ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: iDNES.tv

Taxikáři nakažení koronavirem jsou ve vážném stavu, uvedl Vojtěch

  • 310
Stav dvou taxikářů nakažených novým typem koronaviru je vážný, uvedl pro Českou televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jeden z nich je podle ministra připojen na mimotělní oběh. O tom, že mezi nakaženými je další taxikář, informoval dopoledne v televizi Prima premiér Andrej Babiš.

„Bohužel oba dva jsou ve velmi vážném stavu, napojení na plicní ventilaci na jednotce intenzivní péče, ten druhý případ je ještě o něco vážnější,“ řekl Vojtěch v České televizi. V noci byl taxikář převezen z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a nyní je připojený na mimotělní oběh. V praxi systém zvaný ECMO nasává krev z žilního oběhu, okysličuje ji a vrací zpět do tepenného oběhu.

Epidemie koronaviru

Mluvčí nemocnice Marie Heřmánková pro ČTK potvrdila, že je nově nakažený ve vážném stavu. „Je ale stabilizovaný, je na jednotce intenzivní péče,“ řekla. Dodala, že jeho umístění splňuje podmínky izolace.

V Nemocnici na Bulovce pak leží druhý z taxikářů. „V podstatě už je několik dní uměle ventilován a ten stav je pořád závažný, ale do dneška se nezhoršil. Pořád je velká šance, že se bude vylepšovat,“ uvedl přednostka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová pro Českou televizi.

Ani u jednoho není stále jisté, kde se koronavirem nakazili. „Jsou to dva pražští taxikáři, kteří pracovali pro stejnou službu. Oba dva nemají žádnou cestovatelskou anamnézu, takže se od někoho nakazili a my nevíme od koho. To je takzvaný komunitní přenos,“ dodal ministr Vojtěch.

Právě případ prvního z nakažených taxikářů byl podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly přelomový. „Nevíme, z jakého zdroje se nakazil. Je to člověk v Praze. Je potenciálním rizikem pro další klienty, které vozil,“ upozornil tehdy Prymula.

V současnosti je v České republice koronavirem nakažených 231 lidí. Do večera jich přitom podle premiéra Andreje Babiše bude přes 300. Mezi nakaženými je navíc několik lékařů.

Kvůli nákaze jsou již druhým dnem uzavřené obchody či restaurační zařízení. Dopoledne Babiš pro televizi Prima uvedl, že na Česko bude nejspíš uvalena karanténa. Odpoledne se kvůli situaci sejde vláda, aby zvážila další opatření.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video