Slovenská policie kontroluje v souvislosti s koronavirem auta na příjezdu z Česka ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. (13. března 2020) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Češi mohou od středy bez testu i do Maďarska, musí se vrátit do 48 hodin

  • 225
Češi budou moci od středy bez omezení vycestovat na dva dny do Maďarska. Stejná podmínka bude platit i při cestě na Slovensko. Občané všech tří států tak při cestě mezi zeměmi nemusí podstupovat test na covid-19, pokud se vrátí do 48 hodin. Předseda vlády Andrej Babiš se na tom v pondělí dohodl se slovenským premiérem Igorem Matovičem. Rozvolnění na hranicích začne platit od úterní půlnoci.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček zároveň oslovil svého rakouského protějška Alexandera Schallenberga, že by bylo možné obdobný režim zavést také na společných česko-rakouských hranicích. Rakousko se staví k omezenému otevření hranic rezervovaně, řekl v úterý večer Petříček. Hranice mezi sebou tak částečně otevřou ve středu jen Česko, Slovensko a Maďarsko.

Koronavirus v Česku

Tomáš Řehoř přijel po více než dvou měsících navštívit maminku Květu Markovou,...
Po více než dvou měsících se děti vracejí do škol. U vchodů si žáky přebírali...
Po více než dvou měsících se děti vracejí do škol. Na snímku ZŠ Otokara Březiny...

„Se Slovenskem je od středy dohodnuto, že bude možné vycestovat a během 48 hodin se vrátit bez testu. V pondělí o tom hovořili premiéři obou zemí a bylo to jedním z témat schůzky se slovenským kolegou,“ uvedl Petříček.

Jak bude lhůta 48 hodin na hranicích kontrolována, ministerstvo zahraničí ještě se Slovenskem řeší. „Na naší straně jsou od pondělí kontroly namátkové, a to by mělo platit i v tomto případě,“ upřesnil ministr Petříček. Premiér Babiš v pondělí uvedl, že by měli režim kontrolovat slovenští policisté.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Jsem rád, že stejná možnost bude od středy i pro cesty do Maďarska. Oslovil jsem také rakouského ministra zahraničních věcí, že bychom obdobný režim rádi zavedli na společných česko-rakouských hranicích“ doplnil Petříček.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po pondělním jednání vlády uvedl, že jinak platí, že vláda pracuje na celkovém rozvolnění režimu cestování. Jde o rozdělení zemí na rizikové a nerizikové. 

Česko by pak mohlo upustit od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové. Původně Vojtěch hovořil o tom, že takové uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června, v pondělí ale mluvil o termínu o týden pozdějším.

Využijete možnosti vycestovat na 48 hodin do vybraných zemí?

celkem hlasů: 1853

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 2. června 2020. Anketa je uzavřena.

pojedu na Slovensko
pojedu na Slovensko 717
čekám na otevření Rakouska
čekám na otevření Rakouska 638
nikam se nechystám
nikam se nechystám 340
pojedu do Maďarska
pojedu do Maďarska 158

13. prosince 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video