Testem z anglického jazyka začaly maturitní zkoušky na Integrované střední...

Testem z anglického jazyka začaly maturitní zkoušky na Integrované střední škole Mladá Boleslav. (1. června 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Maturanty zaskočil Jan Neruda a délka textu, zapotí se u hovoru v cizí řeči

  • 502
Po koronavirové pauze jsou děti zpátky ve školách, maturanti mají za sebou část didaktických testů. Nejvíce maturanty podle České středoškolské unie zaskočil Jan Neruda a jeho Povídky malostranské, jinak jsou jejich reakce podbarvené obavami, aby zkouška dobře dopadla. Obavy mezi studenty jsou také stále z ústního zkoušení cizích jazyků. Ty musí proběhnout nejpozději do 17. července.

Školy se pro přípravu na maturitní a přijímací zkoušky otevřely pro studenty už 11. května. Kvůli světové pandemii byly uzavřené od 11. března. Termíny pro písemnou část maturity byly tři – 1. června pro matematiku a francouzský nebo anglický jazyk, 2. pro český jazyk a literaturu společně s německým, španělským či ruským jazykem. Pokročilá Matematika+ proběhla ve středu 3. června.

Maturita 2020

K povinné zkoušce z češtiny mělo letos podle údajů Cermatu přijít 68 036 prvomaturantů. Druhý povinný předmět si mohli vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Těžší varianta Matematiky+ a ostatní předměty byly nepovinné. 

Písemné části proběhly bez větších problémů. „Nemám žádné informace o komplikacích, všechno proběhlo dobře,“ řekla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Bezproblémově podle ní funguje i systém, kterým školy odesílají naskenované odpovědi od studentů k vyhodnocení do Cermatu, který zkoušky organizuje a opravuje.

Výslovnost u cizích jazyků a hygienické podmínky

Maturanti jsou ještě plní emocí, ale většinou podle předsedy České středoškolské unie Viktora Reného Schilkeho jsou jejich reakce neutrální. Překvapení ale byli studenti z Jana Nerudy a jeho Povídek malostranských.

„U českého jazyka mnoho maturantů Neruda zaskočil. U této knihy měli maturanti problém s velkými a malými písmeny v názvu. Někteří z nich také vzhledem k množství textu kritizovali nedostatek času, ale jiné problémy ohledně didaktických testů jsme nezaznamenali,“ říká Schilke. 

Počty a procenta

K testu z němčiny se přihlásilo 2,1 procenta maturantů, k ruštině 1,1 procenta a ke španělštině 0,2 procenta. Zhruba tři čtvrtiny maturantů zvolily angličtinu a pětina matematiku. Testy z těchto dvou předmětů a z francouzštiny se konaly už v pondělí. K francouzštině se přihlásilo 0,1 procenta maturantů.

K testům Matematika+ se přihlásilo 3 405 maturantů.

Větší potíže podle Schilkeho budou dělat maturantům ústní zkoušky z cizího jazyka. Potažmo nedostatečné možnosti se na ně připravit. 

„Při ústní části maturitní zkoušky z cizích jazyků, které maturanty teprve čekají, se obáváme, že ústní projev a výslovnost nebude po téměř třech měsících od uzavření škol dostatečná. Je to přeci jen cizí jazyk, často jediné místo, kde maturanti cizím jazykem mluví a procvičují ho, je pouze škola,“ dodává.

Letošní maturitní zkouška probíhala za přísnějších hygienických podmínek. Nutné byly rozestupy, dezinfekce, nošení roušek a další podmínky. Každá škola k tomu ale podle studentů přistupovala odlišně. Někde studentům přišla atmosféra uvolněnější, než čekali, jinde se naopak hygienická opatření vyžadovali do puntíku podle nařízení, což na studenty působilo příliš formálně a stres z celé zkoušky byl o to vyšší.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video