Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme Švejkové, nedodržujeme doporučení. Represe je nutná, říká epidemiolog

  20:00
V Česku se na rozdíl od západních států nerespektují doporučení odborníků, musela proto přijít tvrdá opatření, tvrdí vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl. V rozhovoru pro iDNES.cz také kritizoval lékaře, kteří se i bez odborné znalosti epidemiologie vyjadřují ke covidu a často nemoc zlehčují.
Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu...

Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

V pondělí začíná v Česku platit nouzový stav, vláda omezila i shromažďování lidí. Co na aktuální opatření říkáte?
Nic jiného nám nezbývá. Pokud by se tato opatření nezavedla, tak by tu za chvíli nebyla žádná volná lůžka v nemocnicích. I když se opatření udělala, tak budeme na hraně kapacity. Nemocných totiž bude přibývat i nadále. 

Aktuální opatření jsou tedy nezbytná, aby to náš zdravotní systém ještě zvládl. Rád bych věřil tomu, že nedojde k žádnému problému. V opačném případě by se muselo jít do ještě tvrdších opatření, která však už mají velký dopad na ekonomiku.

Takže se obáváte o kapacitu nemocnic. Zvládne to zdravotní systém?
To si předpovědět netroufám. Současná opatření určitě sníží nárůsty nakažených, všichni pak doufáme, že to bude stačit a náš zdravotní systém to vydrží. 

Problémem české společnosti je to, že jsme Švejkové. Když totiž nechceme nosit roušky, tak bychom měli dodržovat rozestupy a podobně. Pokud ani toto nefunguje, tak musely přijít tvrdší represe. Poslední možností, kterou bych velice nerad zažil, je pak italský scénář, kdy se nám tu budou kupit rakve se zemřelými.

Jak dlouho si myslíte, že bude nutné tato opatření držet?
Jsem přesvědčen, že tady nikdo nechce omezovat obyvatele déle, než je nezbytně nutné. Dalším důvodem je také ekonomika, která by jinak vykrvácela. Kéž by tedy opatření zabrala a vedla k tomu, že se nárůst případů zastaví. Nedokážu však říct, jak dlouho mohou vydržet. 

Jan Kynčl

Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu...
  • Působí jako vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.
  • Zároveň je také zástupcem vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie pro oblast epidemiologie.
  • Zastupuje Česko v poradním sboru Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Mnoho lidí ale nařízení považuje za zbytečná. Někteří také odmítají nosit roušky, ve veřejné dopravě nebo v obchodech takové lidi občas potká každý z nás. Čím si myslíte, že to je?
Jsem přesvědčen, že si určitá část především mladší generace neuvědomuje potenciální závažnost nákazy. Covid není ebola, ale mám před ním respekt. Průšvih je v tom, že mladiství a mladí dospělí prodělají nemoc ve většině případů jen s mírným nebo bezpříznakovým průběhem. V tu chvíli chápu, že to bagatelizují. Obvykle jsou to však právě oni, kdo může nákazu zanést ke svým rodičům či prarodičům. A v tom je ten problém.

Rozhodně se však nejedná jen o děti a mladistvé, potkávám i dospělé lidi, kteří roušku nemají.
Myslím si, že u části lidí je to určitá revolta. Máme v sobě zakódováno to švejkování. V některých západních nebo severských zemích se autority mnohem více respektují. Od svých kolegů ve Švédsku vím, že když tam vláda doporučila nošení roušek a dvoumetrové rozestupy, lidé to dodržovali. Samozřejmě ne všichni, ale určitě více než u nás. 

Určitě na tom má podíl i to, že v minulosti některá nařízení u nás nebyla dobře komunikována, něco se nařídilo a za týden to bylo jinak. To k tomu přispělo. U nás však máme historicky od dob Rakouska-Uherska zažitý vzdor k autoritám a moc je nerespektujeme.

Výroky některých lékařů jen matou lidi

V posledních měsících se objevilo velké množství lékařů, kteří nejsou epidemiologové, ale vyjadřují se ke koronaviru. Často onemocnění i bagatelizují. Co si o tom myslíte, neškodí to?
Vzhledem ke své již téměř čtvrtstoletí trvající praxi si drobnou kritiku dovolit mohu. Já bych si těmto kolegům netroufal radit v jejich oborech, ve kterých jsou oni experty, takže mě překvapuje, že se vyjadřují k něčemu, o čem nemají kompletní znalosti. Někteří si asi myslí, že jsou známými osobnostmi a mají přehled o všem. Není to ale optimální.

Neškodí to lékařům v očích veřejnosti? A nevnáší to do debaty o koronaviru jen zmatek?
Tak to ale funguje v jakémkoliv oboru či profesi, pokud by se k ní vyjadřovali ti, kteří k tomu nemají dostatečné znalosti. To, že jsem lékař, je základní předpoklad, ale pak existuje také specializace, která je kvalifikací pro konkrétní obor. 

Pokud půjdete s bolavou kyčlí na ortopedii, tak budete předpokládat, že se budou věnovat té kyčli a ne vašim padajícím vlasům nebo bolavému uchu. Obvykle se ani nic takového neděje. V této době však kolegové, z mně neznámého důvodu, cítí, že rozumí i mému oboru. Jejich znalost je ale většinou jen zprostředkovaná, což mate lidi. 

