Babiš: Čísla jsou stále vysoká, chceme prodloužit nouzový stav o měsíc

  • 1215
Premiér Andrej Babiš chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní, čísla nakažených stále nejsou příznivá, řekl ve středu ráno na TV Nova. Prodloužení nouzového stavu musí schválit Poslanecká sněmovna. Pokud by se tak stalo, platil by v Česku až do 11. ledna. Opozice však s prodloužením nesouhlasí.

„Ten vir tady je a ta úterní čísla mě vůbec nenadchla. Máme stále vysoká čísla. Jediné řešení je vakcína. Takže my budeme žádat o prodloužení o 30 dnů,“ řekl premiér Babiš v pořadu Snídaně s Novou. Poslanci se ale takové lhůtě brání, podle nich je zbytečně dlouhá.

Sněmovna naposledy prodloužila nouzový stav do 12. prosince. Pro fungování protiepidemického systému (PES) je přitom nezbytný ve všech jeho stupních.

Česko od čtvrtka přejde do třetího stupně, což přinese doposud největší vlnu rozvolnění. Otevřou se všechny maloobchodní prodejny, restaurace i vnitřní sportoviště. „Oblastí rozvolňování je strašně moc. Pokud by toho lidé nemuseli hned využít a chvilku počkali, tak by to bylo fajn. Jsem z toho vývoje lehce nervózní,“ připustil premiér.

Řešením celé epidemie je podle Babiše vakcína. V Česku podle něj bude dobrovolná a dostupná zdarma. „Musíme přesvědčit občany, že je to ve prospěch jejich zdraví. Ve srovnání s ostatními zeměmi u nás očkování není moc populární,“ uvedl.

Sám však zatím neví, jestli se nechá proti covidu-19 očkovat. „Už 51 let nemám slezinu, hlavní imunitní orgán. Takže to musí říct lékař, abych z toho neměl nějaké následky. Ale pokud to bude možné, tak se nechám očkovat.“ 

Opozice je proti prodloužení

Babiš již dříve uvedl, že by vláda měla jednat o prodloužení nouzového stavu v pondělí. Poslanecká sněmovna by se následně měla návrhem zabývat na mimořádném jednání ve středu 9. prosince, pokud bude souhlas, dodal premiér.

Opozice však s takovým prodloužením nesouhlasí. „Vláda neplní usnesení Sněmovny, nepředstavila žádnou strategii postupu po ukončení nouzového stavu a neustále vytváří chaotické prostředí. Prodloužení si tedy bude muset schválit sama,“ napsal iDNES.cz předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Vládní strategie boje proti epidemii chybí také Pirátům či TOP 09.

Prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně nepodpoří ani hnutí SPD, které bylo proti už při posledním hlasování. „Opatření na ochranu ohrožených skupin obyvatel lze řešit novelou zákona na ochranu veřejného zdraví i bez vyhlašování plošného nouzového stavu,“ upozornil předseda hnutí Tomio Okamura. 

V úterý přibylo v Česku 5 176 nově potvrzených případů covidu-19, což je zhruba o 700 méně než před týdnem. Pokračuje tak zpomalování nárůstu počtu nakažených. Také nárůst množství zemřelých je pomalejší než před týdnem. 

Rizikové skóre protiepidemického systému PES se už deset dní v řadě drží na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni pohotovosti z pěti. Vláda již dříve rozhodla, že opatření proti covidu-19 se ze čtvrtého stupně na třetí uvolní až ve čtvrtek. 

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video