Zdravotnice provádí rychlotest u univerzitního kampusu v Brně, kde začalo testování vzorku populace na protilátky proti koronaviru.(23.4.2020) | foto: ČTK

Nespolehlivé rychlotesty se už nemají používat. Je už dostatek jiných

  • 19
Ministerstvo zdravotnictví na konci května rozhodlo o tom, že od začátku června mají lékaři místo rychlotestů používat PCR testy. Právě pomocí rychlotestů zkoumali praktičtí lékaři ty, kterým končila karanténa. Co s materiálem nyní bude, ministerstvo doktorům neřeklo. Resort ministra Adama Vojtěcha nakoupil rapid testy na konci března. Za 700 tisíc kusů zaplatilo 135 milionů korun.

Podle dřívějšího nařízení ministerstva zdravotnictví měl člověk, který přišel do styku s nakaženým, podstoupit PCR test na koronavirus a následnou karanténu na dva týdny. Po skončení mu byl proveden opět PCR test, nebo rychlotest. Ty lékaři používali zejména od druhé poloviny dubna až do teď. 

Nyní totiž ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pro tyto účely se používat nesmí. Deník N upozornil, že resort 25. května vydal opatření, ve kterém nařizuje praktikům a pediatrům, aby při ukončování karantény užívali pouze PCR testy, a to od 1. června. Nově tak může opustit karanténu jen člověk, který má „negativní výsledek PCR testu výtěru z horních cest dýchacích provedeného nejdříve za 14 dnů od nařízení karantény“.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

PCR testy jsou přitom výrazně draží. Cena rychlotestů, které ukazují protilátky v krvi, se pohybuje kolem 180 korun za kus. PCR testy zjišťující přítomnost viru v těle vyjdou pojišťovnu na zhruba 1 500 korun.

Redakce iDNES.cz oslovila ministerstvo s dotazem, proč k takovému kroku přistoupilo, zatím nicméně neodpovědělo. 

PCR testů je dostatek

„Vzhledem k aktuální dostatečné vyšetřovací kapacitě upřednostňujeme využití PCR vyšetření, neboť odhalí pozitivitu i před propuknutím příznaků. Tento test tedy rychle a spolehlivě detekuje přítomnost nemoci v dané chvíli. Rychlotest je od začátku doplňkovou metodou,“ uvedla v úterý Deníku N Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva.

Resort médiu uvedl, že lékaři nyní mohou využívat testy dle svého uvážení, například vyšetřit ty, kteří o to projeví zájem. 

Cena testů na covid-19 zůstane na 1 674 korunách. Dražší by mohl být odběr

„To tedy znamená, že testy můžeme dělat komukoliv? Vůbec není jasné, jestli by nám pojišťovny takový úkon uhradily. Navíc ještě před měsícem nám bylo opakovaně zdůrazňováno, že testy nesmíme používat v jiných indikacích, například při ověření, zda pacient v minulosti infekci již prodělal,“ uvedla pro médium praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

„Nemůžeme se ubránit pocitu, že již od začátku bylo zřejmé, že testy bude potřeba prostě jakkoliv využít, jestliže již byly koupeny, a tak byly dány právě nám – praktikům. Taková spolupráce nejenže je frustrující, ale navíc nás odrazuje od podobných aktivit do budoucna,“ dodala lékařka.

18. března 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video