Lékař Petr Šonka

Lékař Petr Šonka | foto:  František Vlček, MAFRA

Praktičtí lékaři bez ochranných pomůcek by měli zavřít, doporučuje sdružení

  • 64
Praktičtí lékaři, kteří nemají ochranné pomůcky, by měli uzavřít ordinace, doporučilo Sdružení praktických lékařů ČR. Lékařské konzultace by měli poskytovat jen telefonicky nebo on-line. Předseda sdružení Petr Šonka zároveň upozornil, že roušky distribuované těmto lékařům během víkendu a pondělí jim vystačí maximálně na dva dny práce.

„Sdružení praktických lékařů ČR podporuje pravidla, která vláda ČR zavedla ve snaze zamezit dalšímu šíření onemocnění COVID-19 a deklaruje snahu podílet se na jejich realizaci maximální možnou měrou. Ta je však limitována nedostatkem ochranných prostředků,“ řekl Šonka.

Dodal, že roušky, které jsou během víkendu a pondělí v počtu dva a tři kusy distribuovány praktickým lékařům ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví díky soukromým firmám a nadstandardnímu nasazení členů sdružení, těmto lékařům vystačí maximálně na dva dny práce. Zdůraznil však, že se nejedná o  respirátory s FFP 3.

Praktickým lékařům navíc dochází dezinfekce i rukavice.

Sdružení proto vydalo několik doporučení, kterými by se měli praktičtí lékaři s ohledem na šíření nového typu koronaviru řídit. Jedná se o doporučení, aby od následujícího pondělí lékaři i ostatní personál ordinace striktně používali po celou ordinační dobu předepsaný respirátor a brýle.

Lékaři praktického lékařství by měli rovněž redukovat počet personálu v ordinaci, tak aby jim omezené množství ochranných prostředků vystačilo co nejdéle. Zároveň sdružení doporučilo zredukovat i ordinační hodiny, díky čemuž bude personál kratší dobu vystaven expozici virem.

Koronavirus má olomoucký lékař, jenž byl v Řecku. Pacienti musí do karantény

Lékaři by podle Šonky měli uzamknout čekárny svých ordinací a dovnitř vpouštět pacienty jen po předchozí domluvě. Péči doporučuje sdružení omezit pouze na pacienty s akutními potížemi, ty s banalitami odmítat. Rovněž by měli odložit kontroly chronických pacientů bez akutních potíží a preventivní prohlídky či očkování.

Chronickou medikaci by měli praktičtí lékaři řešit vystavováním elektronickými recepty, pacientům v karanténě vystavovat e-Neschopenky pouze na základě telefonické konzultace. Lékaři by rovněž měli s okamžitou platností přestat poskytovat pracovně-lékařské služby a zbytnou posudkovou činnost, jako jsou řidičské a zbrojní průkazy, jiné posudky, výpisy z dokumentace atd.

Většina lékařů chce zavřít praxe, respirátory sháníme sami, říká Šmucler

V okamžiku, kdy lékařům dojdou předepsané ochranné pomůcky, mají převést činnost praxí do nouzového režimu, a v tomto režimu uzavřít své ordinace pacientům. Následně by měli lékaři poskytovat jen telefonické či elektronické konzultace a zajistit předpis e-Receptů a vystavování e-Neschopenek.

„Pokud jste v dobrém zdravotním stavu, nabídněte své síly zdravotnímu systému k zajištění bazální péče o akutní pacienty cestou LPS či urgentních příjmů. Možné je i řešení, že péče o pacienty bude zajištěna pouze v několika vybraných ordinacích v každém okrese, které budou vybaveny ochrannými pomůckami,“ dodal Šonka.

Praha si respirátory shání sama, od státu jich dostala 50:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video