem:

2. května 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  11:23

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Válka na Ukrajině určí nový světový řád, píše Kreml v tajném dokumentu

19. dubna 2024  11:20

„Výsledek bojů na Ukrajině do značné míry určí kontury budoucího světového řádu.“ Uvádí to...

StarDance 2024

15. dubna 2024  9:18,  aktualizováno  19.4

Česká televize na podzim odvysílá další, už třináctou, řadu soutěže StarDance. V desítce osobností,...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...