Pondělí 10. května 2021, svátek má Blažena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 10. května 2021 Blažena

Diskuse k článku

Slovní hodnocení na vysvědčení se píše těžko, školy jsou zvyklé na známky

Od začátku roku je většina žáků na distanční výuce. Pololetní vysvědčení se ale blíží a ministerstvo školství tak doporučilo, aby letos bylo ve formě slovního hodnocení, případně v kombinované formě se známkami. Známky podle České školní inspekce používá drtivá většina škol. Se slovním hodnocením nemají učitelé většinově příliš zkušeností.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L30á55ď23a 78V30r24a95n95ý 7368608608517

Rodiče chtějí slovní hodnocení ale nemůže v něm být pravda.

Děti chtějí známky. Bič je bič a kule je kule. Děti nejsou ještě tak ohnutí jako rodiče a uvědomují si svoji realitu. Ale maminka (v 90%) je ohne, že je to chyba učitele, že místo řemeslníka nemůže být vysokým úředníkem.

0/0
24.1.2021 20:31
Foto

A82n81t10o15n86í89n 63K59o34l98á57ř 7518435487692

A za co je budou hodnotit, když je 4 měsíce neviděli? To budou hodnotit rodiče jak dělali úlohy?

0/0
24.1.2021 17:46
Foto

D45a55n68i94e85l 80N79o27v50á23k 1191740736949

Slovní hodnocení se píše těžko, protože déle, než tam máznout známku. No co, za ty prachy;-D

+2/−5
24.1.2021 14:35
Foto

P22a65v83e41l 73K83ř48í91ž 8977901650879

Úkolem učitelů je především učit a ne trávit čas sepisováním hodnocení na žáky.

+7/0
24.1.2021 14:44
Foto

D24a62n30i96e70l 45N81o53v60á49k 1671640736709

No jistě. Nemají čas na slovní hodnocení;-D

0/−4
24.1.2021 14:46
Foto

P12a63v59e91l 76K25ř88í63ž 8227421730209

Jistě, že mají. Otázka je na úkor čeho.

+2/0
24.1.2021 15:10
Foto

D69a63n31i53e56l 76N39o97v65á27k 1951520516739

Na úkor svého "skromného" volného času;-D

+1/−4
24.1.2021 15:37
Foto

J91i29n44d71ř97i28c66h 12Š80k83o41p16e23k 4495971590505

A proč by měl někdo pracovat na úkor svého volného času ? Jsem placený za 8 h denně, tak dle tvé logiky mám pracovat za ty samý prachy třeba 10 h denně ?;-D

0/0
25.1.2021 10:39
Foto

D87a33n60i74e27l 32N16o92v89á35k 1741140846679

Denně neučíte 8 hodin, takže v rámci přípravy prostě sfouknete písemné hodnocení každého žáčka.

Jak prosté milý Watsone:-P

0/0
25.1.2021 12:36
Foto

M16a49r13t33i69n 29C49h43o54m52č66a 7821464212495

Na úkor učiva, které je zbytečné.

+1/−1
24.1.2021 15:39
Foto

A62n88t10o15n75í18n 28K90o97l73á95ř 7378785177922

Vždyť už 4. měsíc neučí.

0/−2
24.1.2021 17:36
Foto

O90l97d94ř26i35c65h 20H26e38j40t11m53a78n 7175185445859

Dobře si pamatuji na ty porevoluční "oduševnělé" debaty pedagogů v médiích, jak začnou od podlahy měnit zatuchlé komunistické školství včetně hodnocení žáků....smál jsem se jim tehdy a směju se o to víc dnes ;-D:-)

0/0
24.1.2021 17:24
Foto

D94a52n36i45e74l 97N18o58v86á58k 1141580726919

Zatím se pomalu ale jistě mění naše novodobá historie při ohlupování žáčků dějepisuRv

0/0
24.1.2021 17:30
Foto

L69á35ď60a 60V68r86a29n85ý 7838518728707

Smějete se čemu?

0/0
24.1.2021 20:20
Foto

M74a74r63t49i82n 89C39h20o41m36č80a 7571264982865

Zpětná vazba je nedílnou součástí práce učitele.

