Restrikce pro neočkované nebudou, shodla se vláda se zaměstnavateli

  • 1445
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů odmítli trestat neočkované zaměstnance na pracovištích. Ministr vnitra Jan Hamáček zmínil v pondělí, že by do provozů a kanceláří nesměli lidé bez očkování, negativního testu či potvrzení o prodělaném covidu. Podle něj to navrhla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle premiéra Andreje Babiše není podstatné, kdo s tím přišel.

„Rozhodující, kdo porazí covid, je očkování,“ řekl po jednání prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Hledáte dobrého zaměstnavatele? Najděte ho ještě dnes na pracovním portálu jobDNES.cz.

„Pro nás jsou zaměstnavatelé klíčovým subjektem,“ řekl po jednání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Požádal je, aby kontrolovali, zda zaměstnanci dodržují povinnost nosit ochranu dýchacích cest, jak platí od 25. října.

To, jak si měl stát došlápnout na neočkované, popisoval ministr Hamáček po pondělním jednání Ústředního krizového štábu. „Případné testy by si musel hradit zaměstnanec. A pokud by nebyl schopný potvrzení o bezinfekčnosti předložit, tak by to znamenalo překážky na straně zaměstnance,“ prohlásil ministr vnitra. Vzápětí přišly odmítavé reakce.

„Co se týká zaměstnavatelů v potravinářském a zemědělském sektoru, tak si neumím představit, že bychom nenaočkovaným řekli, že nemohou chodit do práce. Chybí už dnes pracovníci, bylo by to neprůchozí. Došlo by ke kolapsu,“ kritizoval návrh ministr zemědělství Miroslav Toman a nadšeně se na návrh netvářil ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nápad kritizovala i Hospodářská komora. „Neumíme si představit, že by stát vybraným lidem zakázal pracovat. Výpadek stovek tisíc zaměstnanců z pracovního procesu by s jistotou paralyzoval nejen ekonomiku, ale chod celé země,“ řekll mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Vstup na pracoviště bez očkování či negativního testu by podle odborů a zaměstnavatelů bylo možné zakázat jen zákonem. Překážky v práci na straně zaměstnance i zaměstnavatele a výši náhrady mzdy upřesňuje zákoník práce.

Předložila to Svrčinová, bránil se Hamáček

Ministr Hamáček v reakci na kritiku zveřejnil záznam z Ústředního krizového štábu, podle nějž návrh předložila hygienička Pavla Svrčinová.

„Svrčinová uvedla, že MZd neplánuje zavedení povinnosti testování zaměstnanců, ale naopak povinnosti pro zaměstnance prokázat splnění pravidel ONT zaměstnavateli. Pokud nejsou očkovaní, budou si muset zajistit testování na vlastní náklady sami. To opět zvýší tlak na obyvatelstvo, aby se zvýšila proočkovanost,“ píše se v záznamu z jednání

Babišova vláda o uznání protilátek nerozhodne

Končící vláda Andreje Babiše už nerozhodne o tom, že by lidem mohlo být uznáváno to, že mají vysokou hladinu protilátek, jako ekvivalent k úplnému očkování či k negativnímu testu na covid-19 V sousedním Rakousku jsou lidem protilátky uznávány po dobu 90 dnů.

„Není dobré se spoléhat na protlátky,“ odvětil na dotaz iDNES.cz na uznávání protilátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od listopadu budou mít preventivní testy na covid-19 hrazeny ze zdravotního pojištění už jen děti a mladí do 18 let, lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru a ti, kdo se nemohou nechat naočkovat.

Šíření koronaviru sílí. Přibývá také pacientů s covidem v nemocnicích, většinu tvoří neočkovaní. Ukončené očkování má šest milionů obyvatel, tedy asi 57 procent. Některé unijní země nařídily povinné očkování u vybraných profesí, jiné plánují případná omezení hlavně pro neočkované.

V Česku musí zaměstnanci od 25. října na pracovištích nosit respirátory. Nemusí je mít jen zaměstnanci s těžkou prací a v náročných podmínkách. Bez ochrany dýchacích cest mohou pracovat i kolegové, pokud jsou od sebe dál než metr a půl. Od listopadu budou muset respirátor ve třídě mít neočkovaní učitelé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video