Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (19. března 2021)

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (19. března 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Zahrádky plánujeme otevřít na přelomu května a června, řekla Svrčinová

  • 586
Zahrádky restaurací by se mohly otevřít na přelomu měsíců května a června, řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V Česku epidemie koronaviru brzdí a mohla by se tak rozvolnit některá opatření, které stanovila vláda. V pondělí mohou otevřít například kadeřnictví a další služby. Zákazníkům by k ostříhání mohl stačit test ze školy či zaměstnání.

„Máme naplánováno otevření venkovních teras restaurací, kde budou nadefinovány přesné podmínky, například jak musí být hosté usazení, že si musí nasadit roušku a podobně,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

S rozvolněním v restauracích se počítá ve čtvrtém balíčku, podle Svrčinové situaci ohledně covidu průběžně sledují a vyhodnocují.

„Vidíme, co se děje, pokud budeme tedy dodržovat pravidla a ten pokles bude setrvalý, tak bychom se ke čtvrtému balíčku mohli dostat i dříve než za měsíc. Počítali jsme ale, že zhruba koncem května či začátkem června by se zahrádky mohly otevřít,“ doplnila výhledové plány hlavní hygienička.

Kadeřnictví mají nával, zmatek do termínů vnáší nejistota kolem testů

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger na sociálních sítích nastínil, že by zákazníkům v kadeřnictvích stačil výsledek antigenního testu ze školy nebo z práce. Návrh představí ve čtvrtek na vládě. Kontrolovat by se to mělo namátkově.

„Testování je nastaveno tak, že všechny testy, které zaměstnavatelé používají, případně školy pro pedagogy, budou použitelné i v těch všech definovaných službách. Dokládat to bude zákazník nebo dotyčný člověk. Podle mě může každý požádat svého zaměstnavatele, že test absolvoval,“ vysvětlila Svrčinová. Kontroly podle záznamů by měly ale probíhat pouze při epidemiologickém šetření, pokud se objeví nějaký nakažený kontakt.

Otevření všech obchodů je ve hře

Vláda má zítra také jednat o otevření všech obchodů. Hlavní hygienička je k takovému rozvolnění skeptická, především kvůli Zlínskému kraji, kde je situace momentálně nejhorší. Že by se obchody otevřely v ostatních krajích je podle Svrčinové nelogické.

Do kadeřnictví i s testem z práce, hlásí Arenberger. Pro lidi nad 55 let se otevře očkování

„Z epidemiologického hlediska to nedává žádný smysl, protože kdybychom neotevřeli obchody na Zlínsku, tak obyvatelé ze Zlínského kraje sednou do auta a zajedou si jinam,“ vysvětlila hlavní hygienička. Otevření obchodů podle ní ve hře je, ale vláda o tom bude jednat až zítra. Mezi dalšími možnostmi je podle Svrčinové například odklad o pár dní, kdy už budou mít epidemiologové další data. „Můžeme mít ve středu, čtvrtek nebo dokonce příštího týdne predikci poklesu, jako máme teď,“ dodala.

Na jedné straně se řeší otevírání obchodů, zahrádek či návrat dětí do škol, ale v pondělí už v Třinci sledovala na stadionu hokejový zápas tisícovka fanoušků, vracet se budou o víkendu také na fotbalové stadiony. Podle Svrčinové ale nejde o přednostní rozvolnění, nýbrž pilotní projekty.

„Kapacita hal není naplněna ani na 10 procent, jsou tam nastavena přísná pravidla. Návštěvník musí mít negativní test, že byl vyhodnocený v laboratoři, musí vyplnit dotazník, měří se mu teplota, je zapsaný do seznamu návštěvníků, má roušku, nemůže nic pít a jíst a podobně,“ vyjmenovávala hlavní hygienička.

Z pohledu Svrčinové je stále potřeba sledovat hlavně momentálně nejhorší Zlínský kraj a počet hospitalizovaných, kde se doba na jednotkách intenzivní péče prodloužila a pokles je pomalejší. Otevření škol se do statistik podle Svrčinové výrazně neprojevuje.

„Trošku se nám zvýšil počet případů dětí ve školním věku, protože testování zachytí nějaké případy, ale je to převážně zase ve Zlínském kraji,“ dodala hlavní hygienička Pavla Svrčinová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video