Dana Adámková z charitativního obchodu Hvězdný bazar šije roušky

Dana Adámková z charitativního obchodu Hvězdný bazar šije roušky | foto: Hvězdný bazar

Roušky pilně šijí i vozíčkáři. Sami patří do nejohroženější skupiny

  • 2
Pandemie koronaviru neohrožuje jen důchodce, ale i paraplegiky. Lidé s postižením míchy mají horší funkci dechových svalů a každá infekce dýchacích cest je tak pro ně velmi nebezpečná. Řada z nich si současné dny v izolaci krátí šitím roušek.

„Je to minimum, čím mohu přispět,“ říká Dominika Hladká nad párem nových roušek. Vystudovala oděvní design, takže šít umí dobře. Doma má šicí stroj, látek má slušnou zásobu a další materiál jí nosí známí a kamarádi. 

Dominika ovládá šicí stroj jen rukama. Je na vozíčku, na který ji před rokem a půl upoutala roztroušená skleróza. „Teď se stále učím šít jen za pomoci rukou, které momentálně nejsou v úplně ideální formě, takže mi to trochu déle trvá,“ říká šestatřicetiletá designérka.

Když vláda vyhlásila povinnost mít na veřejnosti zakrytý nos a ústa, připojila se k tisícům dobrovolníků, kteří začali šít nedostatkové roušky. „Tu akci vnímám velmi pozitivně. Líbí se mi ta spoluúčast a soudržnost,“ komentuje národní vzepětí ve stínu koronavirové hrozby. 

Šití jí také pomáhá přečkat dlouhé dny v izolaci. „Karanténu snáším celkem dobře. Vlastní stavem už jsem nějak omezena, takže momentální restrikce snáším vnitřně možná lépe než ostatní, kteří žijí bez bariér,“ dodává Dominika, která pracuje v charitativním obchodě Hvězdný bazar.

Ohrožená skupina

Second hand s oblečením celebrit, který provozuje Česká asociace paraplegiků, je nyní pochopitelně zavřený. Jeho zaměstnanci se proto vrhli na šití roušek. Některé odkoupí firmy a podpoří tak provoz obchodu, další poputují za vozíčkáři. Ti jsou totiž nemocí COVID-19 obzvláště ohrožení.

Epidemie koronaviru

„Lidé s poškozením míchy, zvláště v oblasti horní hrudní a krční páteře, mají sníženou funkci dechových svalů, proto je každá infekce dýchacích cest a plic ohrožuje na zdraví,“ říká spinální specialistka Zdeňka Faltýnková.

„Ti nejvíce postižení jsou současnou koronavirovou infekcí dokonce ohroženi ještě více závislostí na dlouhodobější plicní ventilaci. Lidé s poškozením míchy mohou mít také sníženou imunitu a boj s infekcí je pro ně o to obtížnější,“ vysvětluje Faltýnková, proč vozíčkáři musí současná hygienická doporučení dodržovat přísněji než zbytek populace. 

Česká asociace paraplegiků se během koronavirové krize snaží zůstat se svými klienty ve spojení. Pomáhá těm, kterým vypadla asistence, nebo si třeba nemohou jít nakoupit, dalším radí, kde mohou v případě potřeby najít pomoc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video