Oddělení v oblastní nemocnici v Náchodě, kde léčí pacienty s nemocí covid-19...

Oddělení v oblastní nemocnici v Náchodě, kde léčí pacienty s nemocí covid-19 (20. října 2020) | foto: ČTK

Nakažených koronavirem v Česku ve čtvrtek přibylo opět přes 14 tisíc

  • 634
Česko ve čtvrtek zaznamenalo podruhé přes 14 tisíc nově nakažených koronavirem. Testování odhalilo 14 151 případů, zhruba o 800 méně než v rekordní středu. Do statistik od čtvrtečního podvečera přibylo dalších 17 úmrtí. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 4 777 lidí, z toho 735 ve vážném stavu.

Z aktuálně 134 tisíc pozitivně testovaných má stále většina mírný průběh nemoci covid-19, počet hospitalizovaných ale v posledních dnech prudce roste. Jen od začátku tohoto týdne se počty hospitalizovaných, včetně vážných případů, zvýšily shodně zhruba o čtvrtinu.

Ženám po padesátce hrozí největší riziko, že budou mít covid týdny až měsíce

Zemřelých s koronavirem přibylo od začátku týdne 355, v pondělí poprvé počet úmrtí dosáhl stovky, na úterý připadá 87 zemřelých, na středu 113 a na čtvrtek zatím 55. Celkem Česko v souvislosti s covidem eviduje 1 845 úmrtí.

V tomto týdnu laboratoře provedly také dosud nejvíce testů za jeden den, ve středu jich evidovaly přes 44 tisíc. Rekordní byl ve středu i podíl lidí pozitivně testovaných na nemoc covid-19, dosáhl téměř 34 procent.

Od 1. března, kdy Česko zaznamenalo první nakažené koronavirem, bylo celkem potvrzeno zhruba 223 000 případů covidu-19.

Aktuální počet nakažených covid-19 v ČR

Nejvýrazněji nyní rostou počty případů covidu-19 na Zlínsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno zhruba 924 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Druhý nejvýraznější růst je aktuálně podle webu ministerstva na Královéhradecku, a to téměř 892 případů covidu-19 na 100 tisíc obyvatel za týden.

V hlavním městě Praze byl ve čtvrtek denní nárůst nových případů covidu potřetí v řadě rekordní, přibylo 1 717 nakažených. Ve středu to bylo o 39 případů méně.

PŘEHLEDNĚ: Poloviční lockdown. S kým nebýt, jak nakupovat od čtvrtka

Kvůli rychlému šíření nákazy je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Lidé mohou nakoupit jen základní zboží, jako potraviny či léky, a další vybrané produkty. Z uzavření služeb dostaly od vlády výjimku třeba autoservisy či výdejny zásilek.

Zakázán je volný pohyb lidí, vyjma cest do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou. Kromě nejnutnějších cest ale mohou lidé vyrazit třeba také do přírody či na chaty. Setkat se mohou pouze dva lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Ode dneška nejsou také možné návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video