ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

V neděli přibylo 107 nakažených, reprodukční číslo je nižší než jedna

  • 233
Hygienici v neděli provedli více než 57 tisíc testů na koronavirus, pozitivních bylo 107 z nich. To je o 31 případů více než minulou neděli. Reprodukční číslo je druhý den pod hranicí jedné. Sedmidenní incidence se stále pohybuje kolem dvanácti případů na sto tisíc obyvatel. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

S covidem bylo v neděli v nemocnicích 52 lidí, v těžkém stavu bylo osm covidových pacientů.

Reprodukční číslo má k neděli hodnotu 0,96. Druhý den se tak drží pod hranicí jedné. Pokud je číslo R pod touto hranicí, šíření epidemie zpomaluje.

Takzvané incidenční číslo, které udává týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, se třetí den po sobě drží pod hodnotou 12. Nejvyšší je dlouhodobě v Praze s 28 nakaženými na 100 tisíc lidí za posledních sedm dní. Nejméně se epidemie šíří v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji s týdenní incidencí zhruba šest.

Zdravotníci v Česku v neděli podali podle předběžných údajů 12 786 dávek očkování proti covidu. Od začátku vakcinace loni v prosinci lidé dostali víc než 11,2 milionu dávek, dokončené očkování má přes 5,5 milionu lidí. U většiny v Česku používaných vakcín jsou k dokončení očkování potřebné dvě dávky.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru a s covidem-19 zemřelo 30 385 lidí. Úmrtí za poslední týden přibylo devět, zatím poslední z nich v pátek.

Do práce s testem nebo očkováním. Firmy se chtějí pojistit proti nákaze

Česko od pondělí začne uznávat doklady o očkování proti covidu i u části lidí ze zemí mimo Evropskou unii. U daných lidí ale musí být vakcína, kterou jsou naočkováni, schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA) nebo Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro nouzové použití.

Změna v uznávání očkovacích certifikátů se podle ministra zdravotnictví Vojtěcha bude týkat například Britů, kteří jsou často očkování vakcínou AstraZeneca vyráběnou v Indii. Dosud pro ně platilo, že se v Česku musejí standardně testovat.

Obyvatelé zemí Evropské unie mohou od začátku července využívat jednotné covidové certifikáty pro prokazování bezinfekčnosti například při cestování přes hranice nebo při vstupu na hromadné akce. Bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci začaly v červenci vydávat a uznávat nejen všechny unijní země, ale i Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video