Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání pracovní skupiny Ústředního krizového štábu v Praze. (18. března 2020) | foto: ČTK

V polovině dubna může být v Česku až patnáct tisíc nakažených, míní Prymula

  • 189
Podle odhadů náměstka ministra zdravotnictví epidemiologa Romana Prymuly může být v České republice v polovině dubna až patnáct tisíc případů nákazy novým typem koronaviru. Nemocnice mají pro nejvážnější případy vyčleněno osm set lůžek, kapacity je možné navýšit až na 1 500.

„Vycházíme ze situace, která je v Německu a v tuto chvíli už i u nás, to znamená, že tady nejsou taková čísla jako v Itálii. Kapacitou systému jsme nachystáni na 800 pacientů v kritické péči, to znamená ventilovaní a pacienti na kyslíku. Tato kapacita se dá zvýšit rezervně na 1 500. Přes tuto kapacitu bychom už měli vážné problémy a věříme, že se na ní nedostaneme,“ uvedl ve čtvrtek ve večerních hodinách v České televizi Prymula.

Epidemie koronaviru

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, že speciální lůžka pro nakažené mají vyčlenit všechny nemocnice akutní lůžkové péče. Celkem je akutních lůžek asi 48 tisíc. Vybavených ventilátory je podle ministerstva zdravotnictví asi 3 500.

V Česku bylo do čtvrtečního večera pozitivně testováno 694 osob. Otestováno bylo více než 9 400 vzorků. Z nemoci se vyléčili již tři pacienti, všichni jsou z Ústeckého kraje. 

Aktuálně je s nemocí COVID-19 hospitalizováno šest lidí v těžkém stavu, z toho jeden v kritickém. Nejnovějším případem je muž v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny. Pacient narozený v roce 1961 je připojený na plicní ventilaci. Nejvážnějším případem zůstává taxikář hospitalizovaný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Nemoci zatím v České republice nikdo nepodlehl.

Vládla ve středu kvůli koronaviru přijala další opatření. Od čtvrtka není možné opustit domov bez zakrytých dýchacích cest, ať už rouškou nebo šálou. Dále kvůli ochraně seniorů před nákazou budou obchody s potravinami, drogerie a pošty nově vyhrazené pro lidi starší 65 let od 7 do 9 hodin ráno. Vláda změnila své nařízení. Důchodci měli původně nakupovat mezi 10. až 12. hodinou.

18. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video