Rastislav Maďar

Rastislav Maďar | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Umírá 3,5krát víc dětí, zpřísněte opatření, naléhá Maďar kvůli omikronu

  • 1423
Odborníci se obávají varianty omikron, která se nejprve objevila v jižní Africe na konci listopadu a už stihla zaplavit Portugalsko, Dánsko a Velkou Británii. Přestože nakažení omikronem mají mít lehčí průběh nemoci, představuje varianta podle odborníků velké nebezpečí. Epidemiolog Rastislav Maďar varuje před ohrožením dětí omikronem, vědci z Cambridgeské univerzity před obcházením imunity vytvořené po očkování i po prodělání covidu v minulosti.

„Prosím vládu, aby dnes zvážila přísnější protiepidemická opatření. Informace o úmrtí 3,5x více dětí v JAR než v jiných předchozích vlnách nemůžeme brát na lehkou váhu. Rychlé vpuštění omikronu bez větších překážek do populace je však nežádoucí i z dalších důvodů,“ napsal ve středu na Twitteru epidemiolog Rastislav Maďar

Reagoval přitom na příspěvek z Jihoafrické republiky, kde za posledních 12 dnů zemřelo 21 dětí, což činí tři procenta celkových úmrtí s covidem.

Dalším odborníkem, který se vyjádřil pro zpřísnění opatření, je členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace a viroložka Ruth Tachezy. Podle ní je potřeba prodloužit nouzový stav a říct lidem, co se na ně řítí. Zásadní je také třetí dávka.

„Ještě když byli v opozici, tak často kritizovali, ale nepřišli s konkrétním doporučením. A nemám pocit, že jsou připraveni a že mají přichystané další kroky. Nevím, jestli úplně chápou vážnost současné situace, která může nastat,“ okomentovala v úterý současné kroky vlády Tachezy.

Viroložka: Co se na nás řítí, není legrace. Vláda nechápe vážnost situace

„Omikron se šíří rychleji (než předchozí varianty), tedy velmi rychle nakazí velký počet lidí. A zároveň se rychleji množí, tedy hospitalizace přijde mnohem rychleji,“ sdělila viroložka v pořadu Rozstřel. Tachezy také upozorňuje na to, že situaci dramaticky mění fakt, že varianta omikron napadá i místa buňky, která byla chráněna imunitou vybudovanou prodělaným onemocněním či očkováním.

Vedoucí mezioborové skupiny MeSES Petr Smejka v Českém rozhlase vyjádřil názor, že by nouzový stav, který končí 25. prosince, měl trvat aspoň o týden déle.

Výzkum Cambridgeské univerzity ukazuje, že varianta omikron spíš nezpůsobí závažné onemocnění plic, ale je mnohem nakažlivější. „Virus se zlepšil v obcházení imunitního systému, ale nejspíš ztratil svoji schopnost způsobovat závažné onemocnění. Omikron ale pořád představuje hlavní výzvu pro zdravotnictví. Těm, kteří dosud obdrželi pouze dvě dávky vakcíny, nebo hůř, žádnou, stále hrozí nákaza covidem-19 a případný vážný průběh nemoci,“ apeloval na třetí dávku vedoucí výzkumného týmu Ravi Gupta.

Kriticky k postoji vlády se staví i například imunolog Václav Hořejší. „Zdá se mi, že se teprve dohadují o tom, co budou dělat a nám hrozí omikron, takže já nevím...,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Před ukončením nouzového stavu varuje také evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle Flegra je tato varianta koronaviru mimořádně nebezpečná. A to i přes to, že se zdá, že má omikron po nakažení mírnější průběh. 

Flegr tají před veřejností analýzu k omikronu. Předám vládě, nabídl Novotný

„Počty nakažených budou mnohem vyšší a nemůžeme si malovat, že bude nižší patogenita. To je optický klam. Ve skutečnosti se stejné počty a procenta lidí z těch nakažených budou dostávat do nemocnic, jako se dostávaly v případě delty,“ popsal Flegr.

Vědci z Učené společnosti ČR požádali vládu o prodloužení nouzového stavu a s ním spojených protiepidemických opatření otevřeným dopisem. V něm uvedli, že pokud bude vláda čekat na vyhodnocení dat z Británie a až poté zasahovat, může vystavit společnost nadbytečnému riziku.

Část vědců apeluje na vládu, aby kvůli omikronu prodloužila nouzový stav

„Prodloužení nouzového stavu dávalo šanci, abychom už potřetí nepodcenili pandemickou situaci, a to v době, kdy v evropských zemích na západ od nás již nastoupila vlna výrazně nakažlivější varianty omikron,“ napsali. Vědci varují před opakováním scénáře z loňského podzimu.

Denní přírůstky

Poznámka: Reinfekce zahrnuje dříve otestované, kteří již byli dříve pozitivně testovaní na covid-19 a je u nich podezření na reinfekci.
Data podléhají další validaci a mohou se měnit.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka bude varianta omikron v Česku dominantní od poloviny ledna. Válek ve středu po jednání vlády představí konkrétní kroky, kterými chce vláda do konce roku bojovat proti koronaviru. „Situaci s omikronem pečlivě sledujeme a opatření budou jeho šíření reflektovat,“ napsal Válek na Twitteru. 

Dominance omikronu už v lednu, Válek chce testy ve školách dvakrát týdně

Novou variantu koronaviru dosud zaznamenalo nejméně 38 z 53 zemí evropského regionu. WHO do něj započítává Rusko, Turecko a bývalé země Sovětského svazu. V Portugalsku, Dánsku a Británii už tato varianta převládá. 

„Řádově během týdnů bude omikron dominovat v dalších zemích regionu a bude už beztak napjaté zdravotnické systémy posouvat dále k jejich limitům,“ varoval v úterý ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge.

Počty nově hospitalizovaných podle stupně očkování


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue