Diskuze

Virolog: Vakcíny tlačí na mutace, očkovat se bude muset možná každý rok

Koronavirus zdaleka neukázal svůj smrtící potenciál. „Když si představíte, jaká je tam možnost, aby se molekula RNA sama vyvíjela, tak je téměř nevyčerpatelná,“ řekl v Rozstřelu virolog České zemědělské univerzity Jiří Černý. Vakcíny jsou podle něj klíčem z pandemie, ale zároveň budou na virus tlačit, aby mutoval. A proti novým mutacím budou muset vznikat nové vakcíny, takže se budeme očkovat možná každý rok.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

.....no a právě proto, že se budeme muset očkovat častěji kvůli mutacím, je nesmysl spolu s Kurzem investovat do vývoje té jeho vakcíny druhé generace, když tu máme schválenou vakcínu třetí generace od Pfizeru, kterou je výrobce schopen měnit v řádu týdnů

1 1
možnosti

"vakcíny budou na virus tlačit, aby mutoval."

to je nesmysl, poněkud zvláštní chápání evolučního postupu viru, vir se nijak nebrání, prostě přežívají úspěšnější mutace. A pravděpodobnost vzniku mutace roste s počtem nakažených, čili vakcíny jdou proti tomu

2 0
možnosti
Foto

Darwin platí i pro viry a bakterie. Čím déle zde takový virus ve větším množství koluje, tím více bude těch mutací, u chřipky je jich několik ročně.

Dosavadní studie dochází k závěru, že imunita vzniklá živelně proděláním jedné infekce nemusí mít dostatečnou intenzitu, zvládnout i mutaci. Imunita vytvořená uměle, vakcinou, však působí i na mutace, problém je opět rozdílná citlivost té mutace na reakci imunity. Rozhodně je tedy plošné očkování jediná možnost, jak ty viry světově zneškodnit natolik, aby pacient nebyl ohrožen na životě.

Viry nezmizí, ale lze očekávat, že jejich účinky zeslábnou na úroveň dosud známých influencí. Jednak už nenajdou nechráněný organismus, za druhé narazí i na širší reakci imunity trénované na několik variant viru.

0 0
možnosti
Foto

A teď tu o Karkulce... Kde asi má ten dotyčný své finanční zájmy?

1 2
možnosti

možná mu to platěj hospodští ze Chcípl pes. To aby jim nezavírali hospody co pár týdnů, hlavo:-P

0 1
možnosti

Vyjímečně kvalitní rozhovor.....

1 1
možnosti

Kámoš byl nedávno na Zanzibaru. Covid tam absolutně nikdo neřeší, roušky nikdo nenosí, všechno otevřené.

A přesto se tam s jedním nakaženým člověkem setkal - s českým důchodcem, který si to tam evidentně přítáhnul z Česka.

1 1
možnosti

Tamní úřady nějaký koronavirus popírají. Jen tam z neznámého důvodu právě řádí jakýsi zápal plic. :)

3 0
možnosti

Dobrý rozhovor. Snaží se vše podat srozumitelně bez zbytečného hromadění vědeckých termínů a formulací.

2 1
možnosti

Očkovat jednou ročně? S naším tempem tak jednou za 5 let. Očkuje se 2 měsíce a my nemáme naočkovanou ani nejstarší generaci. Zdá se mi, že se mi očkování vyhne. Tento rok to určitě nestihnu a až na mě dojde řada, bude mi 80 a ti se zase už očkovat nebudou.;-)

2 1
možnosti

Už to začíná být fakt divné. Kámoš je právě služebně v Moskvě, úplně všechno otevřené včetně restaurací, divadel, kin, saun a bazénů. Na ulicích nikde žádné mrazáky ani nic podobného čím se v Česku straší.

Je na to nějaké alespoň trochu logické vysvětlení?

4 0
možnosti

Jasně, Rusové tohle přece uplatňují odpradávna: "Nas mnógo."

2 2
možnosti

Dopadne to stejně jako již mnohokrát během posledních pár set tisíc let: populace po opakovaném setkávání s virem získá buněčnou imunitu, která bude fungovat i křížově proti mutacím. Covid bude jedna z respiračních chorob.

7 1
možnosti

Na to bych si fakt nevsadil, takhle univerzálně to nefunguje. Je spousta nebezpečných virových chorob, vůči kterým jsme si imunitu nevypěstovali a musíme ji zajistit uměle prostřednictvím očkování. A pokud by tenhle koronavirus mutoval podobně rychle jako chřipka, tak bych se ani moc nedivil, kdyby se pravidelné očkování proti němu stalo povinným.

2 2
možnosti

P25e95t87r 78S32i46m95e80k

2. 3. 2021 11:46

Nečekám na vakcínu a zpevňuju si imunitu...dýchání,pohyb,správná strava a tekutiny ve správnou dobu,atd. Zatím několik let ani rýma.

5 0
možnosti

Tam je základ pravidelná sauna. A ty "mazaně" zakázali.

2 0
možnosti