Předseda Pirátů Ivan Bartoš v pražském volebním štábu strany. (3. října 2020)

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v pražském volebním štábu strany. (3. října 2020) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Ukažte vliv opatření a odložte povinné odvody, vzkazuje vládě opozice

  • 306
Situace v nemocnicích, modely pro zdravotnický systém, vliv jednotlivých opatření na epidemickou situaci a jak jednat. To chce po kabinetu po videokonferenci mezi zástupci vlády a opozicí předseda Pirátů Ivan Bartoš. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je pro odložení splatnosti odvodů a EET, které však podle ní vládu moc nezajímají.

Vládní představitelé z ANO a ČSSD jednali s opozicí o opatřeních, která by měla zbrzdit šíření epidemie v Česku. Vláda je plánuje vyhlásit v pondělí odpoledne s účinností od středy. 

Zavřené školy a roušky na zastávkách MHD. Prymula promluví k národu

Vláda podle opozice situaci podcenila a zanedbala přípravu. Česko podle Bartoše směřuje k uzavření republiky kvůli katastrofickému přístupu vlády v letních měsících a nepomáhají rychlá opatření za sebou. 

„Na přípravu země na druhou vlnu se vláda fakticky vykašlala, místo toho dělala kampaň do krajských voleb a teď doslova obětuje životy lidí v zemi,“ řekl po jednání Bartoš. Chaos podle něj pokračuje i nyní, kdy vláda vyhlašuje nová opatření prakticky každý den. „Lidé vládě nevěří a vláda není schopna si důvěru získat. Proto žene zemi do lockdownu,“ dodal. 

Hlavní jsou nemocnice, nezapomínat na podniky

Piráti požadují zveřejnění modelů zahlcení zdravotnického systému a rozbor vlivu, jaký mají jednotlivá opatření. Za nezbytné považuje soustředit se na pomoc ohroženým skupinám a zajistit ekonomickou pomoc podnikatelům. 

„A do komunikace s veřejností je nutné zapojit osobnosti s důvěrou lidí. Vláda s nimi musí komunikovat otevřeně a férově a ne se jimi zaštiťovat, popřípadě je následně potopit, čehož je premiér kdykoliv schopen,“ dodal Bartoš po videokonferenci s vládními představiteli.

Do současného kabinetu se pustila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která chtěla prosadit hned několik věcí. Šlo o urychlené přijetí odškodňovacího zákona, reaktivaci takzvané „pětadvacítky“.

„Nebo odložení EET a splatnosti odvodů, zejména sociálního pojištění pro OSVČ. Bohužel jsou tyto věci stranou zájmu vlády,“ napsala Pekarová Adamová na sociální síť Twitter.

Opoziční ODS chce po vládě řešení podpory oblastí, kterých se koronavirová opatření dotkla už teď. Programů má strana připravených pět. Jde o covid programy pro restaurace, kulturu, sport, cestovní ruch a služby jako jsou posilovny či bazény. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video