Co podle vás může přinést podzim a s tím spojený souběh chřipky a covidu? Například evoluční biolog Jaroslav Flégr očekává razantní nárůst počtu nakažených a mluví o příchodu „třetí vlny koronaviru“. Hrozí podle vás v tomto období další podstatný nárůst nemocných?
Profesor Flégr je biolog, nikoliv lékař. Podle mého názoru prezentuje nejkrajnější variantu, která by z biologického hlediska byla možná. Z medicínského hlediska si to ale představit neumím. Odporovalo by to vývoji v severní Itálii i Spojených státech. Jsem přesvědčený, že nárůst počtu nemocných sice ještě bude pokračovat, ale počty zemřelých v řádu desítek tisíc tu mít nemůžeme.

Zrušte opatření, žádají Pirk, Šmucler a další. Nerozumí tomu, reaguje Prymula

Myslím si, že zimní období bude nepříjemné, protože mnoho lidí nerozpozná, zda má pouze rýmu, nachlazení, chřipku nebo covid. Jejich projevy jsou dost podobné. Kladu si ale otázku, proč se kolem covidu tak moc dělá. V minulých sezonách, kdy docházelo k chřipkovým epidemiím, měli lidé s potížemi zalézt do postele, dodržovat režim a snažit se izolovat od okolí. Vždy to nějak fungovalo. 

Jako šílenství mi nyní přijde to, že se každý, kdo začne mít nějaké potíže nebo je ani nemá, okamžitě nechá otestovat. V samoobsluze někdo zakašle a ostatní, kteří byli blízko, hned mají obavy a chtěli by se nechat otestovat. Je to nesmysl a je to zbytečné. Testování má význam v případě, že přinese nějaký efekt, tedy přispěje k volbě léčby nebo má význam pro diferenciální diagnostiku. U chřipky také nevyšetřujeme úplně každého. Lidé, kteří mají běžný průběh, jsou doma a vyšetřují se jen těžké případy. Takže nyní jde o to, aby opatření vedla k tomu, aby zdravotní systém zvládl péči o těžce nemocné pacienty.

K chřipkové epidemii v roce 1995 jste mi nedávno řekl, že v jejím důsledku zemřelo o šest tisíc lidí více než v běžné sezoně. Řada lidí to vnímá tak, že tehdy nebyl internet, a tak se to příliš neřešilo. Není na tom trochu pravdy?
Musím přiznat, že v současné době se medializuje ledacos. Spousta lidí, třeba i starších, je tak informacemi zahlcena a obtížně se v nich orientuje. Třeba jsou zcela zbytečně ve stresu, že je zemětřesení na druhém konci světa, že se tam srazil vlak nebo cokoliv takového. Před pár desítkami let jsme o takovýchto událostech vůbec ani netušili a přitom k nim také docházelo. Samozřejmě, když se stalo něco podstatného, tak jsme se to dozvěděli, ale o těch jen lokálně důležitých tématech jsme nevěděli. To je ten důvod. V současnosti jsme jedna velká katastrofa a někteří lidé to vnímají citlivě.

Přesná čísla obětí minulých chřipkových epidemií v Česku nejsou. Proč se úmrtí podrobně nedokumentují, zatímco v případě covidu ano?
To je tím, že je koronavirus do určité míry módní záležitost. Mělo by se u něj rozlišovat, zda člověk zemřel přímo na covid nebo s covidem. To je ale věc k akademické debatě, muselo by se změnit kompletní výkaznictví. A pro to momentálně nevidím ani důvod. Samozřejmě jakékoliv nové onemocnění je něco neznámého, tajuplného a to obvykle vyvolává obavy. To je normální lidská reakce. Paradoxně třeba chřipku, která se vyskytuje epidemicky prakticky každoročně, mnozí naopak bagatelizují a podceňují.

Před několika dny jste uvedl, že epidemie chřipky u nás v roce 1995 měla podobné následky jako koronavirus ve Švédsku. Jak jste to myslel?
Pokud porovnáme následky covidu ve Švédsku, které je na počet obyvatel srovnatelné s Českem, tak zjistíme, že tam v důsledku onemocnění zemřelo něco přes 5 500 lidí. A tvrdí se, že covid-19 prošel tamní populací. Moje srovnání vychází z toho, že když se běžná chřipková epidemie takříkajíc vydaří, tedy bude těžká a rozsáhlá, tak její důsledky mohou být podobné. V Česku tehdy zemřelo přes šest tisíc lidí navíc. V tom vnímám značnou podobnost.

Podruhé je průběh nemoci mírnější

Příští rok by měla být k dispozici vakcína. Nebojíte se, že o ni nebude zájem? Podle průzkumu STEM/MARK by se nenechalo očkovat přes 50 procent Čechů.
To mě nepřekvapuje, asi to i odpovídá realitě. Vakcína se k nám bude stejně dostávat postupně. V odborných kruzích se mluví o tom, že by se mělo jednat celkově o vakcínu asi pro 3,5 milionu lidí. V tom případě by to docela i vycházelo a nebyl by žádný velký převis ani nedostatek. Takže by to neměla být komplikace.

Aby se však onemocnění vymýtilo, tak je potřebná určitá proočkovanost populace.
Ano, takto to funguje. Potřebujete mít imunitu vůči dané nemoci. Tu lze získat proděláním nákazy nebo očkováním. Pokud se necháte očkovat, tak získáte protilátky uměle a budete chráněn. Druhá možnost je prodělat danou nemoc, v tuto chvíli se mluví o tom, že by měl být člověk po prodělání covidu chráněn alespoň tři měsíce. Pak může dojít k opakovanému onemocnění. 

Na druhou stranu, pokud jednou nemoc proděláte, tak případná druhá infekce je většinou mírnější. Takže by měl být i menší počet lidí, kteří budou mít těžší průběh nebo budou hospitalizováni. Pokud se to tedy poskládá dohromady s očkovanými lidmi, nemělo by již docházet k exponenciálním nárůstům nemocných.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...