+1/0
24.1.2021 15:38
Foto

L66á47ď17a 16V66r65a47n40ý 7278278568497

No hlavně děti chtějí mít známku. Rodiče hodnocení, že mají doma génia a těm co to hodně nejde tak hodnocení “vyhraněná osobnost se sklony k individualismu”.

+1/0
24.1.2021 20:18
Foto

J56i65n19d68ř83i71c13h 33Š42k94o47p74e23k 4285611590435

Mohl jsi se lépe učit a mohl jsi být učitelem, když je to dle tebe tak super práce.

0/0
25.1.2021 10:38
Foto

D54a12n44i68e10l 62N47o75v45á16k 1151360446459

"Kdo umí, ten umí a kdo neumí, ten učí"R^

0/0
25.1.2021 12:28
Foto

L31a36d50i81s54l32a67v 95B85e22r74e53c71z 3984415917472

Celé naše školství by mělo projít kompletní reformou. Ať už se jedná o obsah učiva nebo formu známkování,ale také větší dohled nad kantory a jejich odvedenou práci,s tím souvisí i kvalita výuky,dále pak úpravou délky letních prázdnin na 1 měsíc a tím i snížení počtu dnů

dovolené učitelů. Nevím proč mají být pořád doma,když mají učit a vychovávat děti,to vychovávat děti bych zařadil na hlavní program náplně jejich práce. A ano, klimatizaci do škol,aby se učitelé nemohli zase vymlouvat proč to nejde.

0/−6
24.1.2021 14:08
Foto

J13o87s96e71f 24U21l79m56a13n 8700910488655

Co konkrétně by mělo být tou reformou změněno a jak? Mimochodem ne, škola opravdu nemá za úkol vás suplovat a pokud jsou vaše děti nevychované, na nikoho jiného než sebe tu vinu neházejte.

+7/0
24.1.2021 16:12
Foto

L97á95ď97a 58V25r48a72n46ý 7178378758587

Od kdy škola má vychovávat děti?

+1/0
24.1.2021 20:22
Foto

J26a31r92o56m89í48r 44K52r67á12l 4480479724169

Dříve i tohle dělala. A na nátlak rodičů přestala.

0/0
25.1.2021 9:04
Foto

J24i70n35d50ř60i74c56h 30Š23k78o54p23e83k 4915291110945

Že tys byl hloupý a nestačilo tě 10 měsíců výuky, neznamená, že je tomu tak u každého.

0/0
25.1.2021 10:41
Foto

J59a30r23o97s89l85a10v 22K32o57t94l96a95b57a 3600847

Dospělí si potrpí na číslice. Když jim vypravujete o novém příteli, nikdy se vás nezeptají na věci podstatné. Nikdy vám neřeknou: "Jaký má hlas? Které jsou jeho oblíbené hry? Sbírá motýly?" Místo toho se zeptají: "Jak je starý? Kolik má bratrů? Kolik váží? Kolik vydělává jeho otec?" Teprve potom myslí, že ho znají. Řeknete-li dospělým: "Viděl jsem krásný dům z červených cihel, za okny čapí nůsek a na střeše holuby...", nedovedou si ho představit. Musíte jim říci: "Viděl jsem dům za sto tisíc franků." Tu hned zvolají: "Ach, to je krása!"

+1/−5
24.1.2021 13:02
Foto

L18á34ď12a 20V65r75a10n12ý 7958178248117

Naopak nedat prvňáčkovi jedničku je pro něj frustrace. Porovnávají si i velikost jedniček. Manželka je učitelka. A i když bych změnila 90% ve školství, tak slovní hodnocení je nesmysl.

0/0
24.1.2021 20:25
Foto

M76a63r51t33i65n 16N88e26r59m18u34t 4839350388384

Ta knížka je levné moralizování a nikdy jsem nechápal, co na ní všichni vidí. I ten poslední příklad je nesmysl. Zkoušel jste ho sám někdy mezi lidma?

0/0
24.1.2021 23:19
Foto

L26u60b32o27š 30T92i37c74h67ý 3277908384823

Příklady hodnocení:

- úplně blbý, ale neodmlouvá, hodí se k lopatě

- blbý a odbojný, nehodí se k ničemu

- má výborné znalosti, chápe souvislosti, ale pořád si něco vymýšlí a otravuje, bacha na něj

- má slušné znalosti, je ochotný a uctivý

.

