Odběrová ambulance v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Odběrová ambulance v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové. | foto: David TanečekČTK

Nemocnice omezují odběrová místa, o testování na covid-19 klesá zájem

  • 43
Většina nemocnic v Česku v současnosti omezuje provozní dobu odběrových míst na covid-19. Některá stanoviště jsou již dokonce úplně uzavřená. Může za to menší zájem veřejnosti o testování, k odběrům chodí přibližně o polovinu méně lidí než před měsícem, hlásí nemocnice. Zájemci si však změnu pochvalují, na rozdíl od října už nemusejí čekat dlouhé fronty.

„Zaznamenáváme úbytek lidí, kteří se přicházejí otestovat na covid-19, a to jak samoplátců, tak na základě žádanky od lékaře. V současnosti chodí zhruba polovina, některé dny dokonce pouze třetina lidí ve srovnání s říjnem,“ uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v Praze Jitka Zinke s tím, že kvůli tomu pozastavili provoz jednoho ze tří odběrových míst.

Ke stejnému kroku přistoupila i Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Na přelomu měsíce se počty odběrů pohybovaly kolem 1500 denně, nyní jsou v řádu několika stovek, například v sobotu to bylo 350,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Jakub Sochor. 

Zařízení, která část kapacity uzavřela, však ujišťují, že v případě obnovení zájmu opět odběrová místa bez prodlení otevřou. Některé nemocnice úbytek zájemců o testování řeší omezením provozní doby odběrových míst. 

„Provoz přizpůsobujeme nahlášenému počtu klientů. Například v pondělí zcela postačovala dvě otevřená pracoviště ze čtyř,“ poznamenala mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová. 

Ještě v polovině září se před odběrovými místy v Praze tvořily fronty:

14. září 2020

Odběr nyní zabere pár minut

Menší zájem veřejnosti si naopak pochvalují lidé, kteří se na testy v těchto dnech přeci jen vydali. „Byl jsem na testech v úterý dopoledne v nemocnici v Krči. Nikde žádná fronta, hned mi udělali odběr. Stejné to bylo, když jsem musel na odběr i měsíc nazpět. Výsledek jsem měl tentýž den odpoledne,“ řekl například Tomáš S. z Prahy.

V září lidé stáli na testy několikahodinové fronty. (Václavské náměstí, 10. září 2020)

V porovnání se začátkem září, kdy se u většiny odběrových míst tvořily dlouhé fronty, ve kterých lidé čekaly i několik hodin, je nyní situace poklidná. 

Za malým zájmem o testování stojí podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly fakt, že lidé přestali mít z covidu-19 strach. „Byl jsem se podívat v testovacích místech a nikdo tam nebyl. Když epidemie zvolnila, lidé přestali chodit na testy,“ řekl Prymula v polovině listopadu. 

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je menší zájem o testování způsoben také tím, že se nákaza přesunula na venkov, odkud to mají lidé do odběrových center dál. Situaci podle něj měly zlepšit mobilní odběrové sanitky, ovšem ani o ně není velký zájem. 

Některé nemocnice proto omezují i jejich provoz. „Náš lékař vyjíždí ve spolupráci s hasiči k lidem, kteří se nemohou dostavit na odběrné místo. Z šesti dnů týdně však nyní jezdí pouze dva dny,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video