Lidé v Česku musí od čtvrtka povinně nasadit roušky ve všech uzavřených...

Lidé v Česku musí od čtvrtka povinně nasadit roušky ve všech uzavřených prostorech. (10. září 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Odpírače roušek nelze v davu přehlédnout, je jich však spíše poskrovnu

  • 443
Od čtvrtka začala v celém Česku znovu platit povinnost nosit roušky ve všech uzavřených prostorech. V pražských nákupních centrech a MHD drtivá většina lidí nařízení dodržuje, najdou se však i jednotlivci, kteří si roušku nasadit odmítají.

„Mám ji u sebe, ale nenosím ji. Je to zbytečná věc,“ řekl iDNES.cz muž, který ve vestibulu metra Můstek nařízení nerespektoval.

„Lidé roušky nosí, stojíme tu přes hodinu a viděli jsme zatím asi jen tři lidi bez nich,“ potvrdili dva studenti, kteří ve vestibulu metra vybírali od kolemjdoucích peníze na dobročinnou sbírku.

Cestující, kteří v dopoledních hodinách procházeli stanicí Můstek, skutečně v drtivé většině nařízení dodržovali. Ve vestibulu jsou však i obchody a komerční prostory, kde to se zakrýváním úst bylo horší.

Například v tamní provozovně sázkové kanceláře se v jeden moment nacházelo bez roušky hned pět zákazníků. „Co si budeme povídat, ono je to stejně k ničemu,“ vysvětlovala pracovnice pobočky, která roušku také neměla, protože se jí v ní špatně dýchá.

Češi zahltili testovací místa na covid, padl rekord v prodeji roušek

„Máme ochranná skla a cedule, které zákazníky nabádají, aby dodržovali rozestupy. Ale lidi na to samozřejmě kašlou,“ dodala její kolegyně. 

V samotné soupravě metra si roušku či respirátor nasadil každý, byť třeba nedokonale (pod nos). Lidé, kteří při vstupu do metra na roušku zapomněli, si díky pohledům spolucestujících svou chybu zpravidla velmi rychle uvědomili. 

V restauracích má roušku jen personál

V obchodních centrech v centru Prahy byla dopoledne situace obdobná, lidé si před vstupem automaticky nasazovali roušky. Toho, kdo na to zapomněl, uvnitř ochranka požádala, aby si ústa a nos neprodleně zakryl. Nařízení uvnitř obchodů nerespektovali pouze jednotlivci.

V restauracích a kavárnách však byla situace opačná, roušku neměl kromě personálu téměř nikdo. Nařízení totiž lidem umožňuje, aby po dobu konzumace jídel či nápojů ochranu úst odložili. Například cestou na toaletu by si lidé měli roušku opět nasadit, praxe je však jiná.

PŘEHLEDNĚ: Pravidla roušek mají 25 výjimek. Kde je nasadit a kde odložit?

Pracovníci ochranky upozorňovali na povinnost zakrytí úst a nosu i cestující na Hlavním nádraží v Praze. Dopravní podnik tento týden kvůli zhoršující se epidemické situaci obnovil automatické otevírání dveří souprav ve všech stanicích metra i na všech tramvajových zastávkách. Od pátku začne stejné opatření platit i v městských autobusech. Výjimka platí pro zastávku na znamení. Cestující, který na ní vystupuje, bude muset nadále tisknout tlačítko u dveří.

Od začátku září, kdy začala v městské hromadné dopravě platit povinnost zakrývat si ústa a nos, řešila pražská městská policie přes dva tisíce případů porušení mimořádného opatření. Za porušení hrozí maximální pokuta až deset tisíc korun. Většinu případů však řeší strážníci domluvou, pokuty dávají obvykle ve výši zhruba 200 korun.

9. září 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video