Tisíce děkovných dopisů od rodičů i žáků.

+8/0
24.1.2021 12:24
Foto

J29a21r12o81s70l97a44v 67M16ü71h40l89h67a44n34d98l 7101278846376

Při poslechu rádia v autě jsem zaslechl čás rozhovoru s učitelkou, která hovořila o slovním hodnocení. Řekla, že u nich je podkladem pro toto hodnocení SAMOHODNOCENÍ žáka. Dál jsem raději neposlouchal,snad jsem si to vyložil špatně, proč se rozčilovat.

+3/0
24.1.2021 12:23
Foto

J47o83s50e72f 89U92l17m49a87n 8820160748765

Rodiče by zřejmě byli nejradši, kdyby si hodnocení svého potomka mohli napsat sami, a pak si to u učitele tak nějak "vyřvat". Taky je zajímavé, jak vždycky přijde nějaký progresívní jedinec a začne se ohánět tím, jak ve školství zaostáváme a jak jsou na západě mnohem dál, zatímco u nás používáme neefektivní zastaralé komunistické metody...Asi bych těmto lidem navrhoval nahlédnout na skutečná data mezinárodních srovnání...Asi je velice překvapí umístění komunistické Číny (ano na prním místě) a také ČR, která je v nejlepší třetině (ono je to původně rozděleno na 4 části, ale do první se vešla jen Čína) na úrovni zemí jako je Francie, Německo, Belgie, Rakousko. Ale rozhodně nejsme premiantem V4, všechny jmenované státy (s výjimkou té Číny) drtí Polsko (které o chlup porazilo i Švédsko, Finové jsou ještě o chlup lepší než Poláci) a z postkomunistických zemí ještě Estonsko. Překvapivě za náma aktuálně zaostává Izrael, což bych teda nečekal. Ale subjektivní pocity progresivních jedinců jsou samozřejmě důležitější než fakta...;-)

+6/0
24.1.2021 12:22
Foto

J15i95r48i 16T51o23m36a92s 1697201882912

Podstatné je, jak si jedinec pak poradí v životě. A zatím encyklopedické znalosti ze školy neporáží ty "horší" studenty v podnikání v sofistikovaných oborech. Těžká vysoká škola už o prospěchu je a naznačuje dobré uplatnění.

Tedy většina technologického rozvoje se v těchto "premiantských" zemích jaksi nekoná. Čína je uzavřený "ostrov" žijící z disproporce možnosti vstupu na světové trhy a nemožnosti vstupu na čínský trh, tedy nelze srovnávat.

+1/−2
24.1.2021 12:48
Foto

J37o62s58e13f 74U67l98m15a11n 8450450698385

Jistě, ale já narážím na kritiku našeho školství. Technologický rozvoj záleží ma mnohých faktorech. Premier League taky nic moc nevypovídá o fotbalové kvalitě Britů.

0/0
24.1.2021 12:59
Foto

A91d76a89m 94Ř78e32ž65á64b22e62k 5482840920570

A co presne se hodnotlo? Zebricek statu bez uvedeni metodiky je na nic

0/−1
24.1.2021 14:35
Foto

M13a57r43t76i72n 61C80h61o40m58č46a 7221254162685

A mohl byste nyní srovnat ekonomiku zemí, které nevydělávají na levné pracovní síle s ekonomikou českou? Především v oblasti inovací a ne montovacích fabrik.

0/0
24.1.2021 15:40
Foto

J75o69s59e78f 76U59l46m46a97n 8890860328365

To bych nemohl, protože je to mimo téma.

0/0
24.1.2021 15:50
Foto

M25a98r19t27i81n 19N95e57r67m67u71t 4189570398454

A jak si myslíte, že vzniká ekonomika nezaložená na montovnách? ve státě, kde kvůli komunistům ujel technologický vlak o desítky let? Nejdřív musíte nové technologie odkoukat a naučit se s nimi dělat, kde jinde než v montovnách. I v nich se ale dělá vývoj, zlepšováky, vš studenti chodí na praxi. Pak mateřská firma zjistí, že může

přesunout do původní montovny i část vývoje a tím ušetřit. V budoucnu přesune vývoj celý, protože noví západní doktoři a inženýři se specializují spíš na kebab a vysedávání v kavárně.

0/0
25.1.2021 12:40
Foto

P40a58v66e17l 59K94ř46í92ž 8877161250969

Slovní hodnocení je poplatné dnešní "hyperkorektní" době, kdy je nepřípustné někomu jasně říct, že pracuje špatně nebo, že někdo je lepší. Tak se to zaobalí do hromady keců, aby to nebylo možno vzájemně jasně porovnávat.

+18/0
24.1.2021 12:06
Foto

F66r20a44n85t85i38š53e46k 41E48l28i40á15š 1190217178117

Jak by asi zírali příznivci slovního hodnocení, kdyby se jím hodnotil třeba skok vysoký nebo sjezd na lyžích

+3/0
24.1.2021 12:04
Foto

T86o69m29á30š 10H15r49a33b78e72c 2408774161319

A to snad jde všechno exaktně spočítat?

0/0
24.1.2021 12:07
Foto

S20y65l21v38a 47Š32p81o85r79k13o91v14á 5906392350129

a známky exaktně spočítat nejde? Spočítat průměr umí i dítě, většinou vychází "mezi" - no a pak je právě na zhodnocení učitele, kam se přikloní - a z toho dítě pochopí, jak ho učitel "hodností"

0/0
24.1.2021 12:28
Foto

A49d83a38m 91Ř10e46ž95á76b65e15k 5942610160640

Skok vysoký se medi snadno. Vzdelani ne. Taky by byla blbost, kdyby nekdo jednim cislem hodnotil napriklad obraz.

0/0
24.1.2021 14:36
Foto

M67a34r27t18i73n 92N80e73r84m29u11t 4889260378954

A přitom se jedním číslem obrazy hodnotí zcela běžně.

0/0
24.1.2021 23:22
Foto

A23d19a96m 76Ř33e56ž49á24b30e72k 5692440710420

Máte na mysli cenu?

0/0
25.1.2021 0:06
Foto

M36a29r78t24i89n 33N78e73r30m61u18t 4689200528714

jo

0/0
25.1.2021 12:25
Foto

M97a56r79e49k 69K90a85p63u39s41t65k28a 3204954441140

Nevim co je teda horsi videt 5, nebo si precist "Snazi se ale je proste blbej."

+9/0
24.1.2021 12:00
Foto

F58r18a41n58t98i32š74e35k 13E26l49i87á45š 1670647468957

To by se neodvážil napsat žádný kantor, i když je to výstižné

+1/0
24.1.2021 12:02
Foto

L51u32b26o88š 93T12i50c50h64ý 3487828334153

Protože by na něj následně mohla přijít celá rozvětvená rodina a pokřiku rasýzmus by mu mohla upravit ciferník...

+5/0
24.1.2021 12:06
Foto

S68i77l85v56a 59N59o78v93á72k74o81v53á 8465524519

Zmíněné hodnocení neodpovídá popsané situaci. ;)

Spíš nevím , jak by se rodině četlo něco jako: "Celé pololetí na učení kašlal, v hodinách spí, hraje si s mobilem nebo vyrušuje, domácí úkoly neodevzdává, ale v lednu si opravil dvě nejjednodušší písemky ze září, takže s průměrem 4,45 prospěl.

+3/0
24.1.2021 12:25
Foto

L96u28b70o76š 29T31i67c73h28ý 3247638164893

;-)R^

+1/0
24.1.2021 12:26
Foto

A17n44t83o90n12í96n 57K70o12l88á18ř 7148665117782

To sotva, v tom případě by tam určitě nebylo "snaží se".

0/0
24.1.2021 17:40
Foto

F56r44a45n57t58i98š52e46k 77E16l13i82á10š 1130667418947

Kdo asi vymyslel tu neuvěřitelnou hloupost, které se říká slovní hodnocení. Určitě někdo s hloupými potomky, kdo ví, že pětka je na vysvědčení viditelnější, než okecávání špatného prospěchu

+14/0
24.1.2021 11:58

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...