Diskuze

KOMENTÁŘ: Tento svět prý není pro starý. Proč nám vadí senioři

Omlouvám se za vypůjčení části názvu známého filmu do titulku, ale nemáte poslední dobou podobný pocit? Jako bychom my, mladší ročníky, vinili za všechny strasti světa dříve narozené. Vždyť svět přece řídí důchodci, zamýšlí se moderátor iDNES.tv Vladimír Vokál.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

Svět patří nám, staří už nadělali škody dost!“ Nenadělala podobně sobecká a bezohledná generace dost problémů po druhé světové válce? Nejsou to náhodou stejní nadšenci, novodobí budovatelé? Žijí sice v jiné době, ale ani pro ně „není svět pro staré“. Nadšeně tleskají předvolebnímu klipu Marthy Issové a Jiřího Mádla „Přemluv bábu!“ a viní z prohry Karla Schwarzenberga důchodce.

Jen bych k tomu poznamenal, že ta generace, kterou chtěl Mádl a Issová přemlouvat, byla přesně ta, která se sobecky projevovala právě po druhé sv. válce a nadělala právě TY problémy.:-/

0 1
možnosti
SO

O to přece v tom komentáři jde. Tehdejší Mádlové a jiní budovatelé lepších zítřků ovládli společnost a určitě jim také překáželi ti staří, kteří např. špatně volili...

0 0
možnosti
IK

Karel Martinec- začal bych opáčkem pravopisu.

0 0
možnosti
Foto

To je pravda, je mi 68 a mám v životě splněno. Proto se žádného viru nebojím. Kdybych zemřel takto milosrdnou smrtí, byl bych jen rád.

2 0
možnosti
PR

P24a61v37e64l 35R55u56s

13. 3. 2020 21:49

Hlubeku, mám 74 a splněno ještě nemám. Pokud ty máš již splněno, můžeš se ztratit. . .

0 2
možnosti
PH

Ono ani dřív to nebylo tak růžové. Přečtěte si Výminkáře - smutné čtení. A to lidé žili mnohem kratší dobu než dnes, nebyli ani tak nemohoucí (to už většinou zemřeli) a i tak byli často mladým na obtíž...

6 0
možnosti
MP

Hrubě generalizující komentář poplatný současné vyhrocené rétorice. Je to stejně hloupé, jako tvrdit, že všichni mladí jsou obézní na mobilu závislí nedouci. Prakticky všechny revoluce (dobré, špatné, úspěšné či ne) byly dělány skrze mladší generace nebo přímo jimi.

Jak populární je teď potřeba ostentativně odsoudit všechny lyžaře, cestovatele, cizince, mladé a do práce chodící. Není snadnějšího cíle, dav chce krev, drakonické tresty, exemplární pokuty, platbu za ošetření mimo pojištění...

Umyjte si ruce, omezte pobyt mezi ostatními lidmi a pokud možno zkuste nemyslet jen na tuhle novou virózu.

3 8
možnosti
PR

P96a72v78e72l 95R38u17s

13. 3. 2020 21:54

Perníku, šest vět, a takový blábol!

1 1
možnosti
Foto

Takové věci se skutečně leckdy stávají a jistě to není dobře. Vadí mi ale ta nemístná generalizace (jeden ze základních nástrojů demagogie). "Mám zkušenost, že můj kamarád..." neimplikuje nijak výrok "Svět není pro starý". To je veliká a unfair zkratka.

Já znám zase pár lidí, kteří se chovají k seniorům pěkně a zodpovědně, ale určitě bych se neodvážil na základě tohoto dílčího faktu generalizovat, že je v tomto směru naopak svět v pořádku.

4 1
možnosti
SO

Mě ta generalizace taky vadí - zaprdění čecháčci, xenofobové ... Zajímavé je, odkud tahle nenávist, ať už vůči starým, nebo ta oikofobní přichází.

0 0
možnosti
IV

To srovnání se svazáky padesátých let je přiléhavé.:-P

11 0
možnosti
MZ

A tihle svazáci jsou přesně těmi, které chtěli Mádl a Issová přemlouvat;-D

0 0
možnosti
JR

Úcta ke stáří a k těm, co nám dali život, se z českých luhů a hájů poněkud vytratila! Děkuji za článek.

19 2
možnosti
MN

Tohle mne vždy napadá, když potkám nějakého MBA = mladej blbej arogantní....

9 4
možnosti