Hlavní vjezd do areálu Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem (3. března 2020)

Hlavní vjezd do areálu Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem (3. března 2020) | foto: Ondřej Hájek, ČTK

Česko má první tři vyléčené z koronaviru. Nakažených je 344

  • 1276
Česko má první tři uzdravené pacienty postižené koronavirem. Všichni pocházejí z Ústecka. Česko zatím patří k těm málo zemím na světě, ve kterých nebyly vinou epidemie hlášeny žádné oběti na životech a v nichž došlo k uzdravení lidí z nemoci COVID-19. Česko má 344 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Během pondělí přibylo 46 případů.

Jak informovala Česká televize, ve všech třech případech to byli pacienti nemocnice v Ústí nad Labem. Patřili do skupiny prvních nakažených v zemi. Všichni jsou z Děčína.

O jejich nakažení informovaly zdravotnické úřady hned 1. března. Napřed onemocněl muž, posléze se od něho nakazili lidé z jeho blízkého okolí. 

Čtyřiačtyřicetiletý muž se nakazil na lyžařském zájezdu v Itálii, v rizikovém regionu v Benátsku, kde byl s manželkou a čtyřmi dětmi. S pozitivním výsledkem byl hospitalizován v Praze. Po několika dnech přešel do domácí izolace.

Zdravotníci však nespecifikovali, zda se uzdravil právě on či lidé z jeho okolí. „Uzdravily se tři osoby z první skupiny nemocných z Děčína,“ řekl ČTK primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Z Děčína pochází také další z první skupiny nakažených. Třiapadesátiletá žena shodou okolností pobývala ve stejném hotelu jako čtyřiačtyřicetiletý muž. I od ní se nakazili další lidé.

Průběh nemoci měli všichni tři pacienti lehký. Dva testy s negativními výsledky v rozmezí dvou dnů nakonec ukázaly, že se jim podařilo se uzdravit.

„V České republice máme první tři pacienty vyléčené z nákazy koronavirem! Všichni tři v nemocnici v Ústí nad Labem. Skvělá zpráva a obrovská naděje a motivace,“ vzkázal premiér Andrej Babiš na Twitteru. 

K informaci o uzdravených pacientech se vyjádřil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Údajně jde o skupinu lidí, kteří jeli lyžovat do Itálie. „Jsem vděčný za první vyléčené a věřím, že počet uzdravených bude dále růst,“ napsal na Twitter.

V České republice bylo doposud zaznamenáno 344 případů onemocnění COVID- 19. Úřady zatím neví, kde se zhruba polovina z nich nakazila. Provedeno bylo zatím asi pět tisíc testů. Nejvíce nemocných je ve věkové skupině nad 65 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video