Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nespavost, fobie, sebevražedné myšlenky. Druhá vlna dopadá i na děti

Stres ze současné situace nedopadá negativně jen na dospělé. Projevuje se i u dětí. Ty trápí stesk po spolužácích, online výuka ale třeba i nejistá finanční situace rodičů. Narůstá proto množství psychických problémů. „Musela jsem řešit situace, kdy se děti rozhodly, že pro ně nemá život smysl,“ popsala své zážitky například jedna pedagožka volného času z Brněnska.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Shutterstock

Poruchy spánku, anorexie, sociální fobie i třeba psychosomatické problémy, jako je nevolnost nebo bolesti hlavy. To jsou jen některé potíže, kterými nyní děti trpí podle dětské klinické psycholožky a členky Asociace klinických psychologů Lucie Štejgerlové více než normálně.

„Problémů jednoznačně přibylo. Je třeba si uvědomit, že u dětí a dospívajících se často úzkosti a propady nálady projevují jinými symptomy než u dospělé populace,“ popsala. Zhoršení psychického stavu proto nemusí být tak zjevné jako u řady dospělých. Namísto toho, aby mělo dítě špatnou náladu či trpělo úzkostmi, projeví se stres ze současné situace jinak. A to třeba právě již zmíněnými psychosomatickými problémy.

Děti válčí s technikou. Dostatek počítačů výuku nevyřeší, říká učitelka

Kromě toho se dostavují následky zavedených opatření: více času doma vede k přejídání nebo naopak k mentální anorexii, sociální izolace zase k nejistotě v mezilidských vztazích, v nejhorším případě až k sociální fobii.

Stejně mluví i zmíněná pedagožka volného času z Brněnska. Ta pracuje v domově dětí a mládeže, v současné době pro děti vymýšlí online program či různé individuální aktivity v přírodě. Říká, že děti se jí často svěřují se svými problémy. Přála si zůstat v anonymitě, aby mohla i nadále pokračovat ve své práci. Redakce však její totožnost zná. 

 „Čím dál častěji řeším, že děti už neví, co dál. Píší mi zprávy, ze kterých jde cítit smutek, pláč a bezmoc. Nyní je to ještě náročnější než na jaře,“ říká. „Dokonce jsem již musela řešit situace, kdy se děti rozhodly, že pro ně nemá život smysl – nevěděly jak dál, jak si získat pozornost, hledaly zábavu i cestu. A co je jednodušší než spolykat léky?“ dodává.

Volání na Linku důvěry i nutnost hospitalizace

Její tvrzení ostatně dokládají i čísla. Třeba Linka bezpečí eviduje nárůst počtu hovorů, které souvisí s koronavirovou krizí a současně s psychickým zdravím dětí. Zatímco v loňském říjnu se na ni obrátilo celkem šestadvacet dětí s úzkostmi, za tento říjen jich bylo šestapadesát.

Druhá vlna epidemie koronaviru v Česku

A obdobně to je i u dalších problémů. „Zatímco na jaře jsme vysledovali spíše obavy z nemoci, která byla v té době hodně neznámá, v současné době řeší děti řadu praktických problémů spojených s nouzovými opatřeními,“ popsala sociální pracovnice Linky bezpečí Lucie Zelenková.

A situace se již projevuje i v nemocnicích. „Na našem oddělení pozorujeme narůst dětských pacientů s psychickými problémy, které se týkají především úzkosti a depresí. Současná situace je horší než při první vlně lockdownu, zhoršení pozorujeme zejména u starších žáků základních škol a středoškoláků,“ uvedla primářka Oddělení dětské klinické psychologie a psychiatrie Fakultní nemocnice Brno Stefania Dvořáčková.

A potvrzuje to, co říká Štejgerlová – děti mají potíže s distanční výukou, chybí jim sociální kontakty. Tím, že tráví většinu času u počítače, pak vzniká riziko digitální závislosti. „Rodiče pacientů jsou rovněž z této situace frustrovaní,“ doplnila Dvořáčková.

Online záškoláctví

Zda a případně jak se situace promítne do psychického zdraví dítěte, záleží na řadě faktorů. „Některé děti, ty s kvalitním zázemím, pracovními návyky, denním režimem, se do jisté míry mohou situaci postupně přizpůsobit,“ míní Štejgerlová. I těm chybí v dalším vývoji sociální kontakt s vrstevníky, dopady ale nemusí být nijak závažné.

Rodiče školním úkolům pro děti často nerozumí, říká sociální asistentka

Horší to je ale s dětmi, které se již dříve potýkaly s psychickými problémy, mají náročnou rodinnou situaci, jejichž rodiče jsou sami vystresovaní a vyčerpaní ze současné situace a podobně.

Stresorem může být i online výuka. Ta s sebou nese velké nároky na samostatné rozvržení času a samostudium. Řada dětí má navíc v domácích podmínkách problém udržet pozornost. 

„Nově se nám objevily obavy dětí s nějakými sociálními úzkostmi z toho, že při online výuce na ně všichni vidí, stejně tak jako ony vidí na monitoru samy sebe. Nemají možnost se ‚schovat‘ v rámci celé třídy,“ popisuje Zelenková z Linky bezpečí. V některých případech to přitom může zajít tak daleko, že se dítě nezvládne na hodinu přihlásit a roste mu tak počet zameškaných hodin.

Čím mladší, tím větší dopady

Dramatické dopady má lockdown i na dospělé. Podle průzkumu Národního ústavu duševního zdraví vzrostl během první vlny počet depresí třikrát, stejně tak i riziko sebevraždy. U dětí je navíc klíčové i to, že si prochází formativním vývojem. Ten mohou psychické problémy narušit.

Počet depresí vzrostl třikrát, epidemie ukázala nedostatky psychiatrické péče

„Děti nejsou ještě schopny reflektovat všechny negativní vlivy, které na ně dopadají. Nicméně na jejich duševní zdraví má situace o to hlubší dopad, protože si je neuvědomují, berou určitá omezení nebo deficity jako samozřejmost. Nedokážou se vůči nim vymezit, ale o to více je tyto do budoucna formují,“ míní Štejgerlová.

Ze strany rodičů lze podle ní pomoct například tím, že dětem ustanoví pravidelný denní režim, jako by chodily do školy. A to včetně času na kontakt s kamarády nebo na sport. „Myslím, že je vhodné povzbuzovat děti k tomu, aby si několikrát do týdne šly třeba s kamarádem zaběhat, projet se na kole, vyvenčit psa,“ říká.

Kromě toho radí vymezit čas, kdy bude dítě offline a najít pro něj i jinou zábavu než tu na počítači. A důležitá je i komunikace. Děti je třeba informovat, ale nestrašit. „Je dobré, pokud rodiče svým postojem dokážou dávat najevo jistotu, že situace se zvládne, jednou skončí, a budeme o ní třeba vyprávět těm, co to nezažili,“ míní Štejglerová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...