Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), na...

Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), na tiskové konferenci k průběžnému vyhodnocení vývoje onemocnění COVID-19, vlivu přijatých opatření a modelaci dalšího vývoje. (1. dubna 2020) | foto: Michal KamarytČTK

Ti, co měli přijít, nepřišli. Dušek odmítá, že by vládě v srpnu nedal data

  • 281
Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek odmítl, že by vládě v srpnu nedodal data s predikcí vývoje epidemie covidu-19 na podzim. To naznačil premiér Andrej Babiš, který uvedl, že „ti, kteří měli přijít, nepřišli,“ a vláda tak neměla potřebná data. Podle Duška už však bylo v srpnu jasné, že druhá vlna přijde. Modely to ukazovaly už od jara.

Babiš si minulý týden na tiskové konferenci po jednání vlády stěžoval, že v srpnu, kdy přesvědčil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby nezaváděl povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorech, neměl k dispozici potřebná data, která by ukazovala riziko druhé vlny covidu-19. 

„První matematický model z ministerstva zdravotnictví od pana profesora Duška přišel dokonce až 18. září,“ řekl premiér v rozhovoru pro MF DNES.

S tím však šéf statistiků důrazně nesouhlasí. „To bych se ohradil, už kvůli celému ÚZISu. Naopak přece díky systému, který vyvíjíme, tato data máme. To je také naše hlavní role, zajistit data a jejich zpracování,” řekl serveru Neovlivni.cz Dušek.

ÚZIS podle něj své analýzy primárně dodává ministerstvu zdravotnictví a hygieně. „Ti nás řídí. Panu premiérovi jsou posílány denní reporty stavu a vývoje, souhrnné analýzy vždy řešil a přinášel celý tým ministerstva zdravotnictví,” upřesnil.

Modely s druhou vlnou počítaly od jara

To, že se epidemiologická situace zhoršuje, prý řešil s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem od půlky srpna. „Probíhaly interní prezentace o tom, co bude na podzim. Po stránce modelů bylo v půli srpna jasné všem, že přijde druhá vlna,“ uvedl.

Modely s jejím nástupem podle Duška počítaly už od jara. Šéf statistiků ovšem dodává, že nevěděl s jakou rychlostí po začátku školního roku přijde. Po prvním týdnu v září už podle něj ale bylo všem jasné, že se situace rapidně zhoršuje. „I veřejnosti. Jakým způsobem se na základě toho přijímala opatření, to už nebylo v mojí gesci,“ dodal.

Hamáček má covid-19, na testy šel po setkání s Tomanem

Na určení, kdo nese za situaci zodpovědnost, je však podle něj brzy. Nyní je potřeba věnovat veškerou energii pro boj s nákazou. „Pak se teprve můžeme bavit zpětně, určitě se nezříkám odpovědnosti,“ uzavřel Dušek.

Vrchol druhé vlny epidemie koronaviru přijde podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly do 11. listopadu. V nemocnicích se podle něj zaplní až 11 tisíc standardních lůžek a lůžek s kyslíkem a bude třeba až tří tisíce lůžek intenzivní péče. Vláda proto ve středu na mimořádném jednání diskutuje o dalším zpřísnění opatření